Disanja Emocija

Disanjima se povećava energetska protočnost i protočnost svijesti. Ali i još se nešto događa – razvoj se pomiče prema višim, i dubljim planovima.

Život je živ, pa tako i svi njegovi procesi. To znači da, koliko god redovito vježbamo, dišemo, meditiramo ili na bilo koji drugi način predano radimo na održavanju svog energetskog toka i visoke svijesti, toliko uvijek postoji nepredviđen faktor Postojanja. Jer, život je misterij: koliko god ga razumijemo i uviđamo, toliko uvijek ostaje onaj jedan nespoznatljiv dio, Tajna. I to je božansko. Netko bi mogao reći „hej, pa čemu onda sva ta frka oko rada na sebi, kada se stvari događaju po svom“. No, poanta je u protočnosti. Disanjima se povećava energetska protočnost i protočnost svijesti. Ali i još se nešto događa – razvoj se pomiče prema višim, i dubljim planovima. Uslijed toga možete marljivo vježbati i trenirati stanje svog zadovoljstva, a onda odjednom – bum! Nabasate na neku emociju kojoj ne možete naći razloga, i još vas više frustira što postoji s obzirom da – redovito radite i ne bi „trebalo“biti ničega. Ovo se događa iz dva razloga: jedan je da ste radom moguće očistili površinske slojeve i sada se oslobađaju dublje razine. A drugi je prozaičan: sasvim ste u redu i zdravi, ali se u ritmu svakodnevnog života dogodi situacija ili do vas dopre vibracija koja izazove neku od tih emocija. Te famozne emocije su bijes i tuga. Skoro su uvijek u paketu. Postoje osobnosti koje su, prema prirodnoj strukturi, sklonije procesuirati događaje kroz dominantno tugu, ili dominantno bijes, no te dvije emocije dolaze u paket. Čujete li nekoga kako vam priča da „skoro nikada nije bijesan, ali ga tuga zna razarati...“, imajte na umu da pričate s osobom koja potiskuje bijes do tih razina da ga uopće nije svjesna. I obrnuto. A nerijetko to i sami radimo.


Zbog toga su blagotvorne dvije vježbe chi kung tradicije koje se direktno obraćaju ovim dvjeme emocijema. Traže od vas posebnu poziciju i mir, tako da nisu prikladne za „hodajuće“ situacije, nego za prostor i vrijeme kada imate na raspolaganju pet minuta mira i tišine. Možete ih koristiti dvojako – kada, u radu sa sobom, nabasate na tugu ili bijes koja nema jasan vanjski razlog (osim eventualno situacije koja ih je „okinula“), ili kada emociju doživite trenutačno (primjerice, nakon svađe s bliskom osobom). One rade to da spomenutu emociju izvlače van, iz sistema. Primjerice, zamislite slučaj osobe koja se nije isplakala kada je bila tužna, nego je to sve pospremila u sistem. Sada, osjeća tugu i zna da bi bilo blagoslovljeno se isplakati, ali ne može. Suze curkaju, kao proliveno jaje, a osoba osjeća da ima potrebu „grunuti“ svu tu emociju. U takvom slučaju disanje tuge djeluje tako da izvlači emociju iz sistema, a osoba je može prvo doživjeti u pojačanom obliku, da bi je tek onda potpuno otpustila. Za razliku od nje, osoba koja nema takav pohranjeni materijal, nego ju je rastužilo nešto tekuće, uz vježbu će momentalno proplakati i propustiti emociju, i završiti s njom. Isto je s bijesom.


Čišćenje Tuge Pozicija: optimalna pozicija je ona u kojoj kleknete, tj. sjednete na pete (tzv. „Dijamant“). No, ukoliko vam ona iz bilo kojeg razloga izaziva bol, ne forsirajte se jer svako forsiranje i napetost ometaju tok. Bitnije je (u svim vježbama) da vam je ugodno nego da se upinjete od muke održavajući stav. Dakle, ako ne možete sjesti na pete, sjednite na stolicu, tako da vam tabani dodiruju zemlju, rašireni u ravninu ramena; sjedna kost je na rubu stolice, a genitalije slobodne. Kralježnica je uspravljena (ali ne „metla“ ukočena) nego ugodno uspravna. • Dlanove stavite jedan na drugi, kao da se molite. Prsti su ravni i ispruženi, mirno dodiruju svoj parni prst na drugoj ruci • Tako sklopljenu formaciju dlanova stavite na sredinu prsne kosti, između grudi (u razini srca). No, dlanovi trebaju ostati priljubljeni – ne dopustite da vam „padnu“ jer su ih laktovi povukli. • Laktovi, također, stoje u ravnini, lagano podignuti: dakle, ne da padaju na bok, nego su dignuti u zraku, tako da kad pogledate formaciju koju ste napravili rukama, izgleda kao svojevrstan trokut. • Glava je lagano pognuta prema naprijed (ne jako, nego u prirodnoj poziciji). • Zatim obratite pažnje na srce i srčani dio prsnog koša (gdje su vam dlanovi) i dišete u njega, 3 do 5 minuta. Disanje: dišite tako da udah vodite do srca, i iz srca izdišete. Udah i izdah su jedna linija. Ritam je umjereno brz, ne prebrz, ali niti spor – energičan.

Čišćenje Bijesa Pozicija: kleknite tj. sjednite na pete (ovdje je to optimalna pozicija teško nadomjestiva drugom) i neka vam kralježnica bude ugodno uspravljena. • Povijete šake (stisnite ih, ali ne u grču, nego opušteno). • Držeći šake stisnutima (lagano, ne u grču), palčeve stavite na korijen obrva. Disanje: Obratite pažnju na svoj abdomen, i točku cca 4 cm ispod/iza pupka. • Udahnite, fizički kroz nos, no sviješću kroz tu točku: kao da dišete cijelim abdomenom, tj. kao da udišete kroz spolni organ. • Pri takvom udahu možete primjetiti spontano pomicanje zdjelice prema naprijed. • Dakle, udišete kroz spolni organ, s pažnjom na točki 4 cm ispod pupka • Dišete brzo u tu točku, kao da pupate (ruke su cijelo vrijeme u poziciji gdje palac lagano dodiruje korijen obrve, a prsti su položeni u šaci). • Dišete brzo, 3 do 5 minuta.COPYRIGHTS: www.elementi.info DESIGN: Dea Devidas 2010. - 2020.

  • Facebook
  • YouTube
  • Instagram