Search
  • Dea Devidas

Intermezzo za Boginju


Kada smo već nebeskim križem inicirali unutarnjeg moćnika, mudro je sutrašnje planetarne aspekte upotrijebiti za poravnanje probuđenog muškog principa sa ženskim jer su na nebu (dakle u našoj svijesti) sjajne igračice.

Prva aktivirana sila u našoj svijesti je Lilit, naša divlja žena – ona s krvavim kandžama spremna rastrgati za svoju istinu ako treba – u kvadratu sa Suncem. Ta energija predstavlja buđenje one snage u nama koja se osjeća nevjerojatno snažnom, jake volje i spremnom živjeti svoj individualnost te se zauzeti za obespravljene i slabe dijelove sebe i društva u cijelosti.

Ono što se uslijed nje događa u svijesti jest impuls oslobođenja svih kompromisa, svake trgovine, a posebno one ljubavne povezane sa svojim samopoštovanjem. Budi se žena koja se više neće u ime lažnog ideala odricati nečega što joj znači.Primjerice, jednoj mojoj klijentici znači da joj partner verbalno izražava ljubav. On nju stvarno voli i to pokazuje na milijun drugih načina. No njoj znači zagrljaj i svako-toliko, neki kompliment ili verbalni izraz ljubav. Ali on „nije taj tip“. Ona je to rano shvatila i odlučila ga na pritiskati. Dapače, cijeloj je stvari pristupila svjesno: „ok, moje traženje da on govori nježnosti je moje očekivanje. A ljubav nije ispunjavanje tuđih očekivanja. Znači ja ću nadići svoje očekivanje, meditacijom i disanjima.“ I tako je ona vrlo iskreno donijela tu odluku i sasvim lijepo tri godine neočekivala. Na površini, stvar je bila čista – veza je funkcionirala besprijekorno. Kao divna kruška koja izvana izgleda savršena. Ali crv ju je nagrizao iznutra. Upoznala sam je u trenu u kojem je „pukla“ – jedna od onih faza u kojima je partner trebao povlačenje u svoju „špilju“, a ona iskren razgovor. U našem susretu, izišao je ocean njezinih suza – bila je, u stvari, iznenađena: „ne mogu vjerovati da plačem zbog toga“, govorila je, „mislila sam da sam to izdisala i optustila, da me ne boli...“.

Ispalo je da je ne boli njezino očekivanje, nego činjenica da je uvidjela kako je partner negdje ne poštuje – ako ona poštuje njegovu nepotrebu da bude verbalno i komunikacijski nježan, onda bi on barem mogao malo poštovati njenu potrebu za tim, pa joj tu i tamo uputiti koje „divna si“ i „volim te“. I tako se iskristalizirao glavni problem odnosa – poštovanje, uz ljubav (kasnije i kompatibilnost te karma, to nije sad tema). Uglavnom, često smo u stanju, kad nekog volimo, zanemariti dimenziju poštovanja te osobe. Doživimo je kao ormar, uzmemo zdravo za gotovo i... ne trebamo se truditi da je poštujemo jer je, kao, volimo. Gotovo. Put u pakao. Odnosno, pakao sam. A to je mjesto gdje ženi da preživi pomogne njena Lilit strana, ona pobjesni i sve rastrga.

Kada je u odnosu poput sutrašnjeg sa Suncem... to znači da djeluje iz najplemenitijih poriva. Dugo se za njih borila, sasvim netipično za njenu ludu divljinu i smjelost, no sada djeluje zapravo mirna i svjesna. U kojem god području života trebala tako reagirati. I kojeg god smo spola.

A u tome je podržava nebeska Majka nad Majkama – Cerera: roditeljica, njegovateljica, odgajateljica, hraniteljica... Boginja koja je ljude naučila obrađivanju zemlje te uzgajanju i kultiviranju plodova. Ona sila u nama koja rađa, njeguje, pa se i nerijetko žrtvuje za potrebe drugih (kao Majka Zemlja). Istog dana kada se Lilit udružuje sa Suncem, Cerera se pobjednosno bori s boginjom Eris, mračnom boginjom čak nijansu mračnijom od Lilith. U grčkoj mitologiji je Eris, naime, boginja svađe i bijesa kojima, kao njen brat Mars iz jedne verzije, vraća poremećenu ravnotežu kozmosa, samo malo brutalno. U svijesti žene ili muškarca ona govori o svim našim iskustvima kada smo „dobili batina“ zbog ljubavi, a ima silu ustajanja i uzvrata udarca. U opoziciji s plemenitom majkom Cererom, ona se jasno buni. Ne želi isprva ublažiti svoj udarac. Ali, Cerera u nama zna pregovarati s mračnom stranom: upoznala je podzemni svijet mrtvih, na kraju krajeva, kada je u njega morala zaroniti da nađe otetu kćer Perzefonu i baš u toj avanturi joj je pomogla boginja prijelaza iz svjetla u tamno i obrnuto – Hekata. Stoga je velika vjerojatnost da, usprkos mogućoj živčanoći ili sličnim stanjima... pobijede Cerera i Sunce u nama:podrže nas odbaciti zadnje prepreke skladu iz svoje svijesti.

Jer, kozmos stalno pliva u skladu. Osim u razini izvora, sve je yin i yang, na svim razinama/dimenzijama/stvarnostima. Čak i kad nismo u tijelima, samo je tamo gustoća znatno rjeđa, time naboj manji, a mi fluidniji. Sada to ostvarujemo ovdje korjenskim silama u nama.

* photo tj. slika od Jake Bladderly

#analizeprognoze #boginja #Cerera #Lilit #Hekata #000

31 views

COPYRIGHTS: www.elementi.info DESIGN: Dea Devidas 2010. - 2020.

  • Facebook
  • YouTube
  • Instagram