Biti Feniks

​Znamo kako djeluju slike: aktivirajući našu informacije koje nose u našoj svijesti. A kako je vrijeme krajnje transformirajuće, mudro je aktivirati Feniksa u Sebi.

Prema Herodotu ili Plutarhu feniks je mitska ptica iz Etiopije, neusporedive ljepote, obdarena izvanredno dugim životom. Kad se feniksu približi trenutak smrti, on savije gnijezdo od mirisnih grančica i u njemu izgori od vlastite topline, da bi potom uskrsnuo iz svog pepela. Dakle, simbolizam jasno pokazuje: uskrsnuće i besmrtnost, cikličko rađanje i umiranje. Stoga je u srednjem vijeku feniks postao simobolom Kristova uskrsnuća, a i simbolom Božje biti, dok je simbol ljudske bio pelikan. Njegove suze su čarobne: prema legendi, mogu izliječiti svaki otrov, bol i povredu. U starom Egiptu feniks se zvao benu (čaplja) i povezivao s dnevnim sunčevim ciklusom i s godišnjim ciklusom poplava Nila. Kao simbol Sunca, povezivao se i sa središtem kulta sunca, egipatskim Heliopolisom. Egipatska grimizna čaplja podsjeća i na alkemijsku crvenu mijenu, također simbol regeneracije. Taoisti zovu feniksa cinoberovom pticom (dan niao), a cinober je crveni živin sulfid. Feniks je amblem juga, ljeta, ognja, crvene boje; simbol Sunca, života i besmrtnosti. Feniks je ptica koja prenosi besmrtnike. On je amblem Niu Goua koji je načinio sheng, glazbeni instrument u obliku feniksa čiji zvuk oponaša natprirodan feniksov pjev.

Kineski je feniks androgin, muško i žensko (fenghuang). Muški je feniks simbol blaženstva; ženski je kraljičin amblem, a zmaj kraljev amblem. Muški i ženski feniks zajedno simboli su sjedinjenja, sretnog braka: oni odvode supružnike u raj besmrtnika. Ta prekrasna i bajoslovna ptica uzdizala se u zoru nad vode Nila, poput Sunca. Legenda je prikazuje kako izgara i gase se poput sunca, u tminama noći, te se iznova rađa iz svog pepela. Feniks evocira stvaralački i razorni oganja, iz kojeg je svijet nastao i u kojem će nestati. On je simbol uskrsnuća koje očekuje pokojnika nakon vaganja duša. Pokojnik sam postaje feniks. Feniks često nosi zvijezdu koja je znak njegove nebeske prirode i života u drugome svijetu. Feniks je grčko ime ptice benu; često se nalazi na pramcu svetih barki što se pomaljaju u neizmjernom žaru svjetlosti... simbolu sveobuhvate Ozirisove duše koja će se beskonačno rađati iz same sebe, dok je vremena i vječnosti. Feniks je ušao u grčke i rimske mitove iz Egipta, gdje je zbog svojih osobina uživao velik ugled. Kršćani su ga, od Origena, držali svetom pticom i simbolom neslomljive volje za preživljenjem, uskrsnuća, pobjede života nad smrću. Tada znamo da je Život Igra: predaja umiranja i rađanja (više o principu ovdje) u vječnoj obnovi ciklusa.

COPYRIGHTS: www.elementi.info DESIGN: Dea Devidas 2010. - 2020.

  • Facebook
  • YouTube
  • Instagram