Darovi Boginje: Sretan Imbolc

Koncept Trojedne Boginje – što objedinjuje trojnu prirodu Ženskog principa/polariteta (od njene nevine, mladenačke faze, preko zrele, do starosnomudre) na Istoku poznat kroz Tridevi prikaz Parvati, Lakshmi i Durge (ili u Tantri sveujedinujuće Kali), na Zapadu je objedinjen u keltskoj tradiciji kroz Brigid.

Blagdan njoj u čast slavi se svake godine 1. Ili 2. Veljače, ovisno o fazi Mjeseca s kojim se, by the way, slave sve boginjine svetkovine diljem svijeta. Čime se, ujedno, slavi i prirodni ciklus razvoja kojeg Mjesec odražava: svojim rastom kreaciju, svojom puninom – afirmaciju, a padom – rastvaranje ili destrukciju onoga čemu je došlo vrijeme odlaska, puštanja. Da, Magija potječe od Boginje – Boginja je stvara. Na Zapadu je to Brigid, keltska boginja pjesništva, divinacije, i umijeća stvaranja – materijaliziranja ideja u djelo i samoostvarenja. Osim ovog, njen drugi aspekt (u legendama nazvan njenom sestrom) štitio je i vodio iscjelitelje, a treći (simbolički prikazan kao druga sestra) – kovače.

Za Kelte, 1. 2. je bio početak proljeća. Tada je na zemlju došla Sveta Brigita, čije ime na keltskom znači UZVIŠENA. Rođena je u praskozorje s vatrenim zrakama sunca kao svojom krunom. Legenda kaže da ih je bilo 19, kao i svećenica koje su, devetnaest dana za redom, čuvale vatru upaljenom u hramu posvećenom Boginji. U Tarotu Crowleya&Fride Harris, vatrenu krunu od sunca nosi Majka Vatre (Kraljica Štapova), koja simbolizira energiju Ovna: rađanja novog života i proljeća. Upravo kao Brigid – vibracija Svijesti koja donosi poruku buđenja, stvaranja strašću i svjetla. Boginja je, govori priča, rođena na granici svjetova – između vidljivog i nevidljivog: u keltskoj tradiciji, mjesta ili trenuci koji nisu ni „ovo ni ono“ (kao kad zora nije još niti dan, a više nije ni noć) se smatraju portalima, otvorenim prolazima i vratima u druge svjetove. Zbog toga su vrata simbol Brigid i na njen blagdan – u prirodnom tradicijskom kalendaru poznat kao Imbolc (više o tome ovdje) se ukrašavaju njezinim biljkama: maslačkom, šafranom, žirom i hrastom, kukuruzom, sjemenkama bundeve, kamilicom i djetelinom. Sve to jer, legenda kaže, Brigit obilato daruje sve koji je svojom pažnjom, u svojoj svijesti Ožive. Stoga je njen poziv dane uoči Blagdana, osvještavanjem afirmirati njena obilja.DAROVI BRIGIDINOG OBILJA

1. Dar Iscjeljivanja: plašt od vatre je jedno od boginjinih čarobnih darova. Kada se netko zaogrne njime, bljesne: vatra pročisti iz njegove aure svaki karmički ili drugi energetski priljepak te, kada je osoba sa svim svojim razinama čista, na glavi joj bljesne kruna, od vatrenih zraka sunca, nalik onoj koju nosi Boginja. I, kao takva, Osoba je sigurna da je ona razina njezine svijesti koja je izazvala prvotno neravnotežu iz bilo kojeg razloga – konačno uravnotežena. Zato, pokrenite proces sviješću: opustite cijeli sistem s onoliko udaha i IZDAHA, koliko je potrebno da tijelo osjetite lakim i prozračnim. A potom obratite pažnju na vatre svemira – jedna je iznad nas, vidimo je svaki dan u obliku Sunca, a druga je pod našim nogama, vatrena zemljina utroba... I udahnemo ih obje, istovremeno – jednu kroz tabane, drugu kroz tjeme (fizički, naravno, kroz nos, no sviješću kroz navedene energetske ulaze). Udahnemo, sjetimo se plašta i izdahom ga krenemo stvarati (od vatre koju provodimo kroz udah). I, kada je pred našim unutarnjim okom od vatre jasno stvoren plaš, zaogrnemo se njime i pratimo reakcije tijela – gdje se događa neka akcija, peckanje, osjećaj... pratimo to i znamo da se s vatrom neko oslobođenje događa. Kada osjetimo da je proces čišćenja gotov, udahnemo zrake Sunca do tjemena i pratimo kako se oko naše prirodne Krune (krunska čakra), formira kruna sa sunčevim zrakama. Tokom dana je osvijestimo – jednostavno obratimo pažnju na svoju Krunu i udahnemo Sunce (koje postoji i zrači i kad je skriveno oblacima, dakle kiša nije prepreka) u nju, čekajući da nam bljesne naša svjetlosna kruna. • Ovime dobijamo svoj čarobni plašt (za čišćenje aure) i čarobnu krunu (za bistrenje misli i cijelog gornjeg spektra te jačanje energije/povezanosti s Izvorom). TroJedna Boginjo hvala!


2. Dar Divinacije je blagoslov koji se odnosi na uviđanje osobnih poruka iz univerzalnih znakova (kolektivnog nesvjesnog). Divinacija je, naime, naziv za svaki kontakt s Božanskim (bilo putem nekog medija, primjerice Tarota ili Runa... bilo putem izravne unutrašnje spoznaje, uslijed yogijskih meditacija...). No, u suštini je riječ o Gledanju iza vidljivog svijeta, u nevidljivi, i/ili prepoznavanju znakova nevidljivog svijeta u vidljivom. Dakle, zurenje kroz vrata – rekla bi duhovita druidska tradicija. Da, zato je Brigid po legendi nastala iz portala, s granice svjetova i inspirira pjesnike na uvide drugih svjetova. Želite li je probuditi u sebi, jednostavno obratite pažnju na vrata. Doslovno. Svaka vrata koja prođete ovih dana. Ova je vježba trening uma, zato je ne podcjenjujte „jer je jednostavna“. Elem, vježbajte svijest tako što ćte obratiti pažnju na energiju prije vrata i poslije. Svejedno je idete li u neku dosadnu sivu ustanovu, neki funky plejs ili svoju sobu – osvijestite druge energije/druge svjetove ispred i iza vrata i osluhnite, kada napravite korak: slušajte tišinu i njen ritam, prateći poruke iza njega.


3. Dar Stvaranja: govori o moći našeg samoostvarenja, življenja naše svrhe i stvaranja onoga zbog čega smo stigli ovdje i sad (u trenutnu inkarnaciju). Taj dar se aktivira tek kada se Biće poveže sa sobom u svim svjetovima – biljnom, životinjskom, zvjezdanom... O moći stvaranja govore životinje posebno drage Brigid, a to su pčele i sove. Pčele rade med kojim je Boginja hranila Umjetnike i Kovače, majstore sa čekićem i drugim oružjem praktične izvedbe. Da, Boginja je praktična. Zato će je obradovati, uz navedene vježbe, vaša akcija: nacrtajte pčele i sovu, te na komad papira napišite što je namjera vašeg ostvarenja. A potom blagoslovite cijeli ritual svijećama: crvena, žuta, bijela i crna su svijeće posebno drage ovim silama. Uz pisanje svojih afirmacija, neka vam gori ona koja vam se najviše sviđa.COPYRIGHTS: www.elementi.info DESIGN: Dea Devidas 2010. - 2020.

  • Facebook
  • YouTube
  • Instagram