XX. Eon

Eon, Presuda ili Posljednji sud govori da je vrijeme da se krene dalje. Da se došlo do rješenja, zaključka o nekoj situaciji i da je vrijeme obračunati, završiti s obrascima prošlosti i poduzeti konačni korak dalje.

Kada čovjek razumije gdje je i što je postigao, sposoban je uvidjeti širu sliku. Tada može donijeti konačnu odluku u vezi prošlosti, i pokrenuti novi tok u smislu nove budućnosti: eon uvijek predstavlja poduzimanje finalnog koraka, s energijom vatre i Plutona koji kartom vlada.


Donošenje presude: • Dan spoznaje, buđenja • Odvajanje žita od kukolja • Dan poštenog uvida, suočenja s onim što jest • Korištenje kritičkih sposobnosti uma da se presudi • Zauzimanje stava • Donošenje teških odluka

Preporod, ponovno rađanje: • Buđenje novim mogućnostima • Transformacija i promjena • Uživanje u obnovljenoj nadi • Stvaranje novog početka • Viđenje svega u novom svjetlu • Ponovno otkrivanje radosti

Osluškivanje unutarnjeg glasa, poziva duha: • Prepoznavanje svog pravog poziva • Osjećaj unutarnjeg uvjerenja • Jasan doživljaj impulsa da se djeluje • Odluka da se napravi razlika, promjene stvari • Osjećaj privučenosti u drugom smjeru • Spoznaja o tome što se mora učiniti • Odgovor na potrebu

Pronalazak razrješenja i oprosta • Osjećaj očišćenosti i obnovljenosti • Otpuštanje osjećaja krivnji i žaljenja • Opraštanje sebi i drugima • Iskupljenje za greške iz prošlosti, oslobođenje starih karmi • Rasterećenje sebe • Osjećaj da su grijesi ispraniAstrološka povezanost: Pluton, planet transformacije


Na karti XX je anđeo koji puše u trubu ili rog dok s neba gleda čovječanstvo na zemlji. Zastava sa crvenim križem na bijeloj pozadini visi s trube. Ispod anđela muškarac, žena i dijete ustaju iz svojih grobova s rukama podignutim u ushićenju. Ova karta predstavlja Sudnji dan za individualca i društvo. Sjeme posijano u Visokoj Svećenici sada je spremno za žetvu. Ishod ove žetve i je li dobrodošla ili ne ovisi o tome što je posijano i gdje. Također, ovisi o tome kako se o plodu brinulo za vrijeme inkubacije i rasta. Žetva o kojoj govori Sudnji dan je konačni zbir Ludinog putovanja. Ludino putovanje je također metafora našeg putovanja kroz život ili određenu situaciju. Ova slika je ishod svih naših iskustava, uvjerenja, stavova i ponašanja na duhovnom putu.

Likovi na slici stoje goli, ponovo nas podsjećajući da kada stigne Konačni obračun, nećemo se moći skrivati iza maski, laži ili pretvaranja. Sva naša djela, dobra ili loša, će biti otkrivena i postavljena pred procjenu Viših moći i našeg Višeg Sebstva. Ništa ne može ostati skriveno na Sudnji dan. Vijeće duša Starijih koje nas prati kroz naše inkarnacije, i s kojim u dogovoru naša duša kreira životne okolnosti i izazove, brižno nas motri. U fizičkom svijetu mnogo je izazova i ako uspijemo održati svoj integritet i ostati dosljednima sebi pomažući i cijelom čovječanstvu po putu, tada dobro radimo svoj posao. Ako ne, jer ego zavlada i sebičnost, tada padamo u nove cikluse karme i reinkarnacije. Uvijek nam je dana nova šansa, samo je svaka nova prilika zahtjevnija. Na karti Vijeće Duša nije prikazano, ali ono pomaže duhu koji staje ispred njih da pogleda na svoj zaokružen život i ponovo ga „odvrti“ pred očima iz točke gledišta svog duha, ali i onih na koje se utjecalo te koje se dodirnulo tokom života. Revizija života.

Oslobođena svog ega i tijela fizičke inkarnacije, Duša u toj Reviziji može mnogo jasnije razumjeti posljedice svojih djelovanja. U toj formi, nema krivnje, nego duša mirno prihvaća odgovornost za sve slabosti, loše odluke ili nedostatak zdrave prosudbe zbog toga što ih je sama odabrala – kao i svoje okruženje – a Vijeće jednostavno odobrilo. Duh je sam posadio svoje sjeme i ima potpunu odgovornost za svoju žetvu. Zbog toga je jedina „osuda“ tj. presuda koja može biti donesena – ona samome sebi, a Vijeće je tu da podsjeti dušu na dobra učinjena djela i njezine jedinstvene snage te kada bude pravi trenutak pomogne odabrati novo tijelo i okruženje u kojem će se duša suočiti još jednom s izazovima. Duhu je uvijek dana prilika da uspostavi ravnotežu u slijedećim inkarnacijama.

Likovi djeteta, žene i muškarca na karti Sudnjeg dana predstavljaju drugačije pristupe životu, doživljenom iz različitih perspektiva. Također predstavljaju akumulaciju naših iskustava i identiteta u prošlim životima jer smo zbir svega – to je naša cjelovitost (zbir svih prošlih i paralelnih stvarnosti). U stanju Sudnjeg dana, pozvani smo od duha (Anđela) na reviziju prošlih ili prethodnih djela u životu ili određenoj situaciji. Kada bi nam naš život sada bio pokazan kao ubrzani film, dok smo još u tijelu, što bismo mislili, onako najpoštenije? Što bismo rekli o sebi? Bismo li bili ponosni ili posramljeni? Sudnji dan je karta karme u najdirektnijem smislu. Znamo da svojim djelima stvaramo dobru ili lošu karmu, a mi sami smo najrelevantniji Suci o tome koje smo više stvorili.

U putovanju kroz Veliku Arkanu, Luda se susrela s mnogim izazovima, preprekama, situacijama koje su je kontrolirale ili ograničavale. No, imao je u njima priliku za poboljšanje, oslobođenje i ekspanziju. Nije za očekivati da je proplovio kroz život sa stopostotnom ispravnošću odluka i velikim osmijehom na licu: to je savršenstvo i čovjek često nije sposoban za takav način. Izazov od trenutka kada je Luda spakirala svoj svežanj i skočila s litice je bio iskusiti život u punini – dobra i loša vremena, žaljenje, sreću, uspjeh i propast, gubitak i dobitak. Izazov za Ludu je bio krenuti od baze, sa strašću da razumije život iz svakog elementarnog ugla – kroz vatru (štapove), vodu (kupove), zrak (mačeve) i zemlju (pentakle). Trebao je naći ravnotežu svih elemenata te unutar svakoga i pažljivo ih izmiješati da ispuni misiju dogovorenu za sebe u Svijetu Duha. To je bio jedini način da Luda prođe i završi svoj put čista obraza i uspravne glave. Greške počinjene po putu nisu značile neuspjeh ili pad – jedino je bilo važno da li je Luda učila iz svojih grešaka da ih ne ponovo opet. Kada stane pred Vijeće, hoće li Luda moći gledati direktno u oči, biti zadovoljna s onim što vidi ili ne?

Karta Sudnjeg dana najavljuje vrijeme osvještenja svih eventualnih nedjela ili uzrujavanja koja smo počinili drugima. Bilo kroz djela, zakone, osobnu želju za osvetom... vrijeme da tražimo i damo oprost. U tom stadiju shvaćamo svoju povezanost sa svime što jest i svima te spoznajemo da povređujući jednu osobu, povređujemo cijeli svijet, čak i sebe. Sudnji dan donosi buđenje naše istinske duhovne svijesti te spoznaja da smo prvo duh, onda tijelo. To je točka u kojoj smo našli put k sebi, svojoj istinskoj prirodi i istinskoj životnoj svrsi. Iz nje se sve zamke materijalnog svijeta vide baš onakvima kakve jesu – kao posjedovanja koja će doći u fazu kada trebaju biti ostavljena. Kada se vratimo u svijet duha, bit ćemo kao gole figure na slici: novac, bogatstvo, titule neće značiti ništa, samo Milost će imati važnost kada se jednom konačno vratimo kući.

Crveni križ na zastavi predstavlja dolazk na raskrižje u životu Lude i potrebu da tamo vježba jasno rasuđivanje kako nastaviti dalje s te točke. Ovo raskrižje može predstavljati iskustvo koje mijenja život koje će transformirati Ludina uvjerenja i stavove te način na koji vidi sebe. Likovi koji ustaju iz groba su probuđeni i sada su spremni biti ponovo rođeni u Svijetu Duha: Ludi je na raskrižju dana prilika da potpuno transformira svoj život što može doživljavati kao novo rođenje. Sada je vrijeme za njega da se pomiri sa svojom prošlošću i krene iznad nje, pusti je, jer ga pravi poziv tek čeka. Mora učiniti pravi izbor oko smjera u kojem krenuti jer karta Sudnjeg Dana nosi pojačano karmu sa svakom donešenom odlukom. Luda izbor: nastaviti po starom kao da se ništa ne događa, ili skrenuti lijevo ili desno što ga vodi u novim smjerovima. Mora odrediti je li istinski sretan, da nastavi dalje ili traži promjenu i moguće dodatne izazove u traganju za unutarnjom srećom i ispunjenjem.

Dolazak na raskrižje za Ludu može biti dugočekan trenutak ili događaj koji mu izaziva zbunjenost i frustraciju. Može osjećati olakšanje jer mu je konačno ponuđena prilika da se oslobodi puta na kojem se truckao toliko dugo, ili se može osjećati ugroženim od nepoznatog ako promijeni smjer. Ako je koristio vrijeme mudro kroz svoje putovanje Svijetom Elemenata – kroz malu arkanu – te potpuno razumio lekcije Smrti, Vraga i Kule, tada će moći čuti svoj Unutarnji Glas i razumjeti svoj Istinski Poziv. Anđeoska truba je glasna i ravno u uho, tako da Luda neće puno vremena gubiti na raskrižju: dopustiti će potrebnoj transformaciji da se odigra što je konačna faza njegova duhovna i fizička oslobođenja. Prvi puta u životu, vidi cjelovitu sliku toga tko je, kamo je mišljeno da ide i što da radi. Ludina prosudba je u ovoj fazi jasna i može vidjeti miljama unaprijed. Osjeća se osvježeno i sigurno u to što treba učiniti. Njegovo RaSuđivanje je jasno toliko da vidi miljama unaprijed. Shvaća da je proveo mnogo života poluspavajući ili čak polumrtav. Nije živio potpuno u sadašnjosti, ali sada osjeća udar nove svježe energije u sebi i slobodu u svojim plućima da diše potpuno i slobodno. Vratio se iz mrtvih i sada zna kako je to istinski biti živ.


Značenje:


Karta Sudnjeg dana donosi jasnoću i pozitivne odluke. Sada smo sposobni vidjeti sebe kako nas drugi vide. Vrijeme je za samoprocjenu i trebamo se zapitati jesmo li prepovršni i prepopustljivi ili prestrogi prema sebi, znajući da nitko nije savršen. S druge strane, u ovoj se fazi čovjek može osjećati kao da ga svi prosuđuju, kao da je pod mikroskopom svaki njegov pokret, misao, riječ i djelo. To može biti neželjena pažnja ili rezultat ulaska u natjecanje za posao...

Ova karta također predstavlja sudove, suce, porote, pa može značiti da se čeka konačna presuda nečega. Kada je uspravna, obično je ishod u korist pitača. Bitno je biti siguran da se rekla istina i ništa drugo jer će sve osim istine biti razotkriveno. Ovo je vrijeme priznanja, svojevrsnih pokajanja što se učinilo pogrešno i to donosi novo poštovanje, i novu priliku. Mogu postojati posljedice koje treba platiti, ali cijena je ništa u odnosu na osjećaj oslobođenosti i snage očišćenje savjesti.

Anđeoska truba zvuči tako snažno da se može dogoditi nagla spoznaja toga kako je sve prethodno vodilo sadašnjim okolnostima. Ovo nosi moćno razumijevanje kako će svaka akcija od sada na dalje utjecati na čovjekovu budućnost. Bili dobra ili loša, željena ili ne – žetva je tu i nemoguće ju je negirati. Ovo je vrijeme zrelosti i filozofskog promišljanja života. Vrijeme kada čovjek uviđa da je dio Svemira i postaje svjestan šire slike, ne samo trenutnih okolnosti.

Karta Posljednjeg Suda također sugerira da čovjek slijedi svoj unutarnji poziv i da je probuđen te svjesno živi svoju duhovnu svrhu. Prisutna je velika jasnoća u pogledu svojih ciljeva i načina njihova ostvarenja. Sudnji dan, također, donosi teme društva, pa tako anđeoska truba može pozivati i da ustanemo i borimo se za pravdu, posebno svojim riječima jer one bude duše.

Anđeo trubač može, također, predstavljati muzičara ispred prijemčive publike ili javnog govornika. Posljednji sud u očitanju sugerira da je čovjek došao na raskrižje u životu i da treba vježbati jasnoću rasuđivanja oko toga kako će dalje i u kojem smjeru. Ako je u sumnji, treba promotriti svoja prošla iskustva i akcije djelovanja s njihovim ishodima, da utvrdi što je funkcioniralno najbolje. Onaj put koji čovjeka više usklađuje s duhovnim svijetom – je bolji.

Kada se pojavi u očitanju, Sudnji dan često govori o tome da čovjek trenutno prolazi kroz maestralnu transformaciju ili čak ponovno stvaranje sebe. Renesansu u svakom smislu, čak nečega starog što se dugo vremena smatralo mrtvim. U tim stanjima čovjek osjeća silnu odlučnost i pomlađivanje. Ovakve transformacije se često događaju u srenjim godinama kada se naglo shvati da je skoro pola našeg života gotovo. Možemo biti šokirani, otkrivši da je toliko vremena prošlo, a mi u njemu ponavljali isti obrazac; možemo se osjećati da nikada nisamo pronašli pravog sebe ili da bismo, da se nismo bojali kako će to biti neprikladno ili pogrešnog tajminga. Možemo se osjećati zasićeni preko glave takvim načinom života i osjećati kako nam vrijeme curi i da nešto moramo poduzeti. „Sad ili nikad“ je boja ove energije kada shvaćamo da svaki naredni dan treba biti proživljen u potpunosti, doživljen i značajan. Ovo može značiti velike promjene u našem životu koje će donijeti oslobno oslobođenje. Nemojte ostariti prije svog vremena: učinite nešto drugačije sa svojim životom da kad kao Luda dođete pred Vijeće Mudrih imate što za reći.

U fazi Sudnjega dana, čovjek obično više nego inače sluša i čuje unutarnji glas i sklon je reviziji prošlosti. To može biti vrijeme kada razumije kvalitetu i vrijednost onoga što već ima, bez stalne potrebe da dodaje još nešto. Užitak u sitnim stvarima života je posljedica, kao i naglašen povratak u djelovanja materijalnog svijeta kako bi se slijedilo zvanje svoje duše (zvanje duše) i pomoglo drugima da čine isto.

U odnosima Sudnji dan pokazuje istinsku karmičku povezanost među ljudima. Utjecaji prošlih života su na snazi, posebno ako je situacija među partnerima izazovna. Ova karta naglašava potrebu da se nastavi sa svjesnim, pažljivim djelovanjem i mislima jer se situacija moguće dogodila dijelom već prije i sadašnje iskustvo je nastavak s danom nam prilikom promjene. Dobro je uskladiti stvari s najvišom duhovnom sviješću, i ne djelovati sebično. Onaj tko u ovim situacijama bude slušao unutarnji glas će dobiti duboko razumijevanje i znanje o tome što je sve skupa značilo i kako je bitno. Uvidjeti da je božansko araniralo ovaj odnos s vrlo dobrim razlozima. Taj odnos sadržava karmičku lekciju koja se treba odraditi, pa je mudro biti svjestan izazova i prepreka koji su stavljeni na put sa svrhom učenja. Osobna reakcija na takav izazov će biti vrlo važna jer ništa ovdje nije slučajno. Sudnji dan, također, predstavlja i odnos za kojeg se mislilo da je davno gotov, a sada se vraća u život kao posljedica iskrenosti, jasne komunikacije i zajedničkog rada na temama i problemima.


Okrenut Sudnji dan


Kada se Sudnji dan okrene, može značiti da čovjek odbija čuti svoj unutarnji glas i poziv. Postoje strahovi koji trebaju biti oslobođeni, a povezani su s materijalnom vrijednosti i onime čega se netko treba odreći/osloboditi da bi se dalje razvijao, slobodniji. Također pokazuje da čovjek djeluje naglo, ne mareći za posljedice. Pokazuje slabo rasuđivanje i nedostatak jasnog mišljenja. I nedostatak odgovornosti prema drugima te usmjerenost na sebe i svoj mali svijet.

Ovo je energija u kojoj čovjek stoji na raskrižju, ali ga strah zadržava od donošenja odluke u kojem smjeru krenuti. Duboko u sebi zna što želi, ali je i dalje zabrinut kako će ga drugi osuditi. Možda želi potpunu preobrazbu, ali se osjeća blokiran ili se samo opire transformaciji te promjeni, birajući ostati na sigurnom, bez obzira kako je tamo loše i koliko on nesretan bio u tim okolnostima. Ovo je vrijeme duhovne praznine, ili gladi. Rezultat je da čovjek, umjesto da pogleda unutra i otkrije izvor te gladi, krene usmjeravati energiju u materijalni svijet ili čak ovisničke supstance da popuni prazninu. Možda se osjeća kao da je njegov život gomila izgubljenog vremena, a on sam prestar ili da je prekasno da se naprave potrebne promjene. Duboka nesretnost i nedostatak ispunjenja mogu uzrokovati negativnost i gorčinu. Nikad nije kasno da se živi. Okrenut Sudnji dan i govori o strahu od starenja i umiranja.

Govori i o tome da je čovjek osuđen, ili da je njegova žetva u toku ali da ne dobiva ono što je želio ili očekivao. Može označavati i neuspjeh da se uči iz prošlih grešaka i odbijanje da se osvijeste ponavljajući negativni obrasci u životu. S druge strane, može govoriti da čovjek sebe prestrog osuđuje. Ili, da će doživjeti sudsku presudu protiv sebe, kao moguću karmičku posljedicu za nekadašnje laži. Pokazuje da zakon u tom trenu nije na njegovoj strani.

U obrnutoj slici, anđeo koji puše u trubu najavljuje zapomaganje, gnjavljenje, cjepidlačenje i samoživost. Okrenuta karta može govoriti da je čovjek isključiva mišljenja te sudi druge. Umjesto da ih poziva i utječe na njih motivirajući na pozitivno, sada budi rat i probleme, izaziva svađe. Javno govorenje se okreće u priliku da se širi propaganda, ili čovjek ogovara druge. Ugledi mogu biti upropašteni i stvarna šteta biti nanesena nepromišljenim izjavama. Može značiti i da drugi čovjeka krivo optužuju, nepravedno. Budući da su figure u obrnutnoj slici ispale iz groba, može označavati zbivanja s grupom ljudi koja je protjerana ili isključena iz grupe, obitelji ili organizacije.COPYRIGHTS: www.elementi.info DESIGN: Dea Devidas 2010. - 2020.

  • Facebook
  • YouTube
  • Instagram