Simboli Svijesti: Vrata

Vrata simboliziraju mjesto prijelaza između dva stanja, između dvaju svjetova, između poznatog i nepoznatog, tmine i svjetla...

Vrata se otvaraju na neki misterij. No, ona imaju dinamičko psihološko značenje jer ne samo da označuj prolaz već i pozitvaju na to da ga prijeđemo. To je poziv na putovanje prema nekom onkraju.

Vrata su otvor koji omogućuje da se ulazi i izlazi, dakle ona su mogući – a k tome i jedini – prijelaz iz jedne domene u drugu. Drevni su gradovi imali četvera glavna vrata, na svakoj strani svijeta: kroz njih su se istjerivali zli utjecaji, dočekivali dobri, primali gosti... A isto tako omogućuju da se, iz četiriju pravaca, dođe do središta svijeta. Uvijek označuju portale gdje je jača božanska energija, a s tim i mogućnost doživljaja prisutnosti božanskog: prijelaza koji približava prosvjetljenju.

Prijelaz sa zemlje u nebo ide kroz vrata sunca koja simboliziraju izlazak iz kozmosa, onkraj konačnosti individualne egzistencije. Toje otvor na kupoli kroz koji prolazi os svijeta, to je naše tjeme i tjemena čakra: uska vrata kroz koja se stupa u kraljevstvo nebesko. Stoga je mudro, kada imamo ikakvu blokadu u životu, uzemljiti se, te sviješću i disanjem zlatne svjetlosti iz srca zemlje dići do krunske čakre i iz nje proći do sunca. Možemo pritom - nije nužno, samo za tipove kojima je vizualizacija laka – vidjeti vrata, doslovno sliku vrata i proći kroz njih, kao kroz portal. Ako to radimo s drugim čakrama (osim srčanom) – dakle svojervrsne projekcije kroz čakre u kojima „vidimo“ vrata, pazite i budite sigurni da je uz vas vaše duhovno i energetsko vodstvo te zaštite zato što su to prolazi u dimenzije gdje postoji dualitet (a time dobra bića, ali i ne baš prijateljski naklonjena, pa molim da pazite i budete svjesni). Najsigurnije je ići upravo kroz bijelozlatna, tj. tjemena vrata.

Elem, vrata svojim naizmjeničnim otvaranjem i zatvaranjem predstavljaju ritam univerzuma: to je isto tako i izmjenjivanje yina i yanga. Zatvaranje vrata u taoizmu je zadržavanje daha i poništenje osjetilnih opažaja. Najbanalnije rečeno, „tresne“ nas neka nelagodna informacija, ili prizor ili neugodna emocija: udahnemo, zadržimo dah (on tj. energija/ki koju on nosi prirodno ode na oslabljeno mjesto u sistemu – mjesto oslabljeno udarom – i „popravi ga“ tako što „izbriše“ impresiju): kao da zatvorimo vrata na tren da spremimo kuću.

Stoga, kada želimo preći prepreke, biramo glavna vrata, ona srca i tjemena. Prolaz kroz njih pokrenut će nam životnu energiju, a s njom i uvide u kojem dijelu sebe i našeg života nam treba poticaj za prolaz u novu ravan postojanja.


COPYRIGHTS: www.elementi.info DESIGN: Dea Devidas 2010. - 2020.

  • Facebook
  • YouTube
  • Instagram