Gorski Kristal

Gorski kristali su dar zemlje. Imaju sposobnost uvećavanja i pojačavanja stvari koje su pozitivne u vama, i pomažu vam da uklonite stvari koje vas plaše ili ljute.

Općenito, gorski kristali rastu u heksagonalnu (šestostranu) strukturu, sa dodatnim nagnutim stranicama prema vrhu na jednom kraju. Kristal sa tim karakteristikama naziva se još i VRH (ŠPIC). Vrhovi mogu biti potpuno čisti i prozirni, ili sadržavati crte, linije, duge, mjehure vode ili zraka, kao i druge sadržaje. Mogu se isto tako pojaviti mutnoća ako su rasli na mjestu gdje zimi smrzava. Optička čistoća obično malo ima sa kvalitetom kristala i sa njegovom mogućnošću da uvećava suptilne energije.

ŠTO KRISTALI ČINE Gorski kristali su dar zemlje. Imaju sposobnost uvećavanja i pojačavanja stvari koje su pozitivne u vama, i pomažu vam da uklonite stvari koje vas plaše ili ljute. Mogu povećati vašu sposobnost da budete osoba puna ljubavi, i unaprijediti vašu sposobnost radovanja životu, te ostvariti stvari koje želite u životu. Mogu pojačati NAMJERU, smanjiti stres, pomoći CENTRIRATI SE (balansirati ili umiriti), pojačati ISCJELJUJUĆE sposobnosti, te vas okružiti ZAŠTITOM, povećavanjem bijelog svjetla. Svaki zdravi VRH može povećati te stvari i pomoći stvoriti osobni rast uvećavanjem suptilnih energija koje teku u vama.


IZBOR KRISTALA Da biste izabrali kristal, najprije treba biti na mirnom mjestu. Uzmite kristal u vašu desnu ruku s vrhom prema sebi. Osjetite ga fizički. Budite otvoreni na senzacije kao strujanje, ili promjenu temperature. Isto tako osjetite kristal emocionalno. Mislite na namjenu za koju ga trebate, i osjetite da ste privučeni njemu. Više se usmjerite na kako ga osjećate nego kako izgleda. Dozvolite da vas kristal izabere dolazeći u takv odnos sa vama. Zapamtite da slušate vaš prvi osjećaj. Ako trebate poseban tip kristala za rad, uzmite u obzir tipove opisane u nastavku.


KRISTALI S POSEBNIM SVOJSTVIMA Sa dodatkom općih karakteristika spomenutih ranije, gorski kristali ponekad imaju posebne osobine koje poboljšavaju njihovu snagu. Da bi prepoznali te posebne tipove kristala, obratite posebnu pozornost na najveću stranicu (lice) nagnutu prema vrhu. Ima li piramide (trokute) na sebi? Pobrojite rubove (stranice) koje okružuju to plohu. Taj broj može biti između 3 i 8, i jedna je od stvari koja određuje posebne karakteristike kristala. Kao dodatak pojačavanju Unutarnjeg Bića, što čine svi kristali, kristali opisani u nastavku su pravi učitelji i dobavljaju dodatnu posebnu pomoć. Mnogi od njih su relativno rijetki, i prema njima se treba se odnositi s poštovanjem kada vas koji od njih pronađe.


ISIS KRISTALI imaju 5 strana koje okružuju najveću nagnutu stranicu. Ti kristali jako povećavaju ženske energije, i mogu pomoći da dođete u dodir sa “ženskim” ili nesebičnim dijelom sebe, bez obzira da li ste muškarac ili žena. Ti su kristali korisni u balansiranju vaših muško-ženskih energija ako je ženska energija potisnuta ili ako iz bilo kojeg razloga trebate bolje balansiranje ženskih energija. Isis kristal vas dovodi u dodir sa moći i energijom Božice. Kod muškaraca, Isis kristal pomaže u boljem dodiru sa njihovom ženskom stranom i pomaže pri osvješćivanju ženskog aspekta što inače može biti teško. Kod žena, Isis kristal pomaže pri ponovnom stjecanju nešto od moći i energija što im je društvo oduzelo. Uči da ženskost nije slabost. Svatko tko se bavi iscjeljivanjem drugih osoba treba Isis energije da bi bio uspješan.

Isis kristal treba nositi ili držati kada se susrećemo sa pitanjima koja su emocionalna i teška.

Vježba: Isis kristal se može koristiti za projiciranje (slanje) zaštićujuće (njegujuće, iscjeljujuće) energije prema drugoj osobi. Da bi to učinili, sjednite mirno sa Isis kristalom u rukama i vrhom okrenutim od svog tijela. Vizualizirajte osobu kojoj želite pomoći, te vizualizirajte bijelu svijetlost koja teče iz vrha kristala i okružuje osobu.

Da bi pomogli sebi, sjednite mirno sa Isis kristalom u rukama i vrhom okrenutim prema tijelu. Vizualizirajte bijelu svijetlost koja teče iz vrha kristala i okružuje vas. Poslije toga osjećati ćete se jači i zbrinuti (zaštićeni).


CHANNELING KRISTALI imaju 7 stranica koje okružuju najveću nagnutu stranicu. Ti su kristali posebno korisni za dobivanje informacija iz vlastitih dubljih nivoa kao i iz izvora koji su izvan vašeg (uobičajenog, normalnog) dohvata. Mogu vam pomoći izvući znanje i informacije spremljene u univerzumu, i pomoći dobiti pomoć iz viših izvora. Channeling kristal se može koristiti uvijek kada tražite odgovore na pitanja ili pomoć izvan sebe. Morate pažljivo “slušati” kada koristite kristal i shvatiti da odgovori mogu doći iz mnogih izvora i na razne načine.

Komunikacija s Vodičima: Channeling kristali su komunikacijske linije sa izvorima izvan vas. Općenito, glavni izvor su vaši vodiči. Vodiči su nefizički entiteti čiji je prvenstveni zadatak da vas čuvaju. Svaki čovjek ima vodiče. Vodiči se ponekad nazivaju i drugačije, kao svijest, anđeli, ali su oni uvijek uz nas. Moramo slušati što oni imaju za reći. Vaš vam vodič nikada neće reči što da radite, ili se na bilo koji drugi način miješati u ono što želite činiti, ali su tu kao pomoć da nađete odgovore za sebe. Možete koristiti channeling kristal da dozvolite vašem vodiču da budu vaša svijest.

Channeling kristal može biti korišten samo od osobe koja ga drži. Drugim riječime, ne možete slati energiju nekom drugom da bi direktno dobio informacije. Međutim kako vodiči rado komuniciraju međusobno, možete postati dobri u tome da dobivate informacije za druge, pitajući svoje vodiče za odgovore koje trebaju drugi, te ih prenositi toj osobi. To je postupak rada za druge. Channeling kristal pojačava tihi unutarnji glas vašeg vodiča, i može biti velika pomoć u učenju kako doći do informacija za sebe i druge.

Vježba: Sjednite mirno sa channeling kristalom u rukama i usredotočite se ili razmišljajte o problemu ili području u kojem trebate pomoć. “Slušajte” pažljivo ali se sjetite da odgovor ne mora doći odmah. Često, na početku može vam se desiti da se probudite ujutro i da “znate” što treba činiti. Dok radite na problemu držite channeling kristal uz sebe što je duže moguće, pa i noću. Ponekad je to jedino vrijeme kada odgovor jasno može doći do vas, kada ste se tek počeli otvarati.


KRISTALI UZEMLJENJA imaju 8 stranica okolo najveće nagnute stranice. Oni su dosta rijetki i nisu uvijek lako dostupni. Uzemljenje je sposobnost nositi se sa praktičnim stvarima na realan način. Na primjer, u traženju odgovora na pitanje “Kako ću živjeti (od zarade)?”, uzemljena osoba će razmotriti njene sposobnosti i odlučiti kako ih najbolje koristiti za život. Neuzemljena osoba ili “svemirac” (osoba u oblacima = “oblačko” :-)) ne voli se nositi sa praktičnim i realnim djelovima života. Kristali uzemljenja vam pomažu nositi se s praktičnim stvarima na realan način. Oni vas povezuju sa zemljom i čuvaju vaše energije od raspršivanja. Pomažu vam jasno misliti i jasno se izražavati. Kada se koriste u meditaciji, pomažu pri stvaranju jake veze sa višim znanjem, ali vas drže uzemljenim tako da možete primijeniti te informacije u praktičnim situacijama. Kada koristite kristale uzemljenja za rad na osobnim problemima, znajte da će tražiti da pogledate u istinu situacije i natjerati vas da se nosite s tom istinom.

Ponekad je teško prepoznati vrijeme kada trebamo kristal uzemljenja, jer ne biti uzemljen je način života nekih ljudi. Ovih dana, je uobičajeno biti malo “oblačko” zbog situacija koje se događaju oko nas. Kada vam se teško koncentrirati, kada osjećate otpor učiniti stvari koje je potrebno učiniti, ili se osjećate da kružite i ne završavate ništa, trebate kristal uzemljenja.

Vježba: Sjednite mirno držeći kristal. Vizualizirajte sebe sjedinjenim, ukorjenjenim u zemlju. Dišite duboko i vizualizirajte kako korjenje ide sve dublje u zemlju. Nastavite sa ovom vježbom sve dok se ne osjetite smirenim i tihim. Kada ste u “oblačkovoj” fazi držite kristal uz sebe. Neki ljudi ga trebaju držati uza sebe većinu vremena.

Ponekad možete pomoći drugoj osobi da se uzemlji sjedeći mirno, držeći kristal uzemljenja i vizualizirajući tu osobu sjedinjenom, ukorjenjenom u zemlju.


KRISTAL S PROZOROM ima mali kvadratić (malo lice (plohu) u obliku dijamanta) na mjestu gdje se susreću dvije paralelne plohe tijela sa dvije nagnute plohe (lica). Kristali s prozorom služe introspekciji te vam pomažu vidjeti što je unutar vas. Pomažu donijeti stvari na površinu da bi se mogli efikasnije nositi s njima. Ako imate problem a niste sigurni zašto, kristal s prozorom može biti dobra pomoć.

Kristali s prozorom se koriste za rad unutar sebe, nošenje sa problemima i promjenama koje se moraju učiniti u vašem životu. Koriste se u meditaciji kao pomoć pri rješavanju problema koji zabrinjavaju (smetaju) vaše Unutarnje Biće. Na primjer, ako ste jako ljubomorni na partnera, možete koristiti kristal s prozorom za rad na sebi radi nalaženja razloga i postupanje s njim.

Mislite o kristalu s prozorom kao o prozoru u vašu dušu. To su veoma osobni kristali, i kada koji dođe u vaše ruke, namjenjen je posebnoj pomoći vama.

Vježba: Sjednite sa kristalom i koncentrirajte se na bilo što s čime se trebate suočiti ili promijeniti. Samo sjedite mirno i pustite um da luta. Ako niste sigurni koje promjene trebate učiniti, sjedite s kristalom i pitajte ga direktno da vam pomogne pronaći djelove u vašem životu koji uzrokuju probleme kojih niste svjesni.

Ovaj kristal se može koristiti kada pokušavate pomoći nekom drugom riješiti problem. Ako vam dođe prijatelj da sa vama razgovara o problemu, dajte mu da drži kristal s prozorom dok vi govorite. Može mu pomoći da se otvori.


ČUVARI ZAPISA imaju oblik piramide utisnut ili uzdignut koji se pojavljuje na jednoj od nagnutih ploha kristala. Ti su prilično rijetki, i često se piramida neće zamijetiti dok kristal ne dođe u ruke osobe koja treba raditi s njim. Ponekad piramida može nestati ili se pokaže više piramida. Svaki od tih kristala ima posebnu lekciju koju uči, obično lekciju koju osoba najviše treba naučiti.

Čuvari zapisa se razlikuju od kristala s prozorom, jer svaki kristal s prozorom pomaže vam vidjeti unutar sebe različite stvari koje trebate naučiti, dok čuvar zapisa nosi posebnu lekciju koju trebate naučiti. Čuvar zapisa će često otići iz vaših ruku, kada je lekcija naučena.

Nosite vaš kristal čuvar zapisa ili ga stavite u blizinu kreveta da bi mogao raditi s vama. Može se isto tako koristiti za meditaciju.

Neki kristali imaju nekoliko posebnih karakteristika, na primjer Isis sa piramidom. U tom slučaju postoji posebna lekcija koju treba naučiti i povezana je sa vašim ženskim energijama. Ako imate Isis kristal s prozorom znači da trebate pogledati u sebe i otkriti područja na vašoj ženskoj strani koja vam uzrokuje probleme.


KRISTAL BLIZANAC ima dva vrha na istom kraju razvijena iz iste baze. Kristale blizance možete razlikovati od dva kristala koji su jednostavno spojeni jedan za drugog po tome da su oba dijela kristala blizanca potpuno paralelna i nemaju nikakvu granicu među sobom u barem malom dijelu kristala. Ovi kristali su korisni u rješavanju pitanja vezanih za međusobne veze. Mogu vam pomoći da dobijete uvid u dublje probleme u vezi i pomoći vam da ih riješite. Mogu stvarati veoma pozitivnu energiju usmjerenu prema poboljšanju veze. Ovo djeluje u bilo kojoj vrsti veze (odnosa), a ne samo u vezi muškarac-žena. Kristal blizanac sa dugom može se vrlo učinkovito koristiti za projekciju iscjeljujuće energije u vezu ili za održavanje dobre veze snažnom. Kada imate problema u vezi, sjednite tiho sa kristalom blizancem u ruci i zatražite pomoć. Zapamtite, odgovori dolaze iz mnogih pravaca. Kristali blizanci su osobni kristali zbog toga jer je jedan od blizanaca usklađen sa vašom energijom, pa ih se ne može upotrebljavati za rješavanje problema u vezama drugih ljudi.

KRISTALI S DVA VRHA su kristali koji imaju vrhove na oba kraja, dozvoljavajući energiji da slobodno teče u oba smjera. Kristali sa dva vrha pojačavaju tok energije i posebno su korisni kada trebate dijeliti ili razmijenjivati energiju sa drugom osobom. Korisni su pri pomaganju drugim ljudima, na primjer u masaži ili savjetovanju kada je potrebno da energija teče u oba smjera. U ovakvim situacijama, energija teče prema vama kada se povezujete (usklađujete) sa osobom da saznate što joj je potrebno, i energija teče od vas kada osobi dajete potrebnu iscjeljujuću energiju. Kristali sa dva vrha su veoma važni ljudima koji se bave samoiscjeljenjem ili iscjeljivanjem drugih. Također, uče vas dijeliti kroz razmjenu energije.

Vježba: Ako se osjećate da niste u ravnoteži sa svijetom, tiho sjednite sa kristalom u vašoj desnoj (dominantnoj) ruci. Vizualizirajte biljelu svijetlost kako utječe u prvi vrh, teče kroz kristal i istječe van kroz drugi vrh direktno u vaše tijelo.

Ako radite za nekoga drugoga, vizualizirajte energiju kako utječe u vas kroz vaše tjeme, niz ruku, zatim kroz kristal i u drugu osobu. Ovo se može raditi dok ste sa drugom osobom ili na daljinu.

Ako imate djecu, pokušajte koristiti ovaj kristal za slanje pozitivne energije djetetu kada je uznemireno ili ljuto. Može imati vrlo smirujući učinak na oboje.


KRISTALI S BEBOM su kristali koji imaju sićušne kristale koji počinju rasti unutar većeg kristala. Jako su dobri za ljude koji su imali traumatična djetinjstva, fizički ili emotivno. Pomažu ljudima koji blokiraju bolne uspomene. Pomažu pri donošenju uzroka bola na površinu i omogućuju da se osoba sa njim uspješno nosi, a istovremeno zaštićuju osobu od bola kojeg te uspomene mogu izazvati. Ovi kristali pogoduju ljudima koji se bave rješavanje trenutnih obiteljskih problema.

Radite polako sa ovom vrstom kristala tako da se stvari mogu rasvjetljavati brzinom koja vama odgovara. U početku možete osjećati otpor prema radu sa njim. Ne prisiljavajte se. Kada budete spremni, ovaj će vas kristal privući. Možete ga imati godinama prije nego što ga upotrijebite.

Također, ponekad kristali vam dođu da bi mogli otići nekome drugome. Na primjer, netko može dobiti kristal sa bebama, imati ga neko vrijeme i uopće se ne osjećati privučenim prema njemu. Odjednom će imati potrebu da predaju nekome drugom.

Ovaj kristal možete koristiti u meditaciji ili ga jednostavno držati blizu sebe. Jednostavno se pripremite za rješavanje onog što se može desiti. Pokušajte pronaći neku vrstu podrške oko vas ako namjeravate raditi sa ovim kristalom.


KRISTAL OKIDAČ (TRIGGER) ima manji kristal koji raste iz njih (kao naljepljen). Ovaj “okidač” se može nježno stisnuti da se aktivira snaga kristala i pojačaju njena svojstva. Oni se upotrebljavaju za izljev posebne vrste energije.


SAMOISCJELJENI I FANTOM KRISTALI: samoiscjeljen kristal je onaj koji je bio slomljen ili jako oštećen, ali ponovo počinje rasti. Fantom je kristal na kojeg je u toku rasta pala neka nečistoća, ali je nastavio rasti oko te nečistoće. Bilo koji od ovih kristala vam može pomoći da da se iscijelite od nanesenih emocionalnih ozljeda. Ovo su važni kristali koji ulaze u vaš život kada nosite mnogo bola. Jednostavno sjedenje sa njima će vam pomoći da se efikasno nosite sa bolom.


DUGINI KRISTALI imaju dugu koja se reflektira unutar kristala. Duga se najčešće najbolje vidi na suncu. Ovi kristali su veoma dobri kao kristali za meditaciju, za duboki rad sa podsvijesti. Ovi su kristali naročito dobri za oraspoloživanje ljudi koji osjećaju tugu, žalost ili depresiju. Samo držanje duginog kristala može ih oraspoložiti. Dugini kristali su veoma dobri za privlačenje (usisavanje) negativnosti iz prostorije ili situacije. Uvijek očistite kristal koje se upotrebljavao za čišćenje negativnosti tako da ga pustite da neko vrijeme stoji na suncu.

Vježba: Dugini kristali donose radost u vaš život. Ako se tužni ili depresivni, sjednite i meditirajte na dugu. Pomoći će vam da se oraspoložite. Ako radite sa osobom, dajte mu neka drži kristal ako je uz vas. Ako nije sa vama, držite dugin kristal u rukama i vizualizirajte bijelu svjetlost kako odlazi iz kristala i utječe u tu osobu.COPYRIGHTS: www.elementi.info DESIGN: Dea Devidas 2010. - 2020.

  • Facebook
  • YouTube
  • Instagram