Ego tripovi i trikovi...

Već znamo: ega se nećemo i ne možemo otarasiti koliko god bili svjesni, kao što se ne možemo otarasiti recimo tijela.

To nam je, naprosto, datost na zemlji, osobna iskaznica naše individualnosti. No, možemo ga „držati na uzdi“ u smislu motriti njegove izbačaje – trikove i tripove – kojima nas odmiče od Sebe, a time mira i radosti življenja koje nosi svjedočenje iz Sebstva. Stoga, evo nekih glavnih Ego tripova/trikova koje smo primjetili, a oni koji se sjete novih dobrodošli su ih upisati (ne uzrujavajte se što komentari nisu vidljivi odmah, postanu nakon autorizacije :) Elem, sve ego tripove prepoznajemo po jednoj specifičnoj vibraciji koja izbija iz nečijeg tona. Jedna te ista rečenica ili misao može se reći na mnogo načina: ključ nije u sadržaju, nego upravo u načinu. Mudro je motriti to, ne samo kod drugih (iako su nam drugi ogledalo pa preko njih i rezonancije na njihovo prepoznamo nešto svoje) nego i kod sebe zato što – shodno našim inkarnacijama te činjenici da je osobna svijest uronjena u kolektivno polje, pa „trpi“ utjecaj svačije misle (posebno onih s kojima smo emotivno povezani).


Zato, kada prepoznamo da se u nama, na nekom polju, probudio mali/veliki ego manijak – samo ga osvijestimo, nasmijemo mu se u oči i odmaknemo od tripa kojeg nam servira. A prepoznajemo ga ovako okvirno: 1. DUHOVNI EGO: vezan je uz pretjerano dičenje vlastitim duhovnim iskustvima i razvojem. Na najniženim nivou to je samohvala s tečajevima koje se prošlo, s guruima, učiteljima... na najsuptilnijem nivou, to je prepotencija uslijed koje se ne razgovara s „manje svjesnima“ ili se s njima razgovara pompoznim, skriveno prepotentnim tonom. Ovo uvijek ukazuje na suštinsku nesigurnost u sebe i vjerojatno na područja ili ljude koji nisu sasvim integrirali to što pričaju: u smislu, više papigare nešto iz knjiga i vlastitog ideala, nego svoje kože. 2. MAGIJSKI EGO: popularan u ovom vremenu (jer new age industrija opako zarađuje prodajući seminare na temu „stvarajte svoj život“, „promijenite svoju osobnost“ i slične... i pokrečući tako u ljudima želju da budu Kreatori i slično...). Hrane ga tehnike koje obećavaju vidovitost, mijenjanje stvarnosti na astralu i sve što isključuje činjenicu da je život, u suštini, Misterij, a forsira „rad na sebi“ po nekom zadanom protokolu ili ceremoniji. Zamka u njemu je što izaziva frustraciju – a kako da si takav ego prizna pogrešku? Pa onda kreće u nove mentalne teorije zapetljavajući se tako u mental i gubeći vezu sa zemljom. Djeluje isto kao na razini moći i uspjeha (oni izrazito gordi zbog svojih karijernih ostvarenja), ali bolje izvodi trik jer se prestavlja suptilnijim, kao „duhovan i svjestan je. 3. EGO ŽRTVE: to je sve ono kada naglašeno pričamo o sebi kao herojima, prepričavajući životne scenarije žrtvovanja koje smo prošli, bilo povezane s iskustvom bolesti, siromaštva, mobinga na poslu ili radoholičarstva. 4. EGO PERFEKCIONIZMA: svojevrstan umjetnički ego koji, kada podivlja, čini da se držimo prepotentno na temu svoje načitanosti, estetskog ukusa ili neke „finoće“ aktualne u našoj stvarnosti.

Uglavnom, ego je potreban jer je naš individualni izričaj. Ali kad god prepoznamo da imamo ton koji je „s visoka“ ili „s niska/manje vrijedan“ prema drugima – ili u osobnom izričaju – znači da ego ima ranu koja traži isjeljenje, odnosno uravnoteženje. Primjerice, „ja vrijedim“ možemo reći neutralnim tonom, kao što bismo nešto prema čemu nemamo emociju, možemo to izgovoriti drhtavim glasom ili nadmenim. Iste riječi, drugi ton. Tako da je mudro slušati svoj ton: on će nam najjasnije otkriti što u stvari mislimo, i što zrači iz našeg nesvjesnog. A kada to detektiramo, zapravo otkrivamo novu facetu dijamanta koji jesmo a koji traži suptilno brušenje. I tako u krug, dok smo u tijelu. Jer, Ego uvijek vreba, to mu je posao: da nas drži budnima, Budama...

COPYRIGHTS: www.elementi.info DESIGN: Dea Devidas 2010. - 2020.

  • Facebook
  • YouTube
  • Instagram