Ja jesam Drvo

O našem buđenju svijesti i osobnom razvoju, najljepše priča energija drveta u nama: to je ona sila koja nam daje viziju uslijed koje jasno vidimo svoj cilj, i način na koji ga ostvariti.

Njezini predstavnici u našem tijelu su jetra, i žučni mjehur. Energija jetre čini da imamo duboke uvide o tome što je najispravnije za ostvarenje svoje duše u tijelu; energija žučnog mjehura čini da znamo kako to ostvariti, sasvim praktično. To je energija života koja nam i daje sposobnost za sklad u zajednici, suživot s drugima. Da, poput grupnih stabala, mirno živimo sa svojom okolinom te se u zajednici s lakoćom izdražavamo. To je naša energija razsta i razvoja, ona sila u nama koja kaže „Ja hoću“. Sjeme koje klija i probija svoj put prema suncu, ponosne i uspravne vlati trave, stabilna i čvrsta stabla fleksibilnih krošnji... sve su to slike moćnog drveta i energije stabla u nama. Drvo predstavlja energiju buđenja u nama, stoga je njegovo vrijeme najranije jutarnje – ono u jedan ujutro: baš kao što sjeme krene rasti iz najdublje zemlje, tako i drvo pokreće svoje silee u nama u najsitnijim satima. Zato je opako prema sebi vileniti noću, a ako to već radimo, mudro je znati kako vratiti energiju drveta oslabljenu na taj način. Kada nam je energija drveta prejaka, prepoznajemo to po „generalu u sebi“: nekako se momentalno prometnemo u vođu, pa ako pretjeramo budemo skloni vikanju i komandiranju. Kada nam je, pak, preslaba, nemamo jasnoću o tome što hoćemo, često su tu i bočne glavobolje, problemi s očima, krutost i grčevitost u životu. U ravnoteži, ta energija čini da imamo jasan vid, psihički i fizički, fleksibilnost i spretnost u spoznaji svoje vizije i načina njezina ostvarenja. Možemo, naravno, o svim tim psihičkim simptomima – krutost, nejasnoća, svadljivost... – psihologizirati do sutra no mnogo je efikasniji način pozabaviti se izravno njihovim tjelesnim centrima. U slučaju drveta, to su žučni mjehur i jetra. Jetra je organ koji, kaže kineska tradicija, rukovodi čovjekovom sudbinom kroz viziju koja biva jasna kada je jetra zdrava. Dobro stanje tog organa nam pruža pregled nad situacijom, umijeće odlučivanja i organiziranja. Žučni mjehur je, pak, nadležan za provedbu vizije jetre: kada nam je njegova energija uravnotežena, imamo dobro prosuđivanje i pametnu distribuciju energije. U našem tijelu energija drveta, također, rukovodi zdravljem naših mišića, tetiva i ligamenata te utječe na probavu i endokrini sustav. Njezin prvi fizički izraz su oči te gipkost zglobova. Kada je energija drveta u nama uravnotežena, prilagodljivi smo, organizirani, lako odlučujemo, kooperativni smo i strpljivi; u suprotnom, tj. slučaju neravnoteže kada je energija prejaka bivamo stalno ljuti, skloni agresiji, prekomjerenoj kontroli, eksplozivnim i netaktičnim reakcijama, a kada nam je ta energija preslaba bivamo neodlučni, bez mogućnosti izražavanja sebe te nekako stagnirajući na svim frontovima. Energija drveta je ona sila u nama koja potiče naš osobni razvoj i određuje kako provodimo svoj životni plan na zemlji te ostvarujemo misiju i svoje vizije. Stoga je dobro znati upravljati njome, sasvim fizički: dodirom vlastitog prsta na tokove te energije u tijelu.

Zato u nastavku prilažemo kućne vježbe koje uravnotežuju energiju drveta u nama: dobro ih je raditi jednom dnevno (po osjećaju i više) te pratiti dojmove o tome kako energija drveta u nama jača.


COPYRIGHTS: www.elementi.info DESIGN: Dea Devidas 2010. - 2020.

  • Facebook
  • YouTube
  • Instagram