Biti svoj MISTIK

Znači moći otpustiti svijet, dovoljno se povući u svoje unutarnje galaksije i tamo, u tišini, čuti svoju istinu i iznijeti je van.

Nekad tu našu silu Duše budi fizička izolacija, nekad se osjećamo kao u pustinji okruženi tisućama ljudi... Svejedno je: važan je odmak kojeg napravimo od buke i gužve i krenemo unutra. Nije uvijek lak ni jednostavan taj put, ali je bremenit uvidima. Spoznajom Sebe – najvećim bogatstvom univerzuma.

Jer ta spoznaja Mistika čini i prorokom i čarobnjakom. Tradicija razglaba o dva pojma – Mistiku nasuprot Maga. Mag je, kažu spisi, onaj tko poznaje magiju, pa time i sva magijska oruđa manifestiranja. Prema tome Mag vrhunski čarobnjak zvijezda, divinacije, oruđa uviđanja, samouviđanja i predviđanja. S druge strane, Mistik je onaj kome sve to ne treba: on vidi i zna gledajući sebe, gledajući unutra. Prava je istina da nema maga bez mistika u nama: bez svoje tišine i samospoznaje, ne možemo izvoditi svoju čaroliju – tada je to običan cirkus i šarlatanstvo.

Mistik je sila naše Svijesti koja nas poziva na refleksiju vlastitog života: onaj impuls da se povučemo od ljudi i svakodnevnog ritma kako bismo prokontemplirali svoje postojanje i svrhu. Ona sila u nama uslijed koje osjećamo kako nam je potrebno da fokus povučemo s vanjskog svijeta, na unutrašnji. Onaj osjećaj da smo sami i neshvaćeni, kao na vrhu dalekog brda, ali i da baš zato imamo snagu ići kroz život sami, i po svom. A ta snaga nam dolazi utišavanjem uma: to je jedini način da dosegnemo svoje više sebstvo i čujemo njegov glas, otkrivajući znanje koje je u nama i istinu o sebi i svijetu. Ovo je onaj dio nas koji nam pomaže da spoznamo svoju pravu bit, iskonske potrebe i životnu svrhu – samo ako smo dovoljno strpljivi da čekamo i slušamo. To je sila u nama uslijed koje se ne bojimo biti sami, dapače, ne trebamo šarene buke i distrakcije vanjskog svijeta jer volimo svoje društvo i sigurni smo sami sebi gledati u oči.

Samo tako budan Mistik u nama ima snagu za podvige u nepoznato kroz život. I štoviše, za proći unutarnjim paklom i pobijediti duh zla, često prikazan monstruoznim višeglavim psom Kerberom, čuvarom ulaska u podzemni svijet koji iz njega mrtvima brani izlaz, a živima ulaz. Pa ipak, tu zvijer je nadjačao junak Heraklo fizičkom snagom, i Orfej koji ga je opčinio lirom, tj. duhovnom silom. Baš tako pobjeđuje Mistik – svoje duhovne uvide iz tišine provodi u djelo, praksu vlastitog života – siguran biti svoj i sa sobom, u miru i koliko treba.


COPYRIGHTS: www.elementi.info DESIGN: Dea Devidas 2010. - 2020.

  • Facebook
  • YouTube
  • Instagram