Kraljica Vatre

Biti u skladu s prirodom, među ostalim, znači jesti ono što Majka Zemlja u datom trenutku pruža: stoga je, u skladu s energijom drveta te vizije koju ono nosi, idealan trenutak za šparogu ili, narodski rečeno, vilinu metlu.

Afrodizijak, laksativ, stimulator i detoksikant... Šparoga je jedna od moćnijih ljekovitih biljaka koju, kroz povijest upotrebljavaju mudraci svih civilizacija. U Kini su šparogu, njezinu ljekovitost i hranjivost, koristili u vremenu 3000. godina prije nove ere, a upotrebljavala se za liječenje suhog kašlja, jačanje pluća, liječenje oteklina i čireva na koži te za ublažavanje temperature i bolova u nogama. U svojoj knjizi „Liječenje povrćem“ Ivan Lesinger piše kako je kupelj od šparoge u drevnoj Kini smatrana znakom najveće pažnje zbog svojstva šparoge da izaziva najuzvišenije ljubavne osjećaje. Ljekovitost kupke od šparoga cijenili su i Egipćani, koji su tu biljku smatrali svetom te je, uz celer, stavljali u grobnice kao iscjeljujuće darove koji mogu pomoći umrlima na njihovom zagrobnom putovanju. Moćnim, „kraljevskim“ povrćem šparogu su smatrali i Grci: najpoznatiji liječnik grčke antike Hipokrat nazvao ih je „opstipacijskim sredstvom koje pomaže kod dizenterije i lumbaga“ te cijenio njihovo svojstvo pročišćavanja krvi, kao i diuretička svojstva. Prvi su šparoge počeli kultivirati Rimljani: nakon što bi ih nabrali na jugu, kočijama su ih dopremili na Alpe gdje bi njihove izdanke zamrzavali, u snijegu ih držeći šest mjesec. Arapi su ih, pak, smatrali glavnim afrodizijakom, a tako su mislili i Madame Pompadour te francuski kralj Luis XIV. Na svim velikim događanjima posluživale su se u znak dobre sreće, na posebno dizajniranim tanjurima, a gradić Schrobenhausen pokraj Munchena posvetio je čak muzej njima u čast. Ljekovitost šparoga poznata je i medicinski dokazana: osim što pročišćavaju krv i obnavljaju crvena krvna zrnca (pogotovo kod oboljenja jetre) te imaju diuretička svojstva, sadrže vitamin C i B te provitamin A koji jača imunološki sustav. U suvremenoj homeopatiji esencija koja se dobiva iz svježih izdanaka upotrebljava se za liječenje upale mokraćnog mjehura te bubrežnog i mokraćnog kamenca. U ayurvedi se šparoga naziva „Shatavari“ što, prevedeno, znači „zamjenjuje stotinu muževa“, a preporučuje se za spokoj i mir, rad mozga i dobro pamćenje te smirenu svijest i jaku duhovnost. Šparoge, također, sadrže glutation, jedan od najsnažnijih antikarcinogena i antioksidansa. Preporučuje ih se uzimati kod reumatskih oboljenja i gihta, vodenih bolesti i edema, za bolji rad srca i jaču memoriju, u liječenju plućnih oboljenja i kašlja te za izbacivanje pijeska i kamenaca iz bubrega i mjehura, kod zubobolje i probavnih smetnji. Kontraindikacije za uzimanje su upala bubrega, zglobova, oboljenja srca i živaca te nesanica.


• Čaj za detoksikaciju 15 g korijena šparoga, pola litre vode Priprema: korijen isjeckati što sitnije te preliti vrućom vodom, poklopiti i pustiti da odstoji preko noći. Sutradan procijediti. Piti po 1 dl u gutljajima u toku dana, pet puta. Ako se korijen šparoga kuha u vinu, učinak je jači

COPYRIGHTS: www.elementi.info DESIGN: Dea Devidas 2010. - 2020.

  • Facebook
  • YouTube
  • Instagram