Intermezzo za Boginju

Kada smo već nebeskim križem inicirali unutarnjeg moćnika, mudro je sutrašnje planetarne aspekte upotrijebiti za poravnanje probuđenog muškog principa sa ženskim jer su na nebu (dakle u našoj svijesti) sjajne igračice.

Prva aktivirana sila u našoj svijesti je Lilit, naša divlja žena – ona s krvavim kandžama spremna rastrgati za svoju istinu ako treba – u kvadratu sa Suncem. Ta energija predstavlja buđenje one snage u nama koja se osjeća nevjerojatno snažnom, jake volje i spremnom živjeti svoj individualnost te se zauzeti za obespravljene i slabe dijelove sebe i društva u cijelosti.

Ono što se uslijed nje događa u svijesti jest impuls oslobođenja svih kompromisa, svake trgovine, a posebno one ljubavne povezane sa svojim samopoštovanjem. Budi se žena koja se više neće u ime lažnog ideala odricati nečega što joj znači.Primjerice, jednoj mojoj klijentici znači da joj partner verbalno izražava ljubav. On nju stvarno voli i to pokazuje na milijun drugih načina. No njoj znači zagrljaj i svako-toliko, neki kompliment ili verbalni izraz ljubav. Ali on „nije taj tip“. Ona je to rano shvatila i odlučila ga na pritiskati. Dapače, cijeloj je stvari pristupila svjesno: „ok, moje traženje da on govori nježnosti je moje očekivanje. A ljubav nije ispunjavanje tuđih očekivanja. Znači ja ću nadići svoje očekivanje, meditacijom i disanjima.“ I tako je ona vrlo iskreno donijela tu odluku i sasvim lijepo tri godine neočekivala. Na površini, stvar je bila čista – veza je funkcionirala besprijekorno. Kao divna kruška koja izvana izgleda savršena. Ali crv ju je nagrizao iznutra. Upoznala sam je u trenu u kojem je „pukla“ – jedna od onih faza u kojima je partner trebao povlačenje u svoju „špilju“, a ona iskren razgovor. U našem susretu, izišao je ocean njezinih suza – bila je, u stvari, iznenađena: „ne mogu vjerovati da plačem zbog toga“, govorila je, „mislila sam da sam to izdisala i optustila, da me ne boli...“.

Ispalo je da je ne boli njezino očekivanje, nego činjenica da je uvidjela kako je partner negdje ne poštuje – ako ona poštuje njegovu nepotrebu da bude verbalno i komunikacijski nježan, onda bi on barem mogao malo poštovati njenu potrebu za tim, pa joj tu i tamo uputiti koje „divna si“ i „volim te“. I tako se iskristalizirao glavni problem odnosa – poštovanje, uz ljubav (kasnije i kompatibilnost te karma, to nije sad tema). Uglavnom, često smo u stanju, kad nekog volimo, zanemariti dimenziju poštovanja te osobe. Doživimo je kao ormar, uzmemo zdravo za gotovo i... ne trebamo se truditi da je poštujemo jer je, kao, volimo. Gotovo. Put u pakao. Odnosno, pakao sam. A to je mjesto gdje ženi da preživi pomogne njena Lilit strana, ona pobjesni i sve rastrga.

Kada je u odnosu poput sutrašnjeg sa Suncem... to znači da djeluje iz najplemenitijih poriva. Dugo se za njih borila, sasvim netipično za njenu ludu divljinu i smjelost, no sada djeluje zapravo mirna i svjesna. U kojem god području života trebala tako reagirati. I kojeg god smo spola.

A u tome je podržava nebeska Majka nad Majkama – Cerera: roditeljica, njegovateljica, odgajateljica, hraniteljica... Boginja koja je ljude naučila obrađivanju zemlje te uzgajanju i kultiviranju plodova. Ona sila u nama koja rađa, njeguje, pa se i nerijetko žrtvuje za potrebe drugih (kao Majka Zemlja). Istog dana kada se Lilit udružuje sa Suncem, Cerera se pobjednosno bori s boginjom Eris, mračnom boginjom čak nijansu mračnijom od Lilith. U grčkoj mitologiji je Eris, naime, boginja svađe i bijesa kojima, kao njen brat Mars iz jedne verzije, vraća poremećenu ravnotežu kozmosa, samo malo brutalno. U svijesti žene ili muškarca ona govori o svim našim iskustvima kada smo „dobili batina“ zbog ljubavi, a ima silu ustajanja i uzvrata udarca. U opoziciji s plemenitom majkom Cererom, ona se jasno buni. Ne želi isprva ublažiti svoj udarac. Ali, Cerera u nama zna pregovarati s mračnom stranom: upoznala je podzemni svijet mrtvih, na kraju krajeva, kada je u njega morala zaroniti da nađe otetu kćer Perzefonu i baš u toj avanturi joj je pomogla boginja prijelaza iz svjetla u tamno i obrnuto – Hekata. Stoga je velika vjerojatnost da, usprkos mogućoj živčanoći ili sličnim stanjima... pobijede Cerera i Sunce u nama:podrže nas odbaciti zadnje prepreke skladu iz svoje svijesti.

Jer, kozmos stalno pliva u skladu. Osim u razini izvora, sve je yin i yang, na svim razinama/dimenzijama/stvarnostima. Čak i kad nismo u tijelima, samo je tamo gustoća znatno rjeđa, time naboj manji, a mi fluidniji. Sada to ostvarujemo ovdje korjenskim silama u nama.

* photo tj. slika od Jake Bladderly


COPYRIGHTS: www.elementi.info DESIGN: Dea Devidas 2010. - 2020.

  • Facebook
  • YouTube
  • Instagram