Svjetlo u tami

Vrline duše su one sile koje nam omogućuju okrenuti stanja minusa u stanja plusa: izvesti alkemiju principa i stvarati po volji s njima.

U vremenu pred nama, dugo najavljivanom žestokom travnju, energije u polju jesu žestoke, a ni u društvu nije neko veselje. No, ne mora biti tako: ako smo zvjezdani na zemlji znamo da možemo svojim svjetlom obasjati svijet i u njegovoj mračnoj fazi jer zvijezde ionako blistaju u tami. Zato smo se i inkarnirali u ovom zahtjevnom vremenu: nisu anđeli u nekom dalekom, nedodirljivom hramu, nego baš na „prvoj liniji“ gdje nose svjetlo u mraku.

Istina jest, rođeni smo na ulasku u zlatno doba koje je osjetno u višim dimenzijama no u postojećoj je noć, noć duše jer sjeme klija iz najcrnjeg tla, a dan počinje u noćnim satima. Pa usprkos tome, idemo djelovati mirom i radosti: i to ne trebamo megalomanski. Dovoljno je da uravnotežujemo sebe jer iscjeljujući Sebe, iscjeljujemo sve - osvjetljavajući svoju svijest, osvjetljavamo cijeli svijet. A u tom osvjetljavanju nam pomaže naš nektar – Vrline naše duše.


Vrline Duše


Istina, one su kao pojam nažalost najpoznatije iz katoličke priče od koje se danas većina svjesnih ljudi ježi, znajući kakve je sve manipulacije i (zlo)čine taj i svaki drugi religijski sistem počinio „u ime ljubavi“. No, Tradicija iskonske Ljubavi i Znanje o njoj su jači od institucija čiji je posao uništiti ih, „pojesti“. Stoga golemu snagu dobivamo kada se oslonimo baš na Tradiciju srca, ne institucije. I sjetimo da je sedam vrlina – Umjerenost, Razboritost, Odvažnost, Pravednost, Milost, Nada i Vjera – zapravo slika slojeva našeg svjetlosnog tijela, naših različitih lica usidrenih u našim čakrama.

I možda je sada vrijeme aktivirati ih sve odjednom, budući da su pred nama u travnju žestoki okidači. Stanja koja mogu (ne moraju, ali mogu) u nama osobno izazivati kolektivne energije i zbivanja u narednih mjesec dana lijepo očaravaju neke Tarot slike, priložene uz priču o psihičkim i energetskim procesima što će nas iskušavati. Prva, šarena slika je slika stanja (Morgan Greer Tarot), a pokraj nje (bljedunjave slike) su slike iz Minchiate Tarot koji jedini, uz Mantegna, prikazuje i kardinalne vrline vjere, nade, milosti i razboritosti, dok su ostale utkane u drugu garnituru špila. Kako bilo, naš zadatak je prepoznati stanje i energetskim lijekovima se podržati u transformaciji istog.


I. Ugroženost u HRABROST: to je energija koja ima potencijal buđenja najdublje kreativnosti, ali kroz situacije u kojima se suočavamo sa silama jačima od nas i borba se na prvi pogled čini beznadna. No ovo je izazov da upotrijebimo sve što znamo i sva sredstva koja imamo na raspolaganju i borimo se. Naše unutarnje svjetlo koje nas nosi u tim situacijama je hrabrost, pobjednički duh spreman se suprotstaviti opoziciji, a za nagradu nam dolazi inicijacija, preporod. Sjena ovog stanja je osjećaj napadnutosti i ugroženost sa svih strana i zamka upadanja u bespomoćnost. No, baš tada imamo snagu očaja okrenuti u silu borbe za sebe-svoju ljubav=sebe ljubav, a to radimo VRLINOM HRABROSTI iz svojih korijenskih energija: spustimo se sviješću u područje međice, u veliku crvenu svjetlosnu kuglu tamo i jednostavno mirno bivamo u njoj, osjećajući svoju lavlju snagu. I iz te „kugle“ krećemo – hodamo, gledamo, djelujemo, da osjetimo snagu svog instinkta, i pripadajuću joj ljubav srčanosti kojom smo spremni ustati i krenuti prema svojoj pobjedi.


I. Očaj u ALKEMIJU energija silne tuge i rasipanosti uslijed razbijanja svih iluzija te prateći osjećaj gubitka, bijesa i boli jedna je od prijetećih vibracija u kolektivnom polju, kako se oslobađa masovni očaj. Ovo, jasno, svrdla naše osobne eventualno neriješene iste psihičke materijale, pa se oslobađaju prateći bol i bijes. Mudro je ne „lijepiti“ ih na trenutne ljude i okolnosti nego VRLINOM UMJERENOSTI učiniti da taj ekstrem očaja uzmemo u ruke i damo mu drugu vrijednost, suprotnu. To radimo tako da ovu energiju preobratimo u životno podržavajuću, koristeći našu kreativnu i prokreativnu energiju. Jer najveća alkemija naše duše nastaje, dok smo u tijelu, iz energije druge čakre. Tako da osnažujući nju, osnažujemo psihičku silu Umjerenosti u sebi, a fizički to napravimo i ovako: stanemo tako da su nam stopala u ravnini ramena i dahom prođemo cijelo tijelo, dio po dio, izdišite napetost dok se sasvim ne umirite. Potom obratimo pažnju na zlato zemlje, duboko zlato u srcu zemlje... i udahnemo ga... povučemo sviješću snopove zlatne svjetlosti iz zemlje kroz svoje tabane.. osjetimo kako nas zlato ispunjava... lagano stisnemo perineum (mišiće između anusa i spolnog organa, da „zadržimo“ val, te dahom i sviješću vučemo taj vodeni val (znači kao da stojimo u srcu zlatnog izvora, vodopada zlata) uz kralježnicu do tjemena i tamo ga zavrtimo nekoliko puta u smjeru kazaljke na satu, pa suprotnom... potom stavimo jezik na nepce da napravimo most za taj val.. da se slije ravno u naš pupak... tamo ga opet zavrtimo... 9 puta u smjeru kazaljke na satu, 3 u suprotnom (kao da kuhamo, znači vrtimo gledano odozogra, ne bočno), u lijevo i desno, pa gledamo kako nam zlatni fluid, zlatna svjetlost ispire i ispunjava bubrege... lijevi, pa desni... i puni ih... a njen ostatak se slijeva niz stražnju stranu nogu... do malog prsta.. i kroz njega vraća u svoj izvor u zemlji... Znači, kao veliki zlatni vodopad koji se slijeva... Ovo vježbamo – taj krug radimo 9 puta.


III. Slom u SPOZNAJU: sva astralna zbivanja u tako zgusnutom periodu jasno mogu biti izrazito iscrpljujuća, i fizički. Tako da se uslijed njih i čovjek probudi u stanju samo opet oteturati u krevet, pa i psihički poprilično košmaran. Slično bude sa snovima. U tim stanjima spašava VRLINA NADE naše psihe, odnosno ona volja za preživljavanjem koja nas diže iz mrtvih, onaj dio naše svijesti koji se pokrene čim podigne pogled prema Suncu i spontano sjeti kolika mu je sila na raspolaganju. A aktiviramo je ovako:

1. Stavite ruke tako da vam laktovi dodiruju bočnu stranu bokova, a podlakice i laktovi su okrenuti jedno prema drugome, u razini ramena. 2. Iz tog ih položaja podignite prema nebu, ispružite ih prema svemiru i sviješću, kroz dlanove, povlačite energiju svemira, osjećajući kako vam ruke postaju sve punije, punije, teže i teže... sve dok ne osjetite da su vam ruke, kao i svaka koščica u tijelu puni te energije. 3. Kada osjetite da ste puni, desnom rukom tu energiju gurajte prema svom solarnom pleksusu (područje između pupka i donjeg kraja prsne kosti, na pola puta). Ne morate ga rukom fizički dodirnuti, jednostavno kao da imate veliku kuglu energije na dlanu koju gurate prema/i u svoj solarni pleksus (točku na sredini linije između završetka sternuma i pupka). 4. Gurajući osjećajte kako energija prodire kroz vaš solarni pleksus, prolazi kroz čitavo tijelo i izlazi u suprotnoj točki na leđima. Tako puštate da univerzalna energija prolazi kroz vaš solarni pleksus i čisti ga od starih blokada. 5. Kada osjetite da ste dosta energije „nagurali“ tj. progurali kroz sebe, počnete rukom ići unatrag, kao da dio energije izvlačite: na taj način staru energiju (kroz točku na leđima) vraćate zemlji da je kompostno obradi /dio s guranjem/, a u dijelu s povlačenjem energiju izvlačite i centrirate tamo gdje je potrebna (ona se sama distribuira po tijelu, što je još jedna funkcija solarnog pleksusa) – 200 puta 6. Nakon toga, kad osjetite da u solarnom pleksusu nema više otpora, da s lakoćom gurate i povlačite energiju naprijed i natrag, udahnete zelenu svjetlost iz svemira kroz vrh tjemena i okrećete je pred solarnim u smjeru suprotnom od kazaljke na satu te obratite pažnju na to što osjećate pritom: moguće je da osjetite kako ustajala, zakočena energija i prateći emocionalni materijal izlaze, kako ih iscjeljujuća zelena svjetlost izvlali van. Možete ih, kada osjetite, rukom poslati u zemlju, na reobradu. To radite 60 – 100 puta dok ne osjetite da ste stvarno čisti, točno ćete osjetiti. Znači, dok osjećate bilo kakvu težinu, i da stara energija nekako ističe ili se komeša, vrtite vrtite vrtite, te izbacujete u zemlju, dok ne dođete do lakoće. 7. Zatim, vratite ruke u prvotni bočni položaj i iz svemira povucite oceansku neonsoko plavu boju i opet je 100injak puta, u smjeru suprotnom od kazalje na satu, izvrtite rukom iznad solarnog pleskusa, osjećajući kako vas čisti i osnažuje. 8. Kada ste dovoljno čisti, te kada osjetite da ste puni bistrine, udahnite 20ak puta kroz solarni pleskus srebrnu svjetlost i pustite je da se razmjesti po cijelom tijelu. : lijeva ruka cijelo vrijeme stoji u provotnoj poziciji jer služi kao antena, provodnik univerzalne životne energije kojom, kroz desni dlan, djelujete na tijelo i auru.


IV. Tugu u MIR: aktualne energije mogu izazvati osjećaj posvemašnje tuge, kao da smo izgubili nešto najmilije, u konačnici sebe. E tada, baš tada je zadatak za davanje. Kada se osjećamo najsiromašniji, najranjiviji, snagu vraćamo VRLINOM MILOSTI, čiji je dom u našoj srčanoj čakri: od jednostavnih „sitnih“ djela, da pomognemo ponijeti vrećice starici iz dućana, ili podijelimo neku ljepotu na društvenim mrežama, ili na bilo koji način DAMO. A da bismo se iz tog stanja skršenosti uopće osovili na noge i bili sposobni davati (jer kad damo, zapravo dobijemo umnoženo), prvo vratimo vatru svog srca jer njome dajemo, a to radimo razvojem krila. Naime, u svom astralnom obliku, mi smo često bića koja imaju krila. Zato se sve rane srca skupljaju u „srcu na leđima“, tj. stražnjem aspektu srčane čakre, gdje je spojnica naših krila – odatle bol u lopaticama. Legenda kaže da su nam "odrezana" u ljudskom obliku, ali nisu, postoje eterska. Vježba ide tako da kroz tabane udahnemo zelenu, kroz tjeme rozu svjetlost te osjetimo kako se u srcu miješaju u ružičastosmaragdnu i sviješću to gurnemo u lopatice i ispružimo ruke unatrag i polako letimo, gradeći tj. vraćajući si (aktivirajući krila). Polako „letimo“ rukama unatrag, gore dole i izdahom otpuštamo zatezanja, pečenja i boli iz srca. I malo po malo, kada se vrati mir i snaga, zahvalni na milosti moći koja nam je dana da promijenimo stanje, učinimo neku radost za „druge“ tj. svijet.


V. Pritisak za RAST: U kontekstu eterskog „rata“, odnosno njegove špice koja se zbiva već i vidljiva na zemlji, ovo je energija silnog pritiska. Skoro otvorenog nametanja sile vlasti nad velikim brojem ljudi, pod svaku cijenu. U tom kontekstu često ljudi koje osobno obilježava ova energija kriju u sebi reinkarnacijska iskustva utjecaja idealima na društvo, ne uvijek s pozitivnim ishodom. A ovo je važna sila jer će se najjače u svijetu osjećati za dvije godine, kada svoju „špicu“ krene doživljavati Saturn u Strijelcu (iako su sada na pomolu njeni tragovi). Uglavnom, riječ je o energiji užasnog pritiska, tvrdoglavosti nastale iz zagljavljenosti u ideje koje se „moraju nametnuti“ i krute standarde. Osobno, upravo na naša okrutnost i sebičnost s nekog nivoa i natjera do toga da nas jedino neki užasan pritisak života može uravnotežiti – pa tako i s društvom. I tu nastane opasno tlo za fanatizam, vladavinu dogme i agresije: staro u krvavom klinču s novim. Ono što liječi, ublažuje tu energiju je VRLINA RAZBORITOSTI: to je vrlina razumnosti u nama koja čini da ne povjerujemo teškoćama koje osjećamo. Jer u tom stanju bismo najradije eksplodirali i pobjegli na kraj svijeta, a ne možemo, pa se kao bijesna zvijer osjećamo uhvaćeni i ludi. Tada trebamo pozvati vrlinu nad vrlinama našeg duha – onu Razboritosti. Ona čini da stanemo i pogledamo se mirno u ogledalo. Vrlo mirno i racionalno odvagnemo – za svako zlo, po neko dobro. Primjerice, da, očajni smo jer smo zatočeni ili se tako osjećamo, a što je dobra strana toga? Nađemo je – može biti naš trening mira (jer pravi mir nije mir u lijepo meditativnom centru ili hramovima, nego onaj kojeg ostvarimo u najtežim okolnostima), i tako korak po korak uvidimo ravnotežu života. Sve mudro odvagnemo i na taj način povratimo vladavinu nad sobom, koristeći svoju razumnost. Pogledmo u oči strahovima i vidimo da nisu tako realni kako izgledaju – prepoznamo njihovu sjenu, i nađemo svjetlo.


VI. Brigu u BRIŽNOST: ako iz kolektivnog polja jake energije boli i materijalnih gubitaka osjećamo i fizički, kroz slabost, bolest ili osjećaj gušeće zabrinutosti, možemo ih okrenuti u energiju iscjeljenja, VRLINOM PRAVEDNOSTI. To je ona kvaliteta naše duše, usidrena u čeonoj čakri, uslijed koje znamo i osjećamo da je sve prema božanskom redu i ravnoteži te da se čak i požar u šumi događa da bi nakon njega, u plodnom polju pepela, iznikle nove mladice i svjež život. Pravednost u nama čini da gledamo iza pojavnosti, i vidimo iza vidljivog, uviđajući da je naša duša učila u oba spektra - igrajući nekad ulogu neznalice, nekad profesora. Stekla je iskustva ubojice, i ubijenoga. I tako Sebe – svoju svijest, sebstvo – oplemenila raznim Iskustvima. Svako od njih je svoja priča: u nekim životima duša se utjelovila kao zlikovac, u drugima pozitivac. Nekad heroj, onda žrtva. I tako u Krug, Vječnosti. Stoga pravednost u nama budi uravnoteženje sa sobom, a najbolji način da to napravimo jest da zamislimo kako se nalazimo pred golemom Vagom, kozmičkom, koja nas mjeri u cijelosti. Znači stojimo, gledajući se s Božanskim Licem u Lice: svaku našu misao, osjećaj ili djelo zamislimo kao perce i stavite na neku od plitica vage. One pozitivne i kreativne zamislimo kao bijela pera, i stavljamo na pliticu vage s oznakom plus, a one negativno nabijene, destruktivne stavljajte kao crna pera na pliticu minus. I promatramo se. Gledamo, dišući ljubičastozlatnu svjetlost u svoju čeonu čakru, gdje osjećamo bilo kakav naboj: primjerice, jesmo li preponosni za neki dobar čin, ili se gušimo od krivnje zbog nekog negativnog. Gledamo li vagu pred kojom stojimo objektivno, vidimo da dok god postoji naboj na obje strane, nismo čisti. Bio pozitivan (koji ukazuje na, primjerice, skrivenu taštinu ili bilo kakvu vrstu potrebe za potvrdom) ili negativan (koji ukazuje na neprihvaćanje i nerazumijevanje): naboj je znak područja na kojem imamo još posla sa sobom. I tako, dok stojimo pred svojom Kozmičkom vagom kao pred Jednim/Izvorom, gledajući Licem u Lice svako svoje bijelo ili crno pero, dišemo. U misli, osjećaje koji se pojave. Pogotovo u zamjeranja. Otpuštamo naboj i pomirujemo se, sa Sobom prvenstveno.


VII. Odustajanje u STVARANJE: Svo ovo dinamično vrijeme čini da možda često upotrebljavamo riječ kriza, ali hej – upravo je VRLINA VJERE ona uslijed koje krizu vidimo kao priliku za razvoj. Vjera je najljepše u nama: mentalno je vraćamo tako što na list papira napišemo sve svoje najveće ljepote. Čakru po čakre, svih baznih sedam, osvijestimo kroz afirmacije i svoja ostvarenja: jednostavno napravimo popis svojih snaga, ljepota, prednosti. Potom sve uzdignemo u božansku ravan ovako: u ležećem ili sjedećem meditirajućem položaju svjesno svaku svoju čakru povežemo s Izvorom. Zato što tzv. astralni rat, zapravo zakuhani konflikt svjetla i tame ostaje konflikt što iscrpljuje dok god zauzimamo strane. Bilo da se „borimo“ s lijeva ili s desna – borba je ta koja iscrpljuje. A spas nosi izdizanje svijesti izvan polja dualiteta. To ne znači da negiramo pojavnost: svjesni smo dana i noći, toplog i hladno. U konačnici, u tijelima smo. Zato svijest usidrimo u Izvor jer jedino na toj ravni nema dualiteta. I to upravo svijest srca. Tek tako možemo konstruktivno afirmirati kroz molitve zahvalnosti: dakle, ako „želimo slavlje svijetu ili sebi“ (ili što god već želimo, recimo Mir), afirmiramo „zahvalan sam za mir“ (nikako „želim mir“ jer se sa „želim“ afirmira samo željenje, što znači nedostatak). I tako redom, ali iz svijesti Jednoga/Izvora.COPYRIGHTS: www.elementi.info DESIGN: Dea Devidas 2010. - 2020.

  • Facebook
  • YouTube
  • Instagram