Simboli Svijesti: Ljiljani

Među cvijećem, posebno mjesto u simbolici zauzimaju ljiljani:predstavljaju moć naše tihe erotičnosti, seksualnost i strast kada su crveni, te našu čistoću, nedužnost i djevičanstvo kada su bijeli.

U svojoj knjizi „Mitologiji bilja“ Angelo de Gubernatis kaže da se ljiljan pripisuje Veneri i satirima, vjerojatno zbog tučka, te da je simbol razmnožavanja. Iz tog su razloga, prema ovom autoru, francuski kraljevi uzeli ljiljan za simbol procvata svog naroda. Osim faličkog aspekta, Huysmans u svojoj „Katedrali“ otkriva i njegovu opojnost: njegov miris nije nimalo djelvičanski, to je mješavina meda i papra, nečeg oporog i slatkastog, razblaženog i oštrog: u njemu ima nešto od levantskog afrodizijaka i indijske erotike. Za Baudelairea, to su „mirisi što pjevaju zanose duha i tijela“. Spajajući u sebi simboliku vode sa simbolikom mjeseca i snova, ljiljan postaje cvijetom intenzivne ljubavi koja zbog svoje dvosmislenosti može biti nestvarna, potisnuta ili sublimirana. Kada je sublimirana, ljiljan postaje cvijetom slave. U biblijskoj predaji, ljiljan je simbol izbora, odabiranja vodljenog bića: „Što je ljiljan među trnjem, to je prijateljica moja među djevojkama – Pjesma nad pjesmama, 2,2). Ili „Promotrite poljske ljiljane kako rastu! Niti siju, niti žanju (Matej, 6, 28). Ovako prepušten Božjim rukama, ljiljan je simbl mističkog prepuštanja Milosti Božanskog i slika ljubav ikao predaje. Kada ga sanjamo, možemo ga povezati sa sekusalnosti, obitelji, bivšim partnerima ili šefom. Govoreći o ljubavi, najavljuje seksualno zadovoljstvo ili vrijeme bujne radosti nakon perioda ljutnje i tuge. Shodno tome, u polju zdravlja predstavlja spolne organe te njihovo zdravlje ili nedostatak istog (ovisno o atmosferi u snu), kao i zdravlje istih u starijoj dobi. U spolne organe, predstavlja oči. U kontekstu posla, priča o javnosti ili sklonosti neke javne osobe te moći i položaju. Često upućuje na potrebu za više umjetničke ekspresije. Najavljuje dugoročnu uspješnu karijeru ostvarenu pod mentorstvom starije muške osobe. Pričajući o nama kao osobi, može ukazivati na ljubav prema luksuzom, zadovoljstvom (kao i na bitnu potrebu da neki segment života i sebe ispunimo tom energijom), ali i gladi za moći, kao i uputiti da smo osoba koja traži sklad u svom životu. U snovima žena često najavljuju aferu, neki „zabranjeni“ odnos.

* Lik i energiju ljiljana, za aktivaciju u svijesti, možemo koristiti u nekom od dijelova svog životnog prostora (bilo kao vlastitom rukom nacrtanu sliku ili kao lijepu fotografiju). Na razini energetike prostora prema feng shui znamo da jug životnog prostora predstavlja energiju slave i uspjeha, jugozapad energiju zdravlja, zapad užitka i hobija, sjeverozapad područje prijatelja, sjever odnosa, sjeveroistok djece, istok mudrosti i jugoistok obilja. Stoga možemo u područje koje želimo dugoročno osigurati ljepotom i životnom podrškom starijih ljudi (govori o karmičkim vezama, bilo da su rodbinske, bilo reinkarnacijske/vremenske).

COPYRIGHTS: www.elementi.info DESIGN: Dea Devidas 2010. - 2020.

  • Facebook
  • YouTube
  • Instagram