U dvoje zaJedno

Nema ljepšeg osjećaja od stapanja s osobom koju volimo, zar ne? No, u tom grmu leži zec: kad stalno prožimanje preplavi odnos, nestane odnos.

Jer, odnos je uvijek ples yina i yanga. Da bi postojao, potrebna su, minimalno dva dijela/tijela koja se – odnose. No, u ljubavi, pogotovo fazama kada smo apsolutno zaneseni... skloni smo se „progutati“, toliko prožeti da se pogubimo. U ime zajedništva i jednote izgubimo upravo one individualne različitosti koje nas drže zajedno i omogućuju razvoj. Da, po svojim istostima uđemo u rezonanciju, ali nas različitosti pokreću u rastu. I zato je najdragocjenije moguće sačuvati ih. Tek kad sačuvamo svoju individualnost u odnosu, sačuvali smo odnos. Ukoliko su individualnosti kompatibilne, odnos se nadopunjava i traje, ukoliko nisu – vrlo brzo shvatite, pa ne trošite energiju i vrijeme.

E, sad, naravno da nitko ovo preplavljivanje ne napravi namjerno, ili svjesno. Događa se polako, korak po korak – svaki puta kada odustanemo od nečeg svog, da bismo napravili „za nas“, na putu smo ovakvog jalovog ujedinjenja. Ima malo hollywoodske krivice u tome: kad čujete zaljubljene da vam kažu kako su oni „kao jedan“, ili kao „jedno“... možete biti sigurni da... neće predugo. U tom smislu, mudro se osvrnuti na jednu moguću zabludu koju new age marljivo lasnira. A kaže SVI SMO JEDNO. Da, jesmo, u smislu činjenice da kao duše proistječemo iz istog Jednog Izvora. No, znamo, prva manifestacija Jednoga je dvojaka, na krajnji plus i minus (s)pol, odnosno yin i yang. Vi i ja smo Jedno, po duhu, no svatko od nas ima svoje tijelo, svoj psihološki aparat, sasvim jedinstven i neponovljiv. Upravo je ta naša osobnost ono što nas čini posebnima, i upravo je to najljepši izraz Jednoga – beskrajna različitost oblika. Zatrti nju, znači uništiti Ljepotu Kreacije Izvora. Zato je cilj svakog svjesnog čovjeka izbrusiti tu svoju različitost kao najljepši dijamant, što može pod vodstvom duha. Na razini društva, nije li ljepše da svi blistaju u svojoj raznolikosti, nego da su isti? A u ljubavi? Jedini način je odmak: za ne ugušiti se, važno je imati svoj psihički i fizički prostor, biti sa sobom, da možete biti sa drugim, i onda konačno... u dvoje biti zaJedno.

COPYRIGHTS: www.elementi.info DESIGN: Dea Devidas 2010. - 2020.

  • Facebook
  • YouTube
  • Instagram