Znam što želim

​Znamo: ciljevi su važni zbog usmjerenja svoje energije. Čak ne toliko da dotrčimo na zadanu točku, cilj sam, nego zbog puta kojeg prelazimo do njih i tako se razvijamo.

Ipak, bitno je odrediti svoje ciljeve, makar okvirno, zbog jasnoće: da i kad iz podsvijesti iskoče situacije koja vas odvuku s puta, imate negdje u primisli orijentir – kao svojevrsnu „mjernu točku“ prema kojoj procjenjujemo koliko smo u svojoj istini, dosljedni sebi, ili koliko smo se odmaknuli.

Najefikasniji način postavljanja ciljeva jest putem mind mapa. To je način crtanja svojih želja, istovremeno sintetiziranja, fokusiranja istih u precizne pojmove koji odzvanjaju vašim sinapsama, reprogramiraju nesvjesno i vibracijski privlače ono što želite. Naravno, najjefikasnije su mape koje crtamo ručno, u raznim bojama, no postoje i besplatni kompjutroski programi jednostavni za korištenje (poput ovog https://bubbl.us/ ili odaberete neki drugi koji vam se više sviđa ovdje http://www.top5freeware.com/mind-mapping-software-for-windows) kojima možemo postaviti složenije projekte. Mapa se crta iz centra, a njezin crtež odgovara neuronima mozga. U centru se postavlja tema, a iz nje se granaju grane kao sinapse. Na kraju svake grane se napiše cilj. U ovom procesu, nije stvar „samo“ u crtanju, nego u promišljanju – kako na granu ne možete napisati kompliciranu rečenicu, nego pojam, ovaj sistem vas „tjera“ da sažmete svoju ideju i želju u jasnu konstrukciju, jednu do dvije riječi koje mozak momentalno upija kao nalog, informaciju za realizaciju.


Recimo, želite privući Ljubavnog partnera koji vam odgovara – to je ujedno i vaša tema. 1. U centru nacrtate krug, srce, kvadrat, što vam dođe i napišete ime teme: Moj Muškarac ili Moj Partner ili kako god želite. 2. Zatim povučete prvu veliku granu, kao svojevrsnu kategoriju. Recimo OSOBINE (napišete na kraj grane). 3. Iz te grane (Osobine) povučete još, primjerice, četiri grane (jednu ispod druge, a svaka „izrasta“ iz grane osobine čiji završetak možete označiti sitnom kuglicom (podebljanom točkicom), zvjezdicom, ili kako hoćete (ali ne morate, možete recimo drugim pojama crtati podgrane, da odmah vizualno percipirate) 4. Dakle, iz glavne „grane“/“kategorije“ povukli ste, primjerice, četiri nove grane i na svakoj pišete što želite. Recim, na prvoj želite postaviti osobine njegove duhovne svijesti. Pa na toj podgrani napišete DUHOVNA SVIJEST, a zatim iz te grane redate još nove grančice na čijim krajevima pišete pojam/jednu riječ željenih osobina: recimo ostvaren, stalno razvijajući... Zatim, u podgrani (koja također izvire iz grane Osobine) napišete mentalna svijest, pa iz nje opet, jednu ispod druge, redate daljnje grančice na kojima pišete željene mentalne osobine poput inteligentan, duhovit, načitan... Jednako s emotivnom sviješću (podgračnice topao, suosjećajan....) – dakle sve što želite. Nema ograničenja. Promislite što želite i stavite na mapu. 5. Važno je da ste precizni. Ako, recimo, želite da bude velik, zgodan i jak, sve to napišite, promišljajući u kategoriji fizički izgled... i tako redom 6. Potom, pažljivo promislite o kategorijama. Možete staviti „On se sa mnom osjeća“ kao granu, pa nizati – ushićeno, ispunjeno.... Zatim „ja se s njim osjećam“, pa nizati u podgranama „lijepo“, „voljeno“, „svjesno“, „svoja izvorna... „ i tako redom. 7. Kategorija ima koliko želite, ali mudro je stvari precizirati, pa su neki od primjera – „zajedno radimo/vrijeme provodimo“, „podražam ga“ (pa podgrane kako), „podržava me“ (pa podgrane kako)... voli me (pa u podgranama možete reći i „jednako kao i ja njega“.... „obožava me kao i ja njega“... znači sve što biste rekli čarobnom štapiću da ga imate, e sad nacrtajte na mapu. Precizno. 8. U raznim bojama, možete označavati kategorije, ljepiti slike prizora koji vama znače ljubav (nekome delfini, nekome neka erotična slika... kako hoćete). Važno je jasno izraziti želju, ali je i promisliti. Primjerice, nije dovoljno reći „muškarac mog života“. Jer, što ako vi niste žena njegovog? Dakle, mudro je zatražiti i da ste vi žena/ljubav njegovog života. I tako redom... razmišljajte, kontemplirajte.

Naravno, ovaj mehanizam radi u svim slučajevima. Tema mape može biti „ja“, pa imate kategorije „moje zdravlje“, moj fizički izgled, moja svijest, moj emocije moje misli; Ili, tema može biti moj posao – tu stavljate kako ga želite raditi, u kojem vremenu, na koji način... Ili jednostavna dnevna organizacija: tema mape je datum, a na granama su obaveze tog dana pred vama. Mudro je djecu naučiti ovakvom načinu razmišljanja, jer brže pamte učeći, dobro je hvatati bilješke na predavanjima na ovaj način.... Ovo je izrazito efikasan način organiziranja i usmjeravanja sebe i svog života. I pritom zabavan. Naljepite mape u vidno polje, da ih svakim pogledom hranite enegijom, mijenjate, igrate se... I uživajte, kao moćni sustvaratelji svoje stvarnosti. Znati što želite, prvi je korak prema tome da to krenete živjeti.

COPYRIGHTS: www.elementi.info DESIGN: Dea Devidas 2010. - 2020.

  • Facebook
  • YouTube
  • Instagram