Search
  • Elementi

Beltane: Festival vatre i plodnosti


Prema prirodnom kalendaru središnja točka između proljetnog ekvinocija i ljetnog solsticija, ovaj festival plodnosti - poznat i kao Prvi svibanj, Beltine, Beltaine, Bealtaine, Bealltainn, Samradh te Cetsamain - najavljuje element Vatre u prirodi te sve njezine blagoslove: svijest, čišćenje i podršku obilja života.

Prema prirodnom kalendaru, Beltane u godišnjem kolu obilježava transformaciju ženskog božanskog aspekta: promjenu Boginje iz djevice, djevojke do plodne majke, te obilježava prijelaz i prve polovine godine u drugu. U noći s 30. travnja na 1. svibanj, za vrijeme Beltanske odnosno Valpurgine noći, pale se svibanjski krijesovi, procesije nose upaljene baklje i slavi se plodnos Prirode: simbolički se skuiplja paprat koja služi za zaštitu od zlih utjecaja i za otkri¬vanje skrivenog blaga. Nekad se bijeli glog smio brati samo na 1. svibnja, a legenda kaže da će ruža koja se posadi ovog dana ponovno će cvjetati u jesen. Krjesovi - beltanske vatre moguće je, simbolički, zapaliti u vlastitom domu – svjesno, paleći crvene ili roze lučice: pale u skupinama tri puta tri. Tako se energetski ojačava aspekt obilja u vlastitom životu. Vještice kažu da je ovo dan rituala plodnosti i vesele svetkovine, kada se obnavljanja energija seksualnosti te je idealan za bacanje ljubavnih čarolija. Šamani se slažu, tvrdeći da je ovo idealno vrijeme za nošenje darova šumskim bićima, dušama biljaka te posebno vilama (elementarnim bićima zraka). Biljke koje se vezuju uz ovaj dan su bijeli glog, hrast, jarebika i neven. U jutro prvog svibnja solarna joga ima poseban učinak: legenda kaže kako treba promatrati izlazak Sunca i umiti lice u jutarnjoj rosi jer na ovo jutro ona ima magična svojstva i osigurava ljepotu. Dobro je i meditirati uz izvore jer oni daju životno važna svojstva. Posebno poznat ritual je ples oko svibanjskog stupa (falusne simbolike muške energije) s kojeg vise šarene vrpce (simbolika različitih aspekata žene) koji služi poticanju svijesti o vlastitoj bogoljudskoj kreativnosti.

Osim plodnosti, najveći značaj ovog blagdana je u energiji koju budi, a to je ona vatre i pročišćenja. Taj simbolizam vatra ima u svim civilizacijama i filozofskim sustavima. Čuvanje svete vatre prostire se od starog Rima do Angkora, a vatra se, kao element pročišćenja i preporoda, razvija do Japana. „Čovjek je vatra“ – piše sveti Martin, objašnjavajući da je čovjekovo načelo, poput načela svih vatri, da rastali svoj omotač te se sjedini s Izvorom. Velik značaj vatri pridaje hinduizam gdje su Surya, Indra i Agni vatre zemaljskog i nebeskog svijeta te predstavljaju vatru, grom i sunce: žrtveni oganj hinduizma Buddha zamjenjuje unutrašnjom vatrom koja je spoznaja i prosvjetljenje. Odatle u indijskog yogi simboli goruće Kundalini, a u tibetanskom tantrizmu slike unutrašnje vatre. Vatru su štovali i ratarski kultovi, poznati po obredima čišćenja vatrom, uglavnom prelaskom žeravice, a u tome su im pomagali salamanderi – elementarna bića vatre. Vatra se često primjenjuje i u teološkoj simbolici jer je najprikladnija slika Božanskog: Pseudo-Dionizije Areopagit tumači da su prijestolja arhanđela usijana, te se pozivajući na etimologiju riječi serafin izjavjuje kako su ta viša nebeska bića usijana te im se pripisuju svojstva nebeske vatre. Kako bilo da bilo, istina je da vatra plamenom simbolizira radnju oplođivanja, pročišćenja i prosvjetljenja. Pogledati je s tom sviješću, znači upiti njezine kvalitete i razmijeniti s njom blagoslove.

#blagdani #rituali #vatra

214 views

COPYRIGHTS: www.elementi.info DESIGN: Dea Devidas 2010. - 2020.

  • Facebook
  • YouTube
  • Instagram