Tao te ching: Promjena uvijek...

Što se na kraju skuplja, na svom se početku širilo...

Što na kraju oslabi, na početku je bilo snažno. Što se na kraju sruši, na početku je sjedilo visoko. Što na kraju bude osiromašeno, na početku je bilo bogato darivano. Tu se nalazi skrivena mudrost života: Blagi i nejaki nadjačat će tvrde i snažne. Baš kao što riba ne smije napustiti duboke vode, Tako se ni dobar vladar ne smije hvaliti svojim oružjem.

Put Izvora

Gledaš, a ne možeš ga vidjeti... on je bezobličan

Slušaš, a ne možeš ga čuti;

on je nečujan

Hvataš, a ne možeš ga dohvatiti;

on je netjelesan.

To trojstvo je nedokučivo

i stoga čini jedno.

Izvana nije svijetao,

iznutra nije taman.

U beskraju se kreće bez imena,

sve dok se ne ukaže iza svijeta pojavnosti.

Nazivamo ga oblikom bez oblika, slikom bez prizora.

Nazivamo ga neobjašnjivim i nezamislivim.

U susretu mu ne vidiš lice.

U slijeđenju mu ne vidiš leđa.

Ipak, utemeljiš li se u bezvremenom Tau

Lakše ćeš upravljati svakodnevicom.

Poznavati prapočetak svih stvari znači stupiti na Put

2: To što čitav svijet prepoznaje ljepotu samo kao ljepotu, po sebi je ružno To što čitav svijet prepoznaje dobrotu samo kao dobrotu, po sebi je zlo. Jer, skriveno i očitovano rađaju jedno drugo. Teško i lako se dopunjuju. Iz dugog se izvodi kratko. Visoko i nisko počivaju jedno na drugome. Glas i zvuk se usklađuju. Lice i naličje slijede jedno drugo. Stoga, mudrac upravlja svojim djelima bez djeovanja, i širi svoje učenje bez govorenja. Ne osporava i ne oduzima. Podiže, ali ne prisvaja. Stvara, ali ne gomila. Postiže uspjeh, ali se na njemu ne zadržava. I upravo stoga što se na njemu ne zadržava, nitko mu ga ne može oduzeti.

3. Ne uzdiži nadarane i spriječit ćeš nadmetanje među ljudima. Ne ističi vrijedne stvari i spriječit ćeš krađu. Ne pokazuj ono što budi želju i spriječit ćeš uznemirenost ljudskog srca. Zato mudrac vlada tako što najprije oslobodi srce od želja, napuni trbuh hranom, iskorijeni ambicije i ojača kosti. Tako on pomaže ljudima da ostanu bezazlenog duha i slobodni od želja, a znalci slobodni od djelovanja. Vježbaj nedjelovanje i sve će doći na svoje mjesto.

8: Najviši oblik dobrote je poput vode. Voda zna kako podržati sve stvari bez nadmetanja.

Zaustavlja se na omraženim mjestima. I tako se približava Tau. Stoga i ti: U izboru boravišta, drži se dobrog tla. U kultiviranju duha, uđi u skrivene dubine. U susretu s ljudima, budi blag i ljubazan. U govoru budi iskren. U upravljanju održavaj red. U poslovima budi vješta. U djelovanju odaberi pravo vrijeme. Ako se ne nadmećeš s drugima, bit ćeš slobodan od krivnje.

15: Drevni su mudraci koji su poznavali Tao bili blagi i prilagodljivi, duboki i puni razumijevanja. Njihovi umovi bili su preduboki da bi se mogli izmjeriti. Bili su nedokučivi i nesagledivi, pa je moguće samo nejasno opisati njihovu pojavnost. Oprezni, kao pri prijelazu nabujake rijeke; budni, kao da ih okružuju neprijatelji sa svih strana; pažljivi i ljubazni poput gosta; popustljivi kao led što se topi; jednostavni poput neobrađenog kamena; šuplji poput spilje; tajnoviti poput neprozirnog jezera. Pa ipak, tko bi drugi mogao, nezamjetno i polako, izrasti iz tame mulja u svjetlo? Tko bi drugi mogao, sporo ali pouzdano, iz stanja obamrlosti pokrenuti se u život? Onaj tko poznaje Tao nikada ne želi biti pun. I zato što nije pun, on je poput skrivenog izdanka što se ne žuri prerano sazrijeti.

COPYRIGHTS: www.elementi.info DESIGN: Dea Devidas 2010. - 2020.

  • Facebook
  • YouTube
  • Instagram