Search
  • Dea Devidas

Strategije Mudrosti


Kaže se da je, za ostvarenje ciljeva, najvažnije biti uporan i ustrajati. I jest, uglavnom, ali nekad i nije.

Zato što se ciljevi mijenjaju po putu. Ne svakih pet minuta, naravno, ali... Pošteno prema sebi jest, tu i tamo, preispitati svoje posvećenosti. Posvećenost cilju – bio on uspostava ili popravak odnosa, ostvarenje posla ili bilo što drugo – ono je što nam daje snagu potrebnu za prijeći svoje granice. I zato su ciljevi važni: ne toliko da ih ostvarimo nego da, idući prema njima, naučimo novosti, razvijemo se i pomaknemo svoje granice. S druge strane, neke posvećenosti blijede... I to je normalno. Odradilo se što je trebalo, i više „ne zvone“ u vama. I to si je mudro priznati. Ima jedna priča koja kaže da je najbitnije, za bilo kakvo ostvarenje, ići onako samurajski – do kraja, tko živ, tko mrtav. I istina je. Ali istovremeno je istina da se, kad vidite da nešto ne ide i nije vaše, mudro povući. Kao kad uđete u kino i film se već na početku pokaže lošim – ostajete li sjediti „jer ste platili kartu“ (pa osim novca kojeg ste bacili na kartu, bacate i svoje vrijeme i energiju), ili se dižete i odlazite? E to je priča o mudrom povlačenju. Jer, nekad je puštanje prava strategija: ima stvari u kojima trebaš pustiti, da bi primio. Zato odvagnite, i točno ćete prema impulsima u srcu i solarnom pleksusu znati koja je strategija optimalna u kojem trenutku: samuraj ili onaj koji pušta. A sve u miru uma, bez samobičevanja nad efikasnošću, ali i bez uljenjivanja i samozavaravanja.

Dakle, ravnoteža: naravno da je lijepo što smo postavili svoje nove ciljeve, i novociklusne (novogodišnje) odluke. A sada – easy. Prioriteti su oni koji vam izazivaju najjače reakcije: ili privlačnosti, ili odbojnosti. I oni gdje su vam vrata otvorena, gdje stvari „teku“. I zapamtite, nije se bitno, dapače ni poželjno, bičevati. Naravno da znate da je disciplina bitna: cvijet cvate kada se redovito zalijeva, a tako i svaki naš projekt. Stoga zalijevajte redovito: mentalnom pažnjom, pozitivnom slikom i energijom svjetla. I Uživajte u svakom koraku, igrajući se s etapama puta kao s kockicama od kojih gradite svoj dvorac.

Igra je glavni zakon Života. Zaboravimo li je - riskiramo pretjeranu ozbiljnost, a ona ubija našu kreativnost. Primjetili ste da kada stvari radite smrznuto ozbiljno, nestaju iz njih užitak i ljepota. A s druge strane, kada se neopterećeno rezultatom igrate - sve teče. Stoga, igra. Jer je to jedini način da uživate i u mirnim, i valovitim morima Života.

#sMisli #put #igra #stvaranje #mag

4 views

COPYRIGHTS: www.elementi.info DESIGN: Dea Devidas 2010. - 2020.

  • Facebook
  • YouTube
  • Instagram