Biti svoje SUNCE

Znači osvijestiti i primjeniti sebe kao dijete Izvora, a time Izvor sam i, ujedinjujući sva svoja lica, održati povezanost s tom Silom kroz život.

Sunce... izaziva toliko vatre u nama... Obožavamo ga, prije svega - čini da je lijep dan, grli nas njegova toplina koja, zajedno sa svjetlom, čini da nam Majka Zemlja daje plodove življenja....

S druge strane... oko njegovih se erupcija širi panika, i da, zagrijavanje i posljedično prženje ima svojih učinaka na nas... No, vaznije od svega - Sunce je u nama slika naseg ega. Transcendiranog Ega. Ego, sam po sebi, nije ni dobar ni los nego jedinstven, kako kaktus s bodljama ili ruža s trnjem i cvatovima. No, bodlje u ljudskom egu su poput zubiju grabežljivca uslijed čega Ego sam nerijetko zaglavi u kretenskom mehanizmu inzistiranja na svojim principima uslijed čega, u pravilu, igra ulogu negativca. Ipak, i svo to učenje kroz negativnu definiciju – negativna iskustva sa svrhom osvještenja onoga što nećemo da spoznamo što zapravo hoćemo (suprotno od onoga što nećemo) imaju za funkciju samo jednu stvar - samospoznaju Sebe koji je iznad ega, zapravo njegov upravitelj, vladar...

Baš o toj njegovoj funkciji govori Sunce Tarota, karta koja priča o nasem prosvjetljenju - spoznaji Izvora, sebe kao djeteta Izvora, pa time Izvora samog. No, kaže karta Sunca, da bi se ta spoznaja ostvarila i u životu PRIMJENILA, ZAŽIVJELA.... DOGODILA... potreban je velik Put Pojedinca. Ne uvijek lak: to je put kroz njegova razna stanja života, situacije svjetla i mraka, boli i radosti, padova i uspjeha. I logicno: tek ujedinjeni yin i yang odražavaju svoj primarni Izvor, Tao.

Lijepo zvuči tako kad filozofskom perspektivom gledamo, pa ipak u praksi taj put nije nužno ugodan. Jer ni ne treba biti: ne bismo razvili svoje mišiće (psihičke i fizičke) da ne moramo ponekad podnijeti težak teret, niti bismo otvorili svoje srce da slojeve s njega nekad nismo morali rezati noževima.

No, kaže Sunce Tarota, taj Put (do sebe/ega do Sebe/Izvora) lakše prolazimo kada integiramo sva svoja lica. A njih lijepo predstavlja slika zodijaka. Ako je Sunce izvor svjetla u našoj galaksiji – ili naša Viša svijest – onda su sve planete, zviježđa i asteroidi u njoj zapravo projekcije naše svijesti.

Dakle, mi nismo pikule na koje utječu planeti sa svojim ovakvim-i-onakvim vibracijama: mi smo dijete Božanskoga/Izvora, bića uma osvjetljenoga koje vlada energijama. Jer, upravo taj um je zvijezdama dodijelio simboliku, „prepoznao“ značenja i, konačno, projicirao sazvijeđža dajući im imena i prepoznajući određene karakteristike. Dakle, mi Stvaramo Svjetlom svog Uma, baš poput Izvora (u našoj galaksiji Sunca). Ovo je bitno za znati, barem za one koji ne žele biti klatna astrologije (izguglati klatna, ako je pojam nepoznat, lansirao ga je u tom smislu i sjajno objašnjava Vadim Zeland) – određeni tumačenjima i prognozama (waaaaaaahhahaaaa... prognoze&to.... Svjesnom čovjeku se Čude i zvijezde, kaže vedska izreka, mudrome dosta). Uglavnom, kao što Čovjek realno jest odraz Svemira, tako je i Svemir tumačenje Čovjeka. Opet Ravnoteža. Tako da zapravo utječemo jedni na druge (mi na planete, zvijezde, asteroide te one na nas nekom uzajamnom partnerskom razmjenom, kao tango recimo).

To je velika stvar za znati jer znači da je Put zapravo lak kada integriramo različite dijelove nas samih (različite nijanse našeg Ega/u zvijezde projicirane dijelova Sebstva) prikazane horoskopskim znacima. Tek tada relativno lako postižemo cilj – Jedinstvo koje upravlja konstruktivno svojim različitostima.

Tako kad osvijestimo i aktiviramo svog unutrašnjeg Ovna, primjerice, imamo snagu i žar u novim počecima; kada osvijestimo i aktiviramo Sebe-Ribe postižemo umijeće poniranja u svoje dubine i umijeće izražavanja istih... Tako redom kada osvijestimo i integriramo svaki našu nijansu – kao svaku boju Duge – osvijestimo sebe kao Jedno Svjetlo, jedan Izvor iz kojeg se izvorna cijela duga i manifestirala.

Zato je mudro izazvati u suradnju sva svoja lica. Upoznati ih, i pozvati. Kao što postoji dvanaest vodiča duša plus trinaesti (ona Svijest koja ih gleda i okuplja) tako analogijom u nama postoji dvanaest unutarnih saveznika (ili neprijatelja ako ih zanemarimo, pa se razmašu po svom) koje je pametno ujediniti u Tim Sebstva. Znamo ih pod imenima horoskopskih znakova, no možemo im dati koja god druga želimo, stvarno nije važno. Suština je poznavati njihovu prirodu, glavne snage i slabosti kako bismo ih uravotežili.

Primjerice, naš Ovan će imati genijalnu, duhom poslatu ideju i pokrenut nas svim silama da je ostvarimo; naš Bik će je spustiti na zemlju, biti spreman uporno i marljivo raditi da je ostvari, a naš Blizanac će se pobrinuti da naše djelo modificiramo kroz komunikaciju s drugima te ga predstavimo iz svih uglova; naš Rak će osjetiti intuitivno kako najbolje usmjeravati svoj projekt, a naš Lav će ga najsjajnije moguće pokazati javnosti; naša Djevica će se pobrinuti da sve bude funkcionalno i efikasno, a naša Vaga da budu mudro odvagnute snage i slabosti; naš Škorpion će učiniti da beskompromisno odrežemo staro, što nam sprečava daljnji razvoj i tako pokrenuti našu kreativnu silu i dići cijeli projekt na novi nivo, naš Strijelac će ga oplemeniti idealom i informacijama daljine, naš Jarac će ga oploditi da i generacije iza nas imaju koristi od njega, naš Vodenjak će okupiti entuzijaste i pokrenuti humanitarnu razinu projekta, a naše Ribe će svemu tome pružiti dubinski duhovni smisao. Malo karikirano, ali otprilike tako: uvijek i u svemu sudjeluje naš cijeli unutarnji tim stručnjaka.

Zato Karta Sunca često prikazuje dvoje zaigrane djece kako uzlaze prema suncu: to su naše slabe i jake strane (yin i yang u nama, unutarnji plusevi i minusi/muški i ženski aspekti ujedinjeni i zajedno usmjereni u najviši cilj). Tek tako objedinjena sva naša lica ega nas čine cjelovitima. Na putu do svog Prosvjetljenja.

Ovo vježbati moguće je svakodnevnim promatranjem sebe i drugih. Dovoljno je zapaziti što nas najviše nervira i čemu se najviše divimo: to su upravo naše najjače snage. Dobro je i pročitati lagano, samo za ideju, osobine horoskopskih znakova – samo da se osvijeste nijanse (svagdje na webu ima, na elementima možete upisati ime pojedinog znaka i dobiti njegove glavne snage što kao proces aktivacije radimo godinama tijekom Svetih noći). Ono sa čim rezoniramo nas se najviše tiče. Upoznati Sebe znači otkriti svoju galaksiju na Zemlji – onu smještenu u prostranstvima vlastita tijela i labirintima svoje psihe.

Možemo to probuditi i energetski, prema korespondencijama znakova i organa. Tako da na svaki organ stavimo dlanove, opustimo se onoliko udaha i izdaha koliko je potrebno da se um i tijelo smire, te iznutra, preko dlanova osluškujemo poruke koje nam šalje neki organ. Ako ne ide od prve, a vjerojatno neće, sve je ok: kao i svaki suvisao rad, i ovo traži malo treninga.

Organi znakova su ovi, tradicionalno: ovan glava (rukopolaganje na mozak), bik grlo i jajnici, blizanci pluća, rak želudac, lav srce, djevica gušterača, vaga bubrezi, škorpion jajnici ili testisi, strijelac jetra i žuč, jarac kosti, zubi i rukopolaganje koljena, vodenjak limfa i rukopolaganje gležnjevi, ribe rukopolaganje stopala.

Sunce u kristalima

CrystalSoul ogrlica Sunce satkana je da objedinjuje sve rečeno: sastoji se od kristala i rasporeda koji usklađuju naša lica, čineći da smo točno svjesni kada je koje na djelu i što učiniti za njegovo uravnoteženje, odnosno poravnanje sa Silom Izvora.

COPYRIGHTS: www.elementi.info DESIGN: Dea Devidas 2010. - 2020.

  • Facebook
  • YouTube
  • Instagram