Podsjetnici Sreće

Premda smo ih mnogo puta čuli, pouka se uvijek vrijedi sjetiti: imaju moć budilice svijesti koja nas momentalno vrati u našu iskonsku prirodu - stanje ljubavne mudrosti

Ime Istine ili Ime titule: POSJETNICA Keiđu, veliki učitelj zena, bio je poglavar hrama u Kyotu. Jednoga dana guverner Kyota ga potraži po prvi puta. Njegov pratilac mu preda guvernerovu posjetnicu, na kojoj je pisalo: Kitakagi, guverner Kyota. “Nemam ja posla takvim čovjekom”, reče Keiđu svom pratiocu. “Reci mu da ode odavde. Pratilac odnese posjetnicu natrag, izvinjavajući se. “Moja greška, ” reče guverner, i olovkom precrta riječ “guverner kyota”. “Zamoli ponovo svog učitelja. “O, je li to Kitagaki?”, uzviknu učitelj kada vidje posjetnicu. “Hoću vidjeti tog čovjeka”.


Prisutnost Svijesti: KIŠOBRAN I KLOMPE Učenici zena su najmanje deset godina prije nego što počnu poučavati druge ljude. Nan-ina posjeti Teno, koji je prošavši svoje učenje, postao učitelj. Zadesi se da taj dan bude kišovit, pa Teno obu klompe i ponese kišobran. Pošto ga je pozdravio, Nan-in primjeti: “Pretpostavljam da si svoje klompe ostavio u predvorju. Htio bi znati da li kišobran stoji lijevo ili desno od klompi?” Teno, zbunjen, nije uspio odgovoriti brzo. Shvatio je da nije sposoban da svakog trenutka uz sebe ima zen. Posta Nan-inov učenik, učivši joj deset godina da bi postigao prisustvo zena u svakom trenutku.


Ego trip do pakla i natrag: VRATA RAJA Jedan samuraj, bijaše vrlo hrabar, toliko hrabar da se nije bojao baš ničeg. Jedino kad bi pomislio na smrt - bilo ga je strah, ali ne same smrti, već pomisli što bi se dogodilo da završi u paklu. I odluči potražiti odgovor, kako da raspozna vrata raja i vrata pakla. Pa potraži Zen majstora da mu ovaj na to teško pitanje odgovori. Pronađe ga u šumi i zapita ga: “Odgovori mi kako da raspoznam vrata raja i vrata pakla. Bić ćeš dostojno nagrađen”. No, majstor ga pogleda i kaže mu: “A tko si ti da bi ja tebi dao odgovor. Ti si obična propalica i ništarija. S takvima ne razgovaram.” Samuraj se razbjesni i isuče mač iz korica i htjede probosti majstora, kad mu ovaj veli: “Sačekaj, zar ne želiš čuti odgovor? I samuraj lagano vrati mač u svoje korice a mudrac mu odgovori: " Kada si izvukao mač iz korica - to su vrata pakla a kada si ga vratio za pojas - to su vrata raja".


Ratnici Svjetla: VOJNICI ČOVJEČANSTVA Jednom prilikom je jedna divizija japanske vojske učestvovala u vojnim vježbama. Neki od oficira smjestiše svoj štab u Gasanov hram. Gasan reče svom kuharu: “Oficirima spremaj istu hranu kao i nama.” Ovo naljuti oficire koji su navikli da se prema njima ophode s poštovanjem. “Što misliš tko smo mi? Mi smo vojnici koji žrtvuju svoje živote za svoju domovinu.” “Što ti misliš, tko smo mi? Mi smo vojnici čovječanstva koji teže spasiti sva osjećajna bića.”


Govor Mudrosti: MOŽE BITI Ovo je taoistička priča o starom farmeru koji je radio na svojem imanju dugo godina. Jednog dana mu je pobjegao konj. Čuvši novosti, susjedi su mu došli u posjetu. “Takva loša sreća...Što ćeš sad? Ostati bez jedinog konja. Stvarno loša sreća” govorili su zabirnuto. “Može biti”- odgovorio je farmer. Slijedećeg jutra se konj vratio, dovodeći sa sobom tri druga divlja konja. “Kako divno... Koji si ti sretnik! Sada imaš tri konja i možeš ih prodati, pa dobro zaraditi. Koja dobra sreća!” - komentirali su susjedi. “Može biti” - odgovario je starac. Idućeg dana njegov sin je pokušao uzjahati jednog od nepripitomljenih konja, ali je pao i slomio nogu. Susjedi su opet došli „Ipak si ih trebao prodati. Ovako ti je sin povrijeđen. Koja nesreća“ – rekli su. “Može biti” - odgovorio im je farmer. Dan kasnije vojni časnici došli su u selo radi novačenja mladića za vojsku. Videći da je njegov sin slomio nogu, njega su preskočili. Susjedi su došli čestitati farmeru na tome kako su sve stvari ispale na kraju dobro „Koji si ti sretnik! Evo, našu djecu su odveli u rat i vjerojatno će izginuti, a tvoj je sin ostao u toplini tvog doma! Koja sreća!!! A farmer je odgovorio - “Može biti!"


Pusti, da bi primio: ŠALICA ČAJA Japanskog učitelja zena jednog je dana posjetio neki sveučilišni profesor koji se želio raspitati o zen učenju. Nan-in posluži čaj. Napunivši šalicu svome gostu, nastavio je i dalje sipati. Profesor je posmatrao kako se čaj prelijeva, ali kada se više nije mogao suzdržati, reče: "Puna je. Više ne može stati!" "Kao i ova šalica", reče Nan-in, "pun si svojih uvjerenja i pretpostavki. "Kako ti mogu objasniti zen, ako prethodno ne isprazniš svoj um od tolikih koncepata – ako ne isprazniš svoju šalicu?"


Stvar stava: SVE JE NALJBOLJE Kada je jednom zgodom šetao tržnicom, zen majstor začu razgovor mesara i kupca što je k njemu svratio. "Daj mi najbolji komad mesa što ga imaš u trgovini", tako reče kupac. "Sve je u mojoj trgovini najbolje", odvrati mesar. Ne može se ovdje naći ni jedan komad mesa koji nije najbolji.

Momentalno (ot)puštanje iliti Umijeće propusnosti: TERET Dogodi se da nekom prigodom Tanzan i Ekido zajedno krenuše na putovanje. Put kojim su prolazili bijaše sav u dubokom blatu. Jaka je kiša još uvijek neprestance padala. Idući tako blatnjavim putem, susretoše prelijepu djevojku, odjevenu u skupocjeni svileni kimono obavijen krasnim pojasom. Djevojka nije mogla prijeći raskršće, te stajaše bespomoćno na mjestu. "Priđi djevojko", reče spremno Tanzan. Potom podigavši je i uzevši je u naručje, prenese je preko blata. Ekido ne progovori ni riječi sve do večeri. Tada stigoše do hrama u kojem je valjalo da prenoće. Ovdje se više nije mogao suzdržati, re reče: "Mi, svećenici, ne prilazimo blizu ženama", reče Tanzanu, "a posebice ne prilazimo mladim i lijepim ženama. To je opasno. Zašto si to učinio?" - "Ja sam djevojku odavno ostavio ondje", odvrati Tanzan, "ali, zar je ti još uvijek nosiš?"


COPYRIGHTS: www.elementi.info DESIGN: Dea Devidas 2010. - 2020.

  • Facebook
  • YouTube
  • Instagram