Vrtjeti svoje KOLO

​Ima faza u životu kada se sve okrene. U času sve što je bilo – nije. Među simbolima, tu situaciju predstavlja Kolo života: govoreći o ciklusama izmjena, promjeni koja stalna jest i nenadanom okretu kola u nekom od smjerova.

U životu nas to obično strefi, jer dolazi neočekivano i naglo, pa ne znamo baš što nas je snašlo, što se dogodilo. Osjećamo se nesigurni kada se ovaj okret desi jer je teško dokučiti u kojem smjeru ide, i odakle nas je pobogu zaskočilo: taj okret je vezan za naglost i neizvjesnot. Može izgledati kao katastrofa (primjerice dobili ste otkaz), a nositi blago (priliku za konačnim pokretanjem novog posla); ili obrnuto – može izgledati kao prilika života, a ispasti promašaj.

To je točka okreta života kada se nebo i zemlja spajaju na nove načine, polje premrežava kao posljedica naših, možda već zaboravljenih misli i želja: okreće nam se život, i naša vizija. Ta promjena smjera je životni restart: čini nam se kao anarhija, trenutak u kojem nema reda nego kaos vlada no to je upravo trenutak stvaranja. Red od nereda dijeli upravo impuls svijesti, božanske odluke/namjere u nama da isplovima iz polja svemogućnosti po pravcu cilja i iz golema premrežena tkanja izvučemo niti potrebne za osobno tkanje života. Tome služi moment snažnog kaosa kojeg osjetimo kada se zbiva okret Kola Života u nama.U pravilu je na bolje, ali ne mora biti: ispočetka može djelovati kao da se sve okrenulo, i toliko ste sami sebi izgubljeni od siline i sveobuhvatnosti, da promjena nije ugodna. Ali, to je onaj životni Ritam, udah Života koji se događa po prirodi Stvari – Zakonu Postojanja – uslijed kojeg je sve, pa i čovjek, u jednom trenu na vrhu, a drugom na dnu Kotača Postojanja. Zbog svoje „neočekivanosti“ ta promjena djeluje kao da je došla izvana. Ali, u suštini, nema izvana: uvijek je stvorena i pozvana iznutra, samo što se ponekad čovjek toga više ne sjeća. Dolazi iz Želje.

Premda smo u tim trenucima kao na staklenim nogama,zapravo smo jači nego ikada: tada pod udarom munja božanskoga u nama sijeva duhovna spoznaja, nekako osvještavamo poglavlja gdje smo život doktorirali, kao i ona gdje tek hoćemo u novoj avanturi pred nama. Zapravo je čudo ta ekspanzija koja se događa: odjednom se mijenja postav, život i ljudi djeluju fantomski, a mi na nekom nepoznatom talasu u neodređenom smjeru. Ključno je tada ne gubiti fokus: znati da i ako ne vidimo cijelu sliku, vidimo cilj prema kojem se film života još snima, i znati da smo sigurni čak i kad nas napadnu najgore sjene ovih stanja (noćne more i zlodusi). Zanimljivo je kako se tek u stanjima ovako grandioznih okreta života, na vratima najvećih promjena – osjećamo živima... Zato je dobro iskoristiti ih za svoj ples na svom kolu sreće, života...

Ovako: znamo da je želja duše, impuls...zbog slobodne volje, Zakon Postojanja. U suštini, Duša je, kao „ekstenzija“ božanskog, bez želja. No, posjeduje božanskom urođeni impuls razvoja i ekspanzije (simbolički označen prinicipom Jupitera), a taj je da, uobličavajući se kroz živote u raznim formama – iskušava zakonitosti Postojanja u raznim oblicima, od leptira do čovjeka. Stoga se inkarnira. Pri čemu „dogovara“ uvjete svog života – koja iskustva će proći i na koji način. U pravilu uvijek bira uravnoteženo: ako za jedno životno iskustvo odabere tamu, za drugo će – zbog zakona Ravnoteže – Svjetlo. I u tom cijelom procesu života, nastavlja evoluirati/razvijati se zahvaljujući svojim Željama. Te želje se uvijek ostvaruju. Ponekad su potrebni životi, pa se čovjek ne sjeća onoga što je poželio prije nekoliko inkarnacija, ali poatna je da – duša pamti i zna. I marljivo radi na ostvarenju svojih želja, kroz nesvjesno, ako ih čovjek u međuvremenu nije svjestan. Tako taj impuls, u stvari, izaziva Promjenu: to je kao reminder koji stoji u vječnosti, da udari u veliki ritam, bubanj života, da se okrene i približi čovjeka njegovim karmičkim Iskustvima. Zato promjena koju okret Kola Sreća nosi samo djeluje kao da je stigla izvana, ali je uvijek pozvana i stvorena iznutra. Prava (dodatna) pitanja za postaviti si jest – Koje su moje istinske želje, i Što kroz ovu Promjenu želi iskusiti i ostvariti moja duša.

U cijeloj je priči važno ne suditi se ako uslijed promjene podivljamo: primjerice, do sad smo bili uzoriti i oličenje vrline, a sad raspojasano pijemo ili nekako drugačije pretjerujemo... Stvar je u tri temeljne kvalitete života (sanskritski pojam moguće poznat – gune), a to su svjetlo tj. vrlina, istina (satya), strast ili naboj (rajas) i mrak (inercija ili tamas). One sve supostoje samo u različitim stanjima života je svaka različito dominantna. Učimo kroz sve - i kad smo „loši“ i kad smo sjajni: ono što nas oslobađa od vezanosti za vrlinu je njezino prepoznavanje i svijest „ja nisam svoje misli i osjećaji, niti čula, nego Onaj koji ih gleda“. Tada&tako smo u redu s promjenom, zadržavamo mir, što je jedino važno jer samo na taj način možemo kormilariti svojim kolom života.

COPYRIGHTS: www.elementi.info DESIGN: Dea Devidas 2010. - 2020.

  • Facebook
  • YouTube
  • Instagram