Srce Života

Izgubiti vezu s tijelom je postati, duhovno, beskućnikom. Bez sidra čovjek pluta besciljno, nošem vjetrovima života. Samo oporavkom tijela možemo izliječiti naše društvo - kao što je um/intelekt tijelu, tako je kultura Zemlji.

Adaptirano prema knjizi “Istočno tijelo- zapadni um” autorice Anodeae Judith. Tekst je napisao dr. med. Tomislav Kovačević, prekrasan liječnik, jedan od svjesnih nositelja znanja medicinske prakse koji uspješno prakticira integrativnu medicinu, poznavajući znanja klasične medicine i iscjeljujućih znanja drugih tradicija.


Česti primjer u lijecnickoj praksi je osoba koja po ulasku u ordinaciju odmah odaje dojam tjelesne boli koje se čini zgrčeno i zbunjeno. Tijelo je u stalnom nemirnom pokretu, kao da je pobjeglo od životne opasnosti, s pogledom koji se uvijek zaustavi na nekom drugom mjestu. Glas te osobe je često uznemiren, a tijelo mršavo. Naposlijetku više ne postoji povezanost između uma osobe i njezinih osjetila. Pacijent (najcešć ženskoga roda u ovome slučaju) je nepovezan s tjelesnim signalima te ne zna prepoznati znakove gladi ili umora. Često ta nepovezanost s tijelom označava prekid u konektiranosti s vlastitim životom. Ponašanje postane generirano podsvjesnim nagonom koji želi povezati nastali rascijep izmedju tijela i duha tj. uma koje se ogleda često u tzv. kompulzivnom ponašanju.

U današnjem svijetu otuđenosti od prirode i nas samih, gdje unatoč visokom tehnološkom razvoju i znanstvenim postignućima egzistencijalna sigurnost je i dalje ugrožena. Kao rezultat toga poremećaja u balansu javlja se strah za preživljavanjem pojedinca i vrste. Kako bi se oslobodili te počasti modernoga čovjeka ponovno je potrebno izgraditi sveti hram našega tijela. Unijeti povjerenje u postojanost i vjeru u pravo biti u ovome prostoru i vremenu.


PRVA ČAKRA

Sanskrit: Muladhara (korijen, hrv.) Boja: Crvena Smještaj: Kokcigealni pleksus, baza kralježnice Središnja uloga: Preživljavanje Odnos prema sebi: samo-sačuvanje Cilj: stabilnost, uzemljenost, tjelesno zdravlje, prosperitet, vjera Prava: Biti, imati Razvojna faza: uterus do 12 mjeseci nakon rođenja Identitet: Fizički identitet Demon: Strah Element: Zemlja Karakteristike-suficit rada: tezina, monotonija, pretilost, materijalizam, neumjerenost, tromost Karakteristike- deficit rada: bojaznost, nediscipiniranost, nemirnost, mršavost

Izgubiti vezu s tijelom je postati, duhovno, beskućnikom. Bez sidra čovjek pluta besciljno, nošem vjetrovima života.


Izgubljena veza sa tijelom je postala kulturoloska epidemija u vremenu u kojem živimo. Od svih gubitaka koje muče dušu današnjeg čovjeka, otuđenost od tijela je posebno alarmirajuća jer odvaja čovjeka od njegovih vlastitih korijena egzistencije. Degradirajući poslovi, automatizirana rutina, okoliš koji uništava osjetila dovodi do otuđenja od jedine živuće stvarnosti - našega tijela. Ta disocijacija dovodi do pojavnosti kao što su nagon za bezosjećajnim ubijanjem (gdje je tuđe tijelo viđeno kao beživotno i nevažno), stavljanje silikonskih umetaka u dijelove tijela kako bi se postigao ideal ljepote s velikih plakata reklamnih agencija ili pumpanje mišića u fitnes centrima radi postizanja boljeg osjećaja. dok su u isto vrijeme često emocije i osjećajnost utrnuli; s druge pak strane mnogi se odaju bolestima ovisnosti (droge, hrana, kompulzivne aktivnosti), djeca su fizički maltretirana, a od njih se traži vojnička poslušnost i prije nego nauče slušati vlastito tijelo.

Naučeni smo kontrolirati tijelo prema načelima mozga/intelekta. No, tijelo posjeduje inteligenciju koju intelekt još treba proniknuti. Čitamo u knjigama kako jesti, kako voditi ljubav, koliko sna trebamo, umjesto da slušamo što nam naše tijelo govori. Nadalje, degradacija tijela je perpetuirana preko mnogih religijskih običaja. Neke religije opisuju tijelo kao izvor svega zla, dok nam druge govore da je tijelo samo iluzija ili pak totalno nebitan aspekt nas samih. Zapadna medicina liječi tijelo mehanički, kao cjelinu sastavljenu od različitih dijelova. Standardna psihoterapija zanemaruje ulogu tijela na mentalno zdravlje. Upotreba dodira u terapeutske svrhe ili tjelesni kontakt je strogo zabranjen, toliki je strah od seksualne kontaminacije. Sveučilista educiraju naše umove na račun naših tijela, gdje studenti sjede po čitave dane, tjedne i mjesece bez fizičke aktivnosti kako bi obavljali poslove koji na isti način zanemaruju te potrebe tijela.

Je li čudno da mi na isti način zanemarujemo naše fizičko okružje, ugrožavajući prirodu kako bismo nastavili svoje disocirano preživljavanje? Samo oporavkom tijela možemo izliječiti naše društvo - kao što je um/intelekt tijelu, tako je kultura Zemlji. Liječenje rascjepa između tijela i uma je neophodan korak u liječenju svih nas. To znači da moramo izliječiti naš dom, naš temelj kao bazu na kojoj se sve ostalo gradi.

Instinkt preživljavanja je arhaičan, osnovni koji aktivira program našega fizičkog postojanja. Kada je zadovoljen, dopušta našoj svijesti da se uključi u druge aktivnosti. Kada je narušen, dominira svim ostalim funkcije te svijesti. Kada je naše prezivljavanje kontinuirano ugroženo, naša svijest postane fiksirana na razini prve čakre. To odražava tijelo u hiperstimuliranoj spremnosti, hormoni stresa su povišeni i tijeloj je spremno na borbu ili bijeg (fight or flight). Pojedinac se osjeća nemiran, ne može spavati što nakon vremena može dovesti do razvoja mnogobrojnih fizičkih bolesti (to se događa npr. u post traumatskom stresnom poremećaju (PTSP)). Kada je prva čakra ostećena, mi smo preplavljeni pitanjima vezanim uz preživljavanje; uključujuci zdravlje, novac, kuću i/ili karijeru.

Kao sto smo napomenuli u uvodu, demon ove čakre je strah. Kada je preživljavanje napadnuto, mi se osjećamo ugroženo i uplašeno. Strah pojačava našu svjesnost te razine i preplavljuje tijelo tzv. hormonima stresa (npr. adrenalinom) kako bi tijelo pripremilo za akciju. Strah nas usmjerava prema sada i ovdje kako bi se adresirala prijetnja. Isto tako usmjerenost ide prema van te prema gornjim čakrama odgovornim za percepciju i mentalnu aktivaciju. Čovjek u tom stanju postaje nemiran, uzbuđen i tjeskoban. U kroničnom stresu, odnosno kada opasnost prevladava duže vrijeme tijelo se nalazi u stalnom strahu s pojačanim lučenjem hormona stresa, što može dovesti do visokoga krvnoga tlaka, srčanih problema, bolova u stomaku, smanjenja funkcionalnosti imunološkoga sustava, slabljenja adrenalnih zlijezda, insomnije te kroničnoga umora.

Kako bi savladali strah, prvo ga moramo prepoznati. Odakle je strah došao? Čemu sluzi? Razumjeti strah nije dovoljno jer je odgovor na strah još uvijek zaključan u tijelu. Slijedeci korak je oslobađanje i interacija instinktivnoga odgovora na strah. Čini li naš strah da se želimo sakriti ili pobjeći? Ili nas čini aktivnima ili paralizirianima? Napokon, pojedinac mora razviti snagu i pronaći resurse kako bi efektivno mogao susresti slične prijetnje u budućnosti. U to spada gradnja samopouzdanja, učenje borilačkih vjestina ili poboljšanje komunikacijskih vjestina. Protiv otrova često postoji i protuotrov. Antidot straha je vjera. Strah je očekivanje da će se nešto loše dogoditi, a vjera je očekivanje pozitivnoga ishoda.

Uzemljenje (grounding, eng.) je moguće samo ako je prva čakra energetski zdrava. Uzemljenje nas orijentira u vremenu i prostoru, daje nam izvor snage kroz povezanost s tijelom i okolišem. To znači da stojimo s dvije noge čvrsto na zemlji i omogucuje nam da se pokrecemo prema željenom cilju. Osjećamo se probuđeni i životni kada struja svijesti koja potječe iz visih centara krene prema dolje i susretne granice fizičke realnosti. Stoga možemo reći da je zdrava izgradnja temelja esencijalna za rad prve čakre i osnova je za daljnji razvoj.


Ukratko se deficijencija u radu prve čakre moze prikazati ovim putem:

Trauma unutar maternice

Dilema biti ovdije, pravo na egzistenciju

Energija se povlači prema gornjim čakrama

Tijelo je u grču i stisnuto

Dijelovi tijela se osjećaju kao odvojeni od cjeline

Pokreti su mehanički

Tendencija prema paranoji

Nepovjerenje prema vlastitome tijelu

Tehnike koje mogu pomoći u problemima s prvom čakrom su bazirane na ponovnoj uspostavi odnosa s vlastitim tijelom, što može biti akt ponovnoga ujedinjenja ili otkrivanja misterije tijela. Prije početka trebalo bi:

1. ustanoviti kakva je povezanost pojedinca ili nas samih a vlastitim tijelom, podlogom na kojoj stojimo te okolišem 2. razmotriti kako pojedinac hoda, priča, miče se, diše, sjedi - ti nam stavovi daju dojam o energetskom statusu 3. osoba treba nacrtati svoje tijelo na listu papira (npr. anoreksična osoba će svoje tijelo nacrtati kao da je napuhani balon, jer je to slika koju ona/on ima o svome tijelu) i td.

Vrlo korisna vježba za postizanje uzemljenja je čvrsto stajanje na maloj loptici kako bi se aktivirali i opustili mišići stopala. Nakon toga poželjno je čvrsto stati na vlastita stopala te osjetiti težinu tijela. Hodajući moramo usmjeriti pažnju na svaki pokret i osjet koji proizvodi dodir stopala i poda. Također je poželjno koristiti metodu meditacije u kojoj osoba opušteno sjediti na stolici sa stopalima čvrsto na podlozi. Kod te vjezbe pozornost se usmjeri na disanje, koje treba biti duboko i polagano. Prilikom svakoga udisaja osoba zamisli kako iz stopala izlazi korijenje i ulazi duboko u zemlju (sa svakim ponovnim udisajem to korijenje raste dublje i dublje u središte zemlje). S te dubine se uzima energija koja prilikom izdisaja prelazi nazad u tijelo te ga napaja snagom te vjerom i ljubavlju. Ponekad kada je do problema u razvoju čakre došlo intrautero, poželjno je pacijenta staviti u položaje koji odgovaraju fetalnim položajima i pokretima.

Na poslijetku, bitno je napomenuti da je rad na prvoj čakri osnova za bilo koji daljnji rad. Bez dobroga temelja teško je graditi kuću. Rad na prvoj čakri je dugotrajan i nikada ga nije previše (tjelovjezba, seks, yoga, meditacija). I kada se radi o zdravom psihofizickom intrauterinom razvoju, postoje svakodnevne opasnosti u vremenu u kojem živimp koje mogu narušiti funkcionalnost prve čakre. Zato vas sve pozivam da provedete vrijeme radeći na poboljšanju funkcionalnosti rada vase prve čakre.

COPYRIGHTS: www.elementi.info DESIGN: Dea Devidas 2010. - 2020.

  • Facebook
  • YouTube
  • Instagram