Biti svoj HIJEROFANT

Hijerofant je naš guru, naš učitelj: ali ne onaj tamo neki izvana koji zna bolje od nas i drži ceremonije, a nas u pokornosti uvjerenjima tradicije, nego naš unutarnji Učitelj, koji direktno prima i spontano prenosi znanje božanskoga.

Istina, u životu našeg unutarnjeg učitelja često inicira vanjski učitelj, netko od duša koje igraju tu ulogu, biće visoke svijesti i vibracije koje svojom energijom budi naše znanje. Ono Unutarnje, Vječno, Sveprisutno u Svakome. No, nikako sa svrhom slijeđenja i slijepog pokoravanja propisanim normama (tako nastaju manipulacije crkvi i ostalog) nego sa svrhom buđenja svijesti da „ja jesam učitelj“.

Guru shakti, vedski rečeno, je sila koja spava u svima nama. Probudi je često naše istraživanje duhovnosti, čak privremeno pripadanje nekoj zajednici (bilo yoga grupi ili nekoj od crkava). Svejedno je: jer je jedini zadatak da osvijestimo Učitelja u Sebi.

Biti svoj Hijerofant znači prenositi znanje: ništa megalomanski, nego ono što znamo, prenijeti drugima i svojom strašću prema tom znanju probuditi u drugom, makar jednoj osobi, isti plam, zahvaljujući kojem će se širiti dalje ta vibracija. Cilj pravog Hijerofanta je osvijestiti da je Znanje sveprisutno u svima, zato što predstavlja Mudrost Duha, a Duh je – kao i dah, svi dišemo, zar ne – sveprisutan.

Stara zen priča govori o majstoru koji je, kada su ga znatiželjni učenici pitali tko je bio njegov učitelj, odgovorio – Život. Kada su oni, pak, inzistirali na osobi, ispričao im je o svoja tri najveća učitelja: jedan je bio pas, od kojeg je naučio da mu ne treba zdjelica, jedina imovina za koju je bio vezan, za piti vodu, jer sloboda znači snaći se u svim uvjetima bez „štaka“ tj. objekata vezanosti. Drugi je bio lopov, koji ga mu je dao lekciju poštenja, pokazujući svojim gostoprimstvom i djelima kako su predrasude i stereotipno doživljavanje ljudi jalov stav. A treći mu je bilo petogodišnje dijete je jednom replikom zaustavilo mudračev um, više nego i jedan zen majstor do tad. Poanta je, Sve nas Uči, kad smo probuđeni i gledamo. Bolje rečeno, slušamo. U tišini – jer, kad je um u tišini, bez obzira na okolnu buku – on čuje skrivene poruke, neizgovoreno. Vidi iza pojavnosti. Prepoznaje Znanje i Vodstvo Duha iza svega, iza cjelokupnog života.

To, istovremeno znači da je u čovjeku probuđena Guru Shakti – Sila znanja, mudrosti. Stoga uzmite tren da osvijestite tko vas je dodirnuo na način da je u vama probudio „aa-haaaa“ ili „daaaa!!! To je tooo“ osjećaj. Bio to roditelj, prijateljica, kućni ljubimac ili duhovni učitelji iz bilo kojih tradicija. I odajte im počast, iz srca recite hvala – pošaljite im iz srca snop svjetla, svoju ljubav. Osjetit će, jer je Guru Shakti uvijek Budna.

COPYRIGHTS: www.elementi.info DESIGN: Dea Devidas 2010. - 2020.

  • Facebook
  • YouTube
  • Instagram