Mir Uma

Nije to lako kako zvuči: jer, priroda uma je nemir. Svojevrsna zbrka stalnog „da“ i „ne“, „za“ i „protiv“, „hoću“ i „neću“, pa time cijele prateće filozofije i analitike.

Jeste, takva nas promišljanja odvedu duboko i daleko – svašta o sebi i svijetu tako spoznamo i naučimo... No, koja je granica između uvida i „jahanja“, vrćenja istog filma, zaplitanja u svoje misli? Tanka, znamo, baš stoga što je tako često, tako lako i neprimjetno prekoračimo pa sami sebe izludimo mislima, paranojama... S druge strane, svaki naš individualan um jeste osoben, ali nije tako izdvojen kako mislimo – uronjen je u kolektivno Polje, kolektivnu svijet. Pa tako, ne moramo čak ni čitati novine i pratiti svjetske vijesti: ali kada se Amerika sprema napasti Siriju, pa je eter pun straha i manipulacije... mi to osjećamo. Bude nam teško „bez razloga“, racionalnog, plačemo, misli divljaju i mrače radost. Jedini način je usmjeriti misli. A to je opet izniman izazov, posebno za one koji žive u gradovima, hodaju po betonu, okruženi antenama i hranom iz dućana... Pa tako, dok psihotrona oružja nevidljivo rade, stvari trzaju um na sve strane... ono što nam preostaje jest uhvatiti fokus i uzeti uzde u svoje ruke. Nema jače pomoći i podrške u tome od drevnih oruđa, drevnih vrijednosti – onih koje su na planeti već tisućljećima, efikasne. Nijedna matrix manipulacija ih nije uspjela izokrenuti, jer Sila Izvora je jača od svega. Najefikasniji i najjači način za vratiti um u fokus je usmjeriti ga na rečenicu koju ponavljamo i afirmiramo. Same afirmacije mogu pomoći, ali mnogo jače su mantre. Prvo stoga što u sebi sadrže korjenske slogove – iscjeljujuće slogove – a potom što su nahranjene energijom milijuna koji su ih radili prije nas. Stoga je mudro odvojiti si vrijeme i proći najjače mantre, bez obzira što naš razum ne zna točno značenje. Treba ih slušati i ponavljati – bolje da se u umu vrti mantra, nego paranoje. Znači, naš kućni protokol je ovaj: opustimo se s onoliko udaha i izdaha (od tjemena i tabana) koliko nam treba da u tijelu osjetimo mir, otpuštanje... i onda – možemo raditi čakru po čakru, ili pojedinu mantru provesti kroz sve čakre. Mantre možemo pjevati na glas, a ili u umu, ili jednostavno slušati sviješću spušteni u pojedinu čakru, te osjećajući kako se iz nje mantra širi na cijelo tijelo, ispunjava svaki organ i auru. Mantre (prema chakrama), ali ne moraju nužno ići tim redoslijedom (ovo je naš prijedlog). Uz svaku mantru je tekst i parafrazirani prijevod značenja. Iako nije suština u dosezanju značenja umom, nego ostvarenju vibracije mantre u tijelu i auri (umu) kroz njeno ponavljanje (kako zvuče čuje se kroz pjesmu):


7. GAYATRI MANTRA: Aum, Bhur Buhvah Svaha, Tat Savitur Varenyam, Bhargo Devasya Dheemahi, Dhiyo Yo Nah Prachodayat. „Majko, koja postojiš u sve tri razine (prošlost, sadašnjost i budućnost), u sva tri svijeta (tzv. Dimenzije, nebo, zemlja i niža područja) i sve tri vrline (načina postojanja: vrlina, strast i tama), molim Te da prosvijetliš moj um i rastjeraš moje neznanje kao što blistavo sunce rastjeruje svu tamu. Molim te da moj um učiniš mirnijim, jasnijim, prosvjetljenim. Mantra nosi dizanje svijesti i jasnoću povezanosti s Izvorom.

6. OM NAMAH SHIVAIA: „Predajem se Božanskom/nalazim utočište u Božanskom“. Ova mantra bistri viđenje, vraća jasnoću i čini da se lakše puste iluzije i vezanosti.

5. RADE SHYAM: Radhe Radhe Shyam... Govinda Radhe Radhe Shyam... Gopala Radhe Radhe Shyam... „ Ja sam Sklad.... „U vječnom prijateljstvu s božanskim, njegovim ženskim i muškim aspektom.. usklađenm u vječnoj ravnoteži“. Ova mantra vraća mir srca i uklanja emotivne paranoje.

4. HARE KRISHNA: Hare Krishna Hare Krishna Krishna Krishna Hare Hare, Hare Rama, Hare Rama, Rama Rama Hare Hare: „Pripadam sveprivlačnom, sveprisutnom Izvoru Blaženstva“. Ova mantra vraća energiju blaženstva u naš sistem.

3. GANESHA SHARANAM: Predajem se Sili koja uklanja sve prepreke u smijehu, lakoći i mudrosti. Mantra jača osjećaj podržanosti, pa time onog božanskog, zdravog samopouzdanja u nama.


2. ASATO MA: Asato ma sat gamaya, tamaso ma yjotir gamaya, mrytjor ma, amrita gamaya: "Božanska majko, vodi me, iz laži u istinu, vodi me iz tame u svjetlo, vodi me iz konačnog i smrtnog u beskonačno i vječno". Iznimno oslobađajuća mantra, od svih ovisnosti, vezanosti, grozničavosti...


1. KALI DURGE Jai mata Kali, jai mata Durge, Kali Durge, namo namah, Kali durge,namo namah „Božanska majko Snage i Vrline, prožmi me svojom silom da spržim demone/mrak u sebi“. Vraća snagu i prodornost potrebne nam za suočenje s izazovima materijalne stvarnosti.

COPYRIGHTS: www.elementi.info DESIGN: Dea Devidas 2010. - 2020.

  • Facebook
  • YouTube
  • Instagram