Spajanje s Blizancem

Prvi i Zadnji korak u integraciji Samog Sebe je – Ujednjenje sa svojim Blizancem.

Pri pojmu blizanac, obično romantično pomislimo da je u pitanju blizanska vatra – koncept koji se odnosi na povezanost duša dublju od uobičajenog koncepta „srodnih duša“. No, blizanske vatre održavaju našeg Osobnog Blizanca, o kojem je ovdje riječ: ključnog igrača u Ostvarenju cjelovitog jedinstva. Znamo, naime, da je za Jednotu važno integirirati – na razini Svijesti – ključne inkarnacije i njihova iskustva. No, to predstavlja svojevrstan Put – u krug. A prva i posljednja točka tog kruga jest – Blizanac.

Neki ga zovu Sjenkom, neki Tamnim odrazom iz Zrcala... no imena nisu bitna. Blizanca najljepše opisuje biblijska metafora Kajina i Abela. Jedan je good guy, a drugi opaki zlikovac. Jedan je svjetlo sa cvijećem, drugi tama, a u ruci mu batina. Kao i mi – toliko smo treninga prošli u svojim inkarnacijama, da smo bili i jedan i drugi. Stoga u svom duhu nosimo zapise oba, i iskustva.

Najčešća greška, u koju upadnu svi (što je prirodno za čovjeka) – pa zapravo nije greška nego stepenica u procesu Razvoja – jest glancanje svog Svijetlog, Sjajnog Bića. Nema ništa loše u tome, naravno, ali je golema zamka pritom zanemariti onog Bjesnivca, Osvetoljubivca, Ubojicu i/ili Luđaka koji vreba sa strane mraka. Obično uberduhovnjaci (oni koji se ne razmeću materijalnim egom tipa moja je kuća veća od susjedove, ali lako skliznu u ego trip prema kojem su prosvjetljenjiji/uzvišeniji/svjesniji od drugih) rado ponavljaju kako su svoju Sjenu nadvladali. Ali, to je kao da kažete da ste prije četiri godine oprali zube i sad ste gotovi s tim. Više ne morate. Pogledajte za sunačne šetnje i sami – Sjena vas uvijek prati, zar ne?

U tom ju je smislu važno biti svjestan. No, ne samo kao teoretskog koncepta. Nego na razini praktičnog življenja. Što to znači? Najkonkretnije moguće – j.... nekom majku koliko treba, ako ste ljuti. I to je to. Onda opet zen smiješak, čist, iz srca. Kao grmljavina – nebo se izgrmi, izmunja, naljuti i prođe – opet bude vedrina. Yin – Yang, svjetlo i tama, Krishna i Maya... vječna lila (Igra, Ples, Pjesma) Manifestiranog života.

Prva zamka je u društvenim obrascima kojima su ljudi cijepljeni od djetinjstva: „ne smiješ se ljutiti“, „nemoj vraćati...“ – uglavnom sve upute ponašanja koje čovjeku priječe da bude istinski onakav kako se osjeća. Naravno, ovo ne znači da je u redu iskaljivati se iz kaprica: no poanta je da svaki potisnut Osobni Izražaj vodi u bolest. Ovo se najjasnije vidi po tijelu – ne trebate umirati od raka. Dovoljno je da vas negdje koči lopatica ili neki mišić ili organ štreca. Ne radi se o organu (osim ako potisnuće nije toliko akumilirano da se počelo fizički manifestirati). Riječ je o nakupinama emocija u tijelu koje izazivaju bol. Naime, emocije – kao takve, su energija. Nisu ni dobre ni loše. Ne postoji pozitivna niti negativna energija. Samo energija. Ali, ukoliko je ustajala, neizražena, potisnuta... postaje štetna. Pogledajte primjer variva: danas ga napravite i ono je predivno, zdravo, vrvi povrćem i vitaminima. No, za deset dana... močvara, zar ne? Ista je stvar s energijom, odnosno emocijama. Ostanu li dovoljno dugo pospremljene, počinju otvrdnjavati i vremenom se bolest manifestira – to je već opća stvar.

S druge strane, kako izraziti sve odjednom? U stvari se, niti ne može – ukoliko je jedan način izražavanja dugo potiskivan, trebat će vremena i treninga da se počne slobodno iskazivati. Primjerice, jedna Ki Tarot klijentica je, nakon ljubavnog brodoloma, odlučila ne plakati: teoretski je znala da je to najbolje za nju te je odlučila vježbama disanja izdisati svaki impuls tuge i okrenuti stranicu, doslovno. I tako je prošlo tri godine, ona se čak vjenčala za drugog muškarca i zatrudnila, a odjednom je – bez razloga, naizgled - počela depresija. Kada je, osvijestivši pohranjen materijal, odlučila plakati – više nije mogla: željela je, ali nije mogla. Ono što je moglo eksplodirati kao bomba emocija i tako se očistiti dok je „željezo bilo vruće“, sada se razlijevalo poput razbijenog jajeta. Kaplju po kaplju, u konačnici je to isplakala. Naravno, to je osobni primjer i bio je dio njezinog učenja, no ovdje ga samo navodim u kontekstu momentalnog oslobađanja.

Ono, ponovimo, ne znači hirovito i agresivno ponašanje prema drugirma. Ono znači dopuštanje Sebi da trenutno iskažete svoj osjećaj, pa makar on pripadao onoj vašoj strani koja nije „najprihvatljivija“. Jer, upravo je strah od prihvaćanja (u potki kojeg je cijeli paket destruktivnih nesvjesnih uvjerenja, sa zajedničkim nazivnikom „nisam dovoljno vrijedan da budem prihvaćen/voljen takav kakav jesam) glavna barijera izražavanja. Svi imaju to iskustvo – žena, pod krinkom mira u kući, ne odbrusi mužu kada bi mu trebao jedan zvon istine, da ga prodrma. Prijateljica ne kaže drugoj baš sve kako je, da je „ne povrijedi“... sjetite se, milijun je opravdanja. A svako otrovno, jer udaljava od sreće jedinstva.

Pa dakle, što nam je činiti? Prvo osvijestiti, a zatim prihvati naličje svog lica. I živjeti ga kada treba. Dakle, možete biti savršeno svjesni i duhovni, a istovremeno psovati kao kočijaš. Možete imati zdravo tijelo, i piti vino ako u tome uživate. Možete raditi posvećeno i svjesno 24/7, a zatim dva dana nikome ne odgovoriti ni na SMS jer želite ležerno ljenjiviti sami sa sobom. Sve je to OK, i prihvatit se, takvi kakvi Jeste. I izrazite.

Jer, nema umjetnosti života bez tog sretnog braka Sebstva: Osobe&Blizanca. To uJed(i)njenje je moćno jer u sebi skriva igru promjene, svjetla i mraka, umiranja i rađanja. Ono je, u stvari, suštinska ravnoteža Osjećanja, a kako se radi o ujednjenju, takav je brak uvijek duhovan. No, da bi se dostigao vrhunac – potrebno je zaroniti do dubina. Naravno, ne tamo zaglaviti, kačeći se na neku drametinu ili trip žrtve-heroja, nego... kako kaže alkemičarski natpis Visita Interiora Terrae Rectificando Invenies Occultum Lapidem POSJETI UNUTRAŠNJOST ZEMLJE I U NJOJ ĆEŠ NAĆI SKRIVENI KAMEN. U psihološkom smislu, ukazuje na potrebu otkrivanja nesvjesnih slojeva (dubina zemlje) koje otkriva suštinu, razlikujući lažno od stvarnog. Notarikon ove izreke je V.I.T.R.I.O.L. koji u alkemijskom simbolizmu predstavlja rastvarač što se sastoji od sumpora, soli i žive čiji harmoničan omjer čini Kamen Mudrosti, Simbol Savršenstva Božanskog Bića. Kojeg nema bez Ujednjenja.

COPYRIGHTS: www.elementi.info DESIGN: Dea Devidas 2010. - 2020.

  • Facebook
  • YouTube
  • Instagram