Namaste...

Namaste je indijski izraz koji se koristi kao pozdrav, ili se izražava kao gesta (Anjali mudra) sklapanjem dlanova ispred srca u položaj molitve.

Namaste predstavlja uvjerenje da u svima nama postoji Božanska iskra smještena u području srčane čakre. Sama gesta je spoznaja o duši jednoga koja se ogleda u duši drugoga.

Sklapanje dlanova dovodi nas u dodir s našim centrom, našom dušom. Namaste nas izražava kao Duh, a ne kao izvanjsku osobnost. Ono znači: "poštujem duh u tebi koji postoji i u meni". Isto tako, na taj način iskazujemo da prepoznajemo da smo jednaki s drugime.

Na sanskrtu Nam znači klanjati se, as znači ja, a te znači ti. Dakle, Namaste doslovno znači "klanjam se tebi", odnosno "pozdravljam ono božansko u tebi, u kojem se i sam ogledavam". Čin pozdrava naziva se Namaskaram, Namaskara ili Namaskar, ovisno o govornom području indijskog kontitneta.

Postoje i druga, mističnija značenja iza riječi Namaste. U ljudskome tijelu živčani kanali šire se u stopalima, u solarnom pleksusu i u dlanovima. Fizička energija izlazi iz tijela upravo na tim mjestima. Kako bi "uzemljili" energiju i uravnotežili tok prane koja protiče kroz nervni sustav, jogiji sjede u položaju lotosa sa prekriženim nogama i sklopljenim dlanovima. Anjali Mudra djeluje kao jednostavna joga asana te tako uravnotežuje našu energiju, ostavlja nas centriranima i usmjerenim prema unutra. Zatvara našu auru, fizički ju štiteći. Pomaže nam da ne postanemo previše orijentirani prema van, i da ostanemo bliži našoj intuitivnoj prirodi, našoj svjesnosti.


Poštujem mjesto u tebi gdje čitav svemir prebiva, Poštujem mjesto u tebi u kojem je Ljubav, Istina i Mir Kada si u tom mjestu u tebi i ja u tom mjestu u sebi mi smo Jedno.

COPYRIGHTS: www.elementi.info DESIGN: Dea Devidas 2010. - 2020.

  • Facebook
  • YouTube
  • Instagram