Dah=Duh

Prvo što napravimo kad uđemo u tijelo jednako je onome što učinimo zadnje, kad ga napuštamo – dišemo. Udah i izdah... temeljni ritam Života...

...predstavljeni kao primanje (yin) i yang (akcija), skupljanje i širenje... kao Udah koji energizira i Izdah koji opušta. Dah je suptilna veza koja harmonizira duh, um i tijelo. Taj moćan proces toliko je bjelodan da, u stvari, na njega ne obraćamo pažnju. Shvaćamo ga zdravo za gotovo, toliko je tu, u nama. Pa, tek kad stres, nemiri i strahovi toliko prevale količinu podnošljivosti, shvatimo da trebamo disati. Nečeg toliko prirodnog i imanentnog čovjeku, moramo se podsjećati kroz tečajeve i učenja. No, to je hvalevrijedno: važno je osvijestiti moć daha. Govoreći filozofskom terminologijom Dah uistinu jest Duh – predstavlja, na ovofizičkom nivoou zrak, kao dijete Etera, čisto Božasnkog. Razmislite, on je uistinu sveprožimajući: vaš vas udah povezuje – ujednjuje – čini Jednim sa Svime što jest. Čestica zraka koju ste udahnuli tu je već eonima Postojanja: disali su je ljudi tisućama godina prije vas, a i oni tisućama kilometara trenutno udaljeni od vas... Svako emotivno stanje, tako, ima svoj specifičan ritam disanja – kada je čovjek ljut ili uznemiren, diše brzo i plitko, kratko... kada je miran i opušten, osjeća dubok udah. Upravo zbog toga je ključno vladati dahom – njegova promjena mijenja stanje raspoloženja, a time i duha i tijela. Beskrajne su studije o tome kako svjesno disanje blagotvorno djeluje na tijelo, te um, smirujući ga. No, nešto je znatno moćnije od toga: on čisti, na dubinskim razinama. Tolika karma se oslobađa disanjem - veličanstveni Sri Sri Ravi Shankar, iznjedritelj tehnike disanja Sudarshankriya yoga učinio je čuda s tom tehnikom, učeći disati ljude diljem svijeta. Mnogo je tehnika disanja, i svaka je dobra – izbor je individualan i ovisi o preferencijama. Poanta je da se osvijesti dah: napadaju li vas, primjerice, mračne misli, pokušajte u njih pogledati te disati, kao u oblake na nebu, dok se dahom ne rasprše... Nakon svega nekoliko trenutaka, osjetit ćete olakšanje. Ili bol u tijelu, primjerice u leđima gdje je česta: obratite pažnju sto posto na to mjesto, a zatim dišite u njega – uskoro ćete vidjeti kako bol nestaje, a nastaje mirna praznina... To je moć daha.

FIZIONOMIJA DISANJA Proces disanja, pokreti udaha i izdaha, jedno je od većih čuda postojanja. Kroz disanje ne samo da nastaje životna energija, već ono isto tako omogućava ozdravljujućim snagama prodor do same srži našeg bića. Nesmetanim dubokim udahom popunjujemo se životnom energijom i nadahnjujemo se; potpunim se izdisanjem praznimo, otvaramo ka nepoznatom i izvlačimo iz sebe. Promatrajući dinamični ritam ovog životnog procesa, nalazimo svoje unutarnje iscjeljujuće snage; snage koje proizlaze iz naše cjelovitosti. Dah je živ. Disati potpuno znači živjeti potpuno, ispoljavati u potpunosti svoju prirođenu živost kroz sve što dodirnemo, osjetimo, zamislimo itd. Na žalost, malo tko od nas diše potpuno. Izgubili smo moć “prirođenog disanja”, koju smo imali netom poslije rođenja i kao mala djeca. Naše površno disanje smanjuje kapacitet našeg dišnog aparata na njegovu trećinu, usporava izmjenu plinova i obnavljanje energije u našim stanicama i tako nas lišava ozdravljujućih učinaka koje prirodno disanje ima na organe, te počinjemo pobolijevati. Iznimno je važno da shvatimo na koji je način naš dah povezan s energijama u nama, s različitim aspektima našeg bića, odnosno koliko disanje utječe na zdravlje našeg tkiva, naših organa, mišića, hormona i naše krvi, te kako ga modificiraju naše misli, naši stavovi, osjećaji i konačno naša svijest. Mora nam biti jasno da od toga kako dišemo zavisi hoćemo li biti obdareni iscjeljujućim i ostalim moćima bez kojih je nezamisliv psihički i duhovni razvoj - ili nećemo. Veliki duhovni učitelj G. I. Gurdjieff jednom je rekao da “bez izvježbanog disanja ništa ne može biti izvježbano”. Istodobno, on je upozorio da bez potpunijeg poznavanja vlastitog organizma, posebice veza koje postoje između različitih organa, pokušaji da se promijeni disanje mogu biti vrlo naporni. Točne su tvrdnje koje ističu mnogi učitelji da prirodno disanje mora biti posve spontano i da stoga svaki napor da se diše na određen način promašuje svrhu i djeluje kontraproduktivno. Oni ističu da nakon što naš um postane miran i prazan, prirodno disanje nastupa samo po sebi. Ako i prihvatimo da je tome tako, nećemo time riješiti ovaj problem, već ćemo stati pred novu dilemu: na koji način možemo imati miran i prazan um? Kakav rad na sebi je za to potreban? Ništa nećemo postići pokušamo li riješiti taj problem isključivo tjelesnim ili mentalnim vježbama. Da bismo ga riješili, moramo se, naime, uključiti i tjelesno i mentalno.

Proces disanja pokazuje nam na koji način možemo proširiti svoju ograničenu svijest i doći u doticaj s iscjeljujućom energijom koja se nalazi i u nama i izvan nas. Svaki put kada udahnemo unosimo u sebe nekih 1022 nova atoma, na neki način, više od milijun onih istih atoma koje su udisali Lao Tse, Buda, Krist i svi drugi koji su ikad živjeli na Zemlji. Svaki put kada izdahnemo, vraćamo te atome u atmosferu u kojoj ostaju na usluzi sadašnjem i budućem naraštaju. Svaki put kada udahnemo, unosimo u sebe kisik koji u atmosferi nastaje kao “potrošni proizvod” biljaka. Svaki put kada izdahnemo izbacujemo iz sebe u atmosferu ugljični dioksid kao naš “potrošni produkt” koji kasnije upotrijebi neka biljka. U prirodi se ništa ne baca. Naše disanje je karika u lancu kozmičke ekologije, u procesima očuvanja, preobrazbe i izmjene supstanci u složenom metabolizmu prirode.Zahvaljujući disanju, tijekom kojeg bilježimo izmjenjivanje yinga i yanga, negativnog i pozitivnog, stanja praznine i stanja punine, naše se biće nalazi u stalnom doticaju s vanjskim svijetom, sa Zemljom i njezinom atmosferom, kao i sa svakim živućim stvorom. Shvatimo li što proces disanja znači za naš život, shvatit ćemo na koji način možemo otpustiti ono staro i prihvatiti novo. Disanje nam ujedno otkriva tko i što smo doista. Pokazuje nam put do cjelovitosti i sreće. Koje su stvarne veze između disanja i našeg poimanja sebe, našeg zdravlja i zadovoljstva? Na koji je način naše disanje povezano s našom težnjom za spoznajom ili samoostvarenjem? Zbog složenosti snažnih i suptilnih veza, koje postoje između uma i tijela, neophodno je, ako težimo stvarnom progresu, imati posve jasno znanje o tome što prirodno disanje jest i koji su konkretno učinci koje ono ima na naše tijelo i naš um.

COPYRIGHTS: www.elementi.info DESIGN: Dea Devidas 2010. - 2020.

  • Facebook
  • YouTube
  • Instagram