Tehnike Sreće

Sažetkom taoističkih mudrosti završavamo ovotjedni serijal o Tao tehnikama vladanja životnom energijom te načinima samoiscjeljenja.

I. SMIJEŠKOM OTKLONI STRES Zapamti da se uvijek iskreno smiješiš očima i da puniš srce ljubavlju. Ovo djeluje kao preventivna medicina. Kada si tužan, ljut, plačeš, u depresiji, ili si nervozan, tvoji organi izlučuju otrov; ali kad su sretni, i kad se smiješe, proizvode nektar sličan medu koji daje zdravlje. Opće je poznato da je današnji život vrlo iscrpljujući. Završavati radni dan glavoboljom, postalo je način života za mnoge. “Potrebno je nešto učiniti” s pritiscima koji se, čini se, stvaraju svuda oko vas i unutar vas. Čudno, stvar koju treba napraviti je, ne napraviti ništa. Kada se pojavi mučna situacija, bez obzira što bi to moglo biti, morate naučiti da ne budete u nju uvučeni. Način da se to postigne je da se smiješite. Tim jednostavnim činom prevaziđeno je ono što bi inače bilo nevolja. U početku, može se pokazati, da je veoma teško shvatljivo, što se postiže vježbom Unutrašnji osmijeh, zato samo dozvolite da ona uđe u vaše iskustvo. S dovoljno prakse, moći ćete da je učiniti integralnim dijelom vašeg života. Bilo gdje da se nalazite - da stojite, hodate ili sjedite - sjetite se da se smiješite i opuštate, da punite srce ljubavlju i da dopuštate da se osjećaj ljubavi širi kroz cijelo vaše tijelo. To je tako jednostavno, a ipak tako efikasno. Potrebno je samo da razvijate srce puno ljubavi i mira; smiješite se lako i vaše nevolje će se otapati i nestajati.


II GOVORI PROMIŠLJENO Manje govori; pažljivo biraj što ćeš to reći. Kada se govori na prikladan način, to može biti blagoslov za sve. A kada se govori manje, čuva se Chi energija.


III MANJE BRINI, VIŠE DJELUJ Manje razmišljaj o prošlosti i budućnosti zato što se time nagomilavaju brige, a briga proizvodi stres. Umjesto toga se koncentriraj, kad god možeš - zapamti da se koncentracija dešava i da to nije nešto što ti možeš iznuditi - u svom svakodnevnom životu kultiviraj odnos pomaganja i opraštanja.


IV OPLEMENJIVANJE MENTALNE SNAGE Taoističke metode uključuju i oplemenjivanje stvaralačkih i mentalnih snaga. U mnogim orijentalnim jezicima, riječ za um također znači srce, pa tako i kod Kineza. Kada se razvijete do stadija da više niste zaokupljeni osobnim ambicijama, nego ste u stanju zaboraviti na sebe i oplemenjujete svoje srce, imate na raspolaganju način da budete zdravi.Kada ste bolesni i meditirate, nemojte da mislite o tome da to radite da bi se izbavili od bolesti. Umjesto toga, jednostavno se koncentrirajte na propisanu točku ili metodu, a sve ostalo će otpasti.


V KONTROLIRAJ SVOJ SEKSUALNI ŽIVOT, NE DOZVOLI DA ON KONTROLIRA TEBE Zauzdaj svoju seksualnu aktivnost. Suviše česte ejakulacije će znatno umanjiti tvoje rezerve Chi-a i tvoju sposobnost da se koncentriraš. Um se opterećuje onim čime ga hrane naše oči, uši, usta, nos i um - tj. čula. Kada smo mladi i podložni seksualnoj stimulaciji preko literature, mi nismo adekvatno opremljeni da se nosimo s njom na način kojim bi sačuvali našu energiju. Zbog toga, preporučuje se da se koncentrirate na vaš svakodnevni posao i da izbjegavate “ometanja”.


VI POŠTUJTE SVOJU GLAVU; ZAGRIJTE NOGE Pazite na svoju glavu s najvećim uvažavanjem. Mislite o njoj kao o božjem hramu i o hramu uma. Smatrajte je hranom duše i glavnim kontrolorom svih vitalnih organa. Postoji pravilo “Hladna glava, tople noge”. Ovo će vas osigurati od gomilanja suvišne snage u glavi, što bi vam bilo nelagodno i možda prouzrokovalo bolest. Kada snaga ide u glavu, može se pojaviti visok krvni pritisak. Upućujući snagu na dolje, u noge, možete se osloboditi pritiska, a održavajući noge toplim, može vas sačuvati od srčanog udara. Zato trljate vaša stopala i utopljavajte ih. Kada završite s vježbanjem, morate uvijek skladištiti energiju u pupku i da ga održavate toplim.


VII NEKA VAM VRAT BUDE UVIJEK TOPAO U vratu se nalaze mnogi važni krvni sudovi i nervi, povezani sa vašim veoma važnim dijelom: glavom. Zato dobro postupajte s njim; održavajte ga toplim i labavim, prožimajući ga osmijehom. Pokušajte da ne koristite suviše vaša čula. Ništa ne gledajte ili slušajte dugo, odjednom. Kad god se čula pretjerano koriste, rezultat je bolest. Ne pretjeruj u hrani i piću jer se možeš razboljeti. Da bi produžio život i izbjegao bolesti, mnogo puta u toku dana progutaj pljuvačku. Ne izlaži se vjetru oznojen i nakon kupanja. Zamijeni nečisti Chi iz svog tijela čistim Chi-em, vježbajući Mikrokozmičku orbitu i otvarajući sve od 32 kanala. Zahvaljuj se Bogu unutar sebe i vremenom ćeš napredovati prema besmrtnosti.


VIII MUDROST U JELU Nemoj se prejedati, a zatim ležati ili sjediti dugo, jer će ti takve navike sigurno skratiti život. Ne jedi do zasićenja, a zatim idi u laganu šetnju; nemoj ništa jesti uvečer prije spavanja. Jedi male količine hrane i jedi češće. Na taj način ćeš osigurati dobru probavu i nećeš preopteretiti svojih pet organa. Kada jedeš, jedi prvo vruću hranu, zatim toplu, ako nema hladne hrane, popij malo hladne vode. Uvijek prije jela, malo udahni i progutaj malo zraka. U proljeće jedi više ljuto, u ljeto više kiselo, više gorke hrane ujesen i manje slane hrane zimi, ali ipak, u tome ne pretjeruj. Uglavnom, kuhana hrana je bolja od sirove, i jesti malo je bolje nego jesti mnogo. Ako ste suviše jeli, nemojte mnogo piti vode i nemojte naglo je gutati. Loše probavu nastaje kada jedete do sitosti nakon što ste bili gladni dugo vremena. Nemojte jesti sirovo voće na prazan želudac, jer ono zagrijava iznad dijafragme. Suviše mnogo sirovog povrća može vam pokvariti zdravu boju.


IX NEMOJTE RADITI NIŠTA PREVIŠE Suviše dugotrajno hodanje oštećuje tetive; dugotrajno sjedenje škodi tijelu, dugotrajno stajanje škodi kostima; dugotrajno ležanje oštećuje vitalnu energiju, a stalna žurba škodi krvi. Ljutina, duboka tuga, žalost i melanholija su štetne, a isto tako suviše radosti ili zadovoljstva. Patiti je štetno, uzdržavanje od seksualnih aktivnosti je štetno; anksioznost je štetna. Ukratko, zanemariti umjerenost je štetno.


X RADOST POVEĆAVA CHI S velikom radošću, vitalni Chi uzlijeće u visine. Velika tuga zaustavlja protok Chi-a. Možete iscrpiti vašu vitalnu energiju suviše čestom seksualnom aktivnošću.Gutanjem pljuvačke povećavate njenu bit. Ako je ne progutate, ona gubi jačinu. Kada ste bolesni, nemojte ležati glavom prema sjeveru. Ako mnogo govorite, odmah nakon buđenja, to oduzima vašu vitalnu energiju.

XI SEZONSKA BRIGA O ZDRAVLJU U toku zime, brini o tome da su ti noge tople i neka ti glava bude hladna. U proljeće, ljeto dozvoli da ti i noge i glava budu hladni. Kada si bolestan i znojiš se, nemoj piti hladnu vodu jer će ti oštetiti srce i želudac. U proljeće i ljeto, kad spavaš, neka ti je glava prema istoku, dok u jesen i zimu treba da je okrenuta zapadu. Kada spavaš, savij koljena i lezi na ugodnoj strani. Ovo povećava vitalnu energiju. Ljeti i u jesen idi rano na spavanje i rano ustani. Zimi idi rano na spavanje, a kasnije ustani; u proljeće lezi dok je još dnevna svjetlost i rano ustani. U svitanje, podne, u toku popodneva, u sumrak i u ponoć, čisti zube i isperi usta 7 puta; ovo će produžiti tvoj život i ojačati tvoje kosti, zube, mišiće, nokte i kosu.


COPYRIGHTS: www.elementi.info DESIGN: Dea Devidas 2010. - 2020.

  • Facebook
  • YouTube
  • Instagram