Vatreni MyMoon

Godina Majmuna, koja prema kineskoj simbolici počinje sutra, u 2016. unosi lijepe boje: naš unutarnji MyMoon dio je je psihe koji se zna smijati situacijama kako god nelagodne bile, koji ima djetinje i spontano (najčešće najefikasnije) rješenje za sve, što ga čini imunim na spekulacije sjena uma.

Istina, ima i on sam svojih sjena, no zapravo su jednostavne: sklono je majmunče ludovati, opijati se i nagliti (što nikako nije preporučljivo ni inače, ali ove godine može biti posebno fatalno). Sklono je i ljenjiviti se, pa je dobro da imamo oko na tome i ne popustimo mu. No u svemu ostalome, Majmun je veselo biće koje će pomoći da proplovimo kroz silne izazove i nepredviđene okrete. Ruku na srce, mnogo tih neočekivanih iznenađenja sama energija Majmuna prvotno i izaziva. Ali sve da bi strgla s uma onaj mnogoprepametni, nabrijani egoistični dio nas, a vratila nam onu spontanu prirodnost i tako pokazala kako je moćna naša istinska magija – ona djeteta u nama.

Premda je najpoznatiji kao nositelj simbolike u kineskoj astrologiji, Majmun je zapravo legendarno biće u svim ezoterijskim tradicijama svijeta – simbol je mudrosti i ludosti; impulzivnost, naglost, inteligencija, nepredvidivost, genijalnost, avanturizam, sebičnost, magičnost, amoralnost... najčešći su opisi njega.


Simbolika Majmuna


Spretnost majmuna nailazi na izravnu primjenu u tibetanskom Kotaču postojanja gdje on simbolizira svijest, no u pogrdnom smislu riječi: jer svijest osjetilnog svijeta prelazi s predmeta na predmet, kao što majmun skače s grane na granu. Ovladavanje srcem, koje je podložno lutanju, se u budističkim meditacijama uspoređuje s pripitomljavanjem majmuna. Majmun je predak Tibetanaca koji ga smatraju boddhisattvom: on je pratilac Prosvijetljenom na njegovom putovanju u potrazi za svetim knjigama, ali ne samo lakrdijaški pratilac, nego i taoistički čarobnjak velikih sposobnosti.

U egipatskoj simbolici, bog Toth se javlja u obličju velikog bijelog pavijana, prikazan kao Ibis, zaštitnik učenih i pismenih; on je božanski pisar koji bilježi riječ boga stvoritelja kad mjeri duše mrtvih. On je umjetnik, prijatelj cvijeća, moćan čarobnjak i vodič duša mrtvih. Kao utjelovljenje Totha, on je gospodar vremena. Što nas podsjeća na Saturna, kao vladara vremena – kako je u Majmun iz kineske astrologije svojom energijom pandan Strijelcu u zapadnoj, a Saturn je trenutno u Strijelcu, onda je mudro posebnu pažnju obratiti na trikove vremena koje energija majmuna može izvoditi. Primjerice, može nas silno tjerati da stvari radimo, brzo, odmah i sad, i na krilima entuzijazma nositi da pretrčimo prepreke i ubrzamo stvari, ove ozbiljne, odgovorne, da ih izvedemo kao zabavu. E, ne padaj na to! To je zamka. Jer Saturn vreba i dobro je biti spreman da vrh, koliko god djelovao blizu, a uspon gladak, ima svoje kamenčiće i izbočenja i trajat će više nego nam se to možda sviđa. Ali znajući ovo, zapravo „vladamo vremenom“, u smislu da smo usklađeniji s njim nego da smo samo blesavo majmunski zajurišali.

Uglavnom, od Babilona do Egipta, vatreni babun bio je slika samog Sunca. Što nam daje još jedan ključ usklađenja s tom energijom - neke majmunske vrste, naime, imaju običaj da se okupljaju u neku vrstu svečane skupštine i da bučno skupno brbljaju malo prije izlaska i zalaska Sunca. Tako da je dobro povremeno organizirati druženja (Majmun u nama voli druženja, do te mjere da i u najtvrdokornijim Pustinjacima izazovu povremeno želju za okupljanjima) koja su konstruktivna, poput zajedničkog disanja sunca, gledanja sunca, boravka uz zalaske i svitanja.

U Indiji je, pak, majmun otjelotvoren u Hanumanu koji pomaže Rami pronaći Situ, odnosno ponovo povezati um i dušu: ako je Rama božansko, odnosno um, a Sita (njegova žena, ali metaforički ljubav i duša), onda je Hanuman dah koji ih povezuje u sretan brak. Novi ključ: kada nas god sjena majmuna rastrza, da više ne znamo što je ispravno, je li u pravu srce ili mozak ili štaaaa?!!! – treba zaustaviti to skakanje s grane na granu i primiriti se, uz vježbe disanja.

Majmun i njegovi postupci u umjetnosti Dalekog Istoka prikazuju djela mudrosti i ravnodušnosti prema kvazimudracima, umišljenim veličinama, što vraća optimizam: vjerujem da će naš unutarnji Majmun vrlo spretno ove godine osvijestiti sve new (c)age finte i prodavanja magle sa skupih seminara... I shvatiti da njegova mudrost nije nešto što kupuje izvana, nego razvija iznutra, ako treba promatrajući osobu u ogledalu i družeći se s njom (to majmun često radi). Majmun razbija lažnost na najveseliji mogući način, premda ne uvijek ugodan za ego, ali baš zato efikasna.U Azteka i Maya su ljudi rođeni u znaku majmuna stručnjaci u umjetnosti, pjevači, govornici, kipari, ili vješti i nadareni obrtnici, a riječ „majmun“ se upotrebljavala kao kao počasni naslov te značila razborit ili vješt čovjek. Tako je i kineski majmun zapravo upućeni mudrac koji prikriva svoju pravu narav iza svoje lakrdijaške vanjštine – svojevrsni Mag koji stoji na raskrižju vidljivog i nevidljivog.


Majmunske sjene


Baš zbog toga, jasnije nam i neočekivanije odražava ona naša lica koja bismo najradije ignorirali, a važna su, jer ako mi ne ovladamo njima – ona će nama. Pohota, razdraženost, oholost, taština, nekultura, blud, kukavičluk, prostaštvo.. laž. Gdje želimo još, još, još i još i zašto to želimo? Gdje smo tašti, koju rupu u samopouzdanju i samosvijesti tako prekrivamo? Gdje smo površni, umjesto potpuni? Zašto lažemo i gdje smo fejk, gdje sebe ne poznajemo...? - samo su neka od pitanja koja je mudro postavljati osobi u ogledalu jer Majmun će izvlačiti sjene samo tako i istovremeno nam se smijati u facu dobrodušno.

Baš kao drumski razbojnici, pustolovi i pljačkaši Kerkopi iz grčke mitologije: bila ih je skupina, ali i je sve pobijedio junak Heraklo, no toliko su ga zasmijavali šalama da se na kraju odobrovoljio i sve ih pustio. Budite svjesni tog – Majmun voli zeznuti. Uvjeravat će te da je nešto lako i da ne treba puno truda, i baš 'ajmo u tu pustolovinu, no ti nemoj, bar ne bez temeljitog promišljanja. A, da, i te razbojnike je na kraju vrhovni bog Zeus (rimski Jupiter) pretvorio u Majmune, što je opet šifra: Jupiter, inače vladar Strijelca je trenutno u Djevici koja je Pustinjak Tarota (koja obilježava cijelu 2016.), a kojom vlada Merkur. Dakle, jasno kao dan: um će raditi trikove, a glavni kriterij ispravnosti neka bude ovaj pustinjački – detalji, studioznost, učenje, ozbiljnost i strpljiv rad su način uspjeha. Bez prečica.

Jer Vatra...


Ponavljam to već treći put, znam, ali samo zato što Majmun koji sada ulazi u naše živote/budi se u našoj Svijesti jače nego inače nije običan majmun, nego vatreni.

Kada, naime, sutra krene novi ciklus - kineska nova godina uvijek počinje drugog mladog mjeseca nakon zimskog solsticija, što je ove godine 8.2. - nakon dvije godine energije Drveta, ulazimo u energiju Vatre. Drvo predstavlja rast, entuzijazam, nevinost mladosti i traganje za vizijom i njezinim ostvarenjem. Energija drveta je svježa i u razvoju, nije formirana. Ima snagu da prolazi prepreke, ali joj nedostaje mudrosti i iskustva, pa ponekad može biti nestabilna i nagla. Vatra, s druge, strane, ima potencijal ostvarenja vizija drveta. Čini da naslikamo te slike, otpjevamo svoje pjesme koje su nam svirale u glavi, izrazimo dubinu svog srca. Vatra je intenzivna, strastvena i povezuje nas s drugima. U godini vatre nas više ne zadovoljava samo traganje za smislom i snom, nego i ostvarenje istih. Sjena situacije je da stvari još nisu fiksne, pa se ne treba zanositi i olako puštati konce: opasno je zanemarivati detalje i nagliti jer vatra, ako izmakne kontroli, može biti razarajuća. To nam je prvi uvid za ciklus pred nama: što god smo stvarali tijekom prethodne dvije godine, sada treba tretirati pažljivo i s nježnošću, da se razvije lijepa vatra: polako i stabilno, bez žurbe iako okolnosti na to prividno tjeraju. Smireno, svjesno i s humorom.Kako dobiti najbolje od svog unutarnjeg Majmuna, u vremenu Majmuna - uvidima o tome koje nepotpunosti i sjene pokreće na iscjeljenje i integriranje, po kojim granama tj. područjima života i osobnosti najviše skače i kako najefikasnije da s njim bude zabavno i kreativno - otkrivamo kroz Ki Tarot Divinaciju koju dogovaramo na devidas.dea@gmail.com
COPYRIGHTS: www.elementi.info DESIGN: Dea Devidas 2010. - 2020.

  • Facebook
  • YouTube
  • Instagram