Biti sa Sobom

Ljudi često bježe od sebe, od svoje samoće. Uvijek upaljene televizije, slušalice u ušima, radio, uvijek neka buka vanjska ili unutarnja... pogled u ekran...

Ali sresti sebe, moguće je jedino u Tišini, samoći. Ego to ne voli. On voli brbljati, jer se tako potvrđuje. Potvrđuje svoje postojanje, pa makar brbljao gluposti. A u tišini je nemoguće sebe varati. Izranjaju sumnje, strahovi, sve ono što je neugodno, što bi ego najrađe izbrisao.

Pa onda briše sebe, preplavljujući se vanjskim poticajima, novinama, časopisima... ljudima. Kako kaže Oscar Wilde (misao na naslovnoj slici teksta) „Vrlo je zdravo provoditi vrijeme u samstvu. Trebate znati kako da budete sami, a ne definirani drugom osobom“. Oni s kojima se družimo utječu na nas, optimalno pokrečući naš razvoj. Često i svojim nesvjesnim projekcijama, stavovima, mislima. Pa se nerijetko prilagođavamo istima, nastojeći se usuglasiti, mic po mic gubeći dio sebe. U odnosu s nekim, često smo u nekoj ulozi, često se definiramo putem te uloge. A mi nismo svoje uloge, nego onaj koji ih (optimalno svjesno) bira i odlučuje igrati, znajući zašto. Da promotrimo malo Onoga koji Odlučuje, potrebna je samoća.

Stoga uzmite neko vrijeme tjedno, za odmak od svih i svega. Isključite mobitel, ljude, sve što vas ometa i uronite u sebe. Da se vratite Sebi. Definirate tko ste, i tko niste. Niste sve svoje titule, svoji uspjesi, svoje uloge, svoje maske. Jeste, onaj koji ih Gleda.

COPYRIGHTS: www.elementi.info DESIGN: Dea Devidas 2010. - 2020.

  • Facebook
  • YouTube
  • Instagram