Iscjeljujući položaji ruku

Mudra na sanskrtu znači poseban, strogo određen položaj prsti i ruku. Predstavlja jedan od sistema drevne indijske medicine. Mudre su dostupne svakome, mogu se raditi prema prilici i potrebi, u šetnji, na sastanku, dok se odmarate...

Mudre su poznate kao iscjeljujući položaji ruku – posebne pozicije prstiju koje se mogu raditi u svakoj prilici, a vrlo efikasno pokreću energiju tim više što su na prstima ruku počeci ili završeci akupunkturnih točaka.U ezoteriji se i svaki prst na ruci povezuje s planetima: tako je palac povezan s Marsom i snagom volje, kažiprst s Jupiterom te znanjem, mudrošću, osjećajem moći i povjerenja kojeg taj planet predstavlja; srednji prst je povezan s energijom Saturna te pratećim strpljenjem i kontrolom emocija; prstenjak se povezuje sa Suncem i energijom vitalnosti, energije i zdravlja, a mali prst predstavlja Merkur povezan s komunikativnošću, intelektom, umijećem stvaranja i kreiranja.

No, najveća ljepota Mudri, kao položaja ruku, jest što se mogu koristiti svakodnevno (najviše 45 minuta u toku 24 sata) ili „po sitno“, odnosno prema potrebi. Prije izvođenja svake mudre – mudro se opustiti nekom od navedenih vježbi disanja jer je bitno raditi vježbe mirno, bez napetosti mišića. A kada pri postavljanju prstiju u poziciju naiđemo na neko zatezanje ili neugodu (povezanu s tetivom, a u tetivama se nakupljaju potisnute emocije i zapravo one izazivaju osjećaj boli, ne samo tkivo) – izdahom je otpustimo. Odlično je i koristiti um, u smislu da na svom mentalnom platnu vidimo ostvaren cilj – primjerice, radimo li mudru za uklanjanje umora, dobro je sebe gledati unutarnjim okom kao vitalne i pune energije...

.

KUBERA MUDRA: materijalizira želje (novac, posao, zdravlje...). Izvodi se tako da se spoje jagodice palca, kažiprsta i srednjeg prsta, a prstenjak i mali prst svinu prema dlanu. Ruke se drže u visini grudi, nekoliko centimetara udaljene od tijela. Um je usmjeren u razmišljanje o situaciji u kojoj se čovjek želi naći. Ova mudra stimulira pokretanje energije debelog crijeva, jer je važno očistiti korov s vrta prije nego se posade ruže... A najviše osrčje, što energiju želja hrani za materijalizaciju nužnom emotivnom energijom.


ANTISTRES MUDRA: Svega 5 d0 7 minuta dnevno ove mudre učinit će čuda jer su u njoj istegnuti meridijani pluća, debelog crijeva, trostrukog grijača, tankog crijeva, srca, osrčja: ruke se postave kao na slici i mirno diše. U umu je dobro stvarati slike onoga što bismo radili kada bismo imali sve vrijeme svijeta, vidjeti sebe radosne i nasmijane, kako se dobro zabavljamo i dijelimo radost s bićima koja volimo.

IMUNITET MUDRA: Kada su ruke i prsti položeni kao na slici, stimulira se točka debelog crijeva poznata kao veliki eliminator, a čiji je posao izbacivanje svog smeća iz organizma, ponajviše nemira koji crpeći energiju zapravo ruše imunitet. Također je pokrenut meridijan pluća, organa koji radi naš „zaštitni plašt“ prema okolini i jača umijeće zaštite sistema. Dobro je mirno disati bijelu svjetlost zlatnog sjaja u tijelo, u ovoj poziciji.


MEMORIJSKA MUDRA: Koristi se za jačanje pamćenje i buđenje memorije: bilo informacija iz našeg nesvjesnog, bilo sjećanje na mjesta gdje smo stavili stvari pa ih izgubili, zaboravivši na njih. Najdublje je aktiviran meridijan pluća, koji inače bistri um, vraća jasnoću i fokus te budi nadsvijest. Dobro je tokom disanja mudre afirmirati „pamtim i sjećam se svega što mi treba... pamtim sve što želim...“. Blistavobijela i neonski plava svjetlost jačaju efekt.


MUDRA JASNOĆE Kad god se nađete u dilemama, rastrgani između različitih mogućnosti, dvojbi, problema... uhvatite tren za napraviti ovu mudru: mirno dišite i energija metala će se pokrenuti trenutno, raščišćavajući oblake nedoumica i stvarajući jasnu sliku o ispravnom djelovanju, najboljoj odluci, rješenju problema...MULTI MUDRA: pozicija za sve svrhe aktivira sve meridijane i momentalno donosi stabilnost. To je pozicija uzemljenja koja jača centre volje i osjećaj prisutnosti, fizički i psihički. Čini da osjećamo svoju snagu i stabilnost te potpuno svjesno koračamo kroz život.SLOBODNE MUDRE: Premda su pozicije ruku strogo „propisane“, u smislu postoji jaka vedska tradicija u sklopu koje se uče kao dio medicine, pobornik sam teorije da tijelo samo zna kako se postaviti i u koji položaj. Da bi to napravilo, potrebno mu je samo da se dovoljno opusti (znači vježbe disanja). Na taj način je moguće napraviti slobodne mudre – tj. vlastite pozicije ruku koje u određenom trenutku trebamo, baš za neko stanje. Radimo ih ovako:

[if !supportLists]· [endif]Opustimo se nekom od vježbi disanja, obraćajući posebnu pažnju na izdisavanje napetosti i stresa iz ruku i prstiju.

[if !supportLists]· [endif]Osvijestimo svoju namjeru, primjerice – „ja u energiji radosti“ i spustimo se sviješću u ruke: udahnemo i s izdahom pustimo prste da se sami „stave“/namjeste kako im odgovara. S novim udahom osjetimo je li to – to (u smislu je li to konačna pozicija ili se prsti žele namještati dalje).

[if !supportLists]· [endif]Na taj način spontano aktiviramo upravo one točke i energetske tokove koji nam u tom trenu najviše trebaju.

COPYRIGHTS: www.elementi.info DESIGN: Dea Devidas 2010. - 2020.

  • Facebook
  • YouTube
  • Instagram