Stvaračica + Razaračica = Kraljica

Nema veće sreće za naš ženski princip – kojeg god inkarniranog spola bili – kada se zagrle njegove suprotnosti: naše unutarnje svetica i bludnica, brižna Majka i bezobrazna kćerka, dobra i zla vještica, Stvaračica i Razaračica.

Obično njih dvije djeluju svaka u svojoj smjeni.


Ona koja stvara, recimo, posadi lijep vrt i veseli mu se, ali eto, ode na spavanje, a iskoči ona koja razara. Grozan joj je taj vrt. Ide joj na živce. Popije previše i krene divljati po njemu, pa počupa i ruže.

- Prokleta ti i to tvoje cvijeeeeeće!!! Šta je, štaaaaaa misliš, da će ti to donijeti ljubav i ljepote??? Neće, ništa ne može pomoći u ovom paklu gdje jesi, na kraju ćeš ipak patiti i samovati, snovi će ti uvenuti kao te latice krvave - urla dok ljuto kida sve oko sebe.

Sutradan Stvaračica shvati što se dogodilo - Majka je ona svijetu, pa sve razumije. Zna da je Razorna zapravo isto tako konstruktivna, samo treba malo mjere. Razumije njenu bol, pa je ni ne sudi. Sigurna je da, kada je zagrli sa ljubavi, sve će se jednom zauvijek promijeniti. Pa tako mirno popravi štetu, zaliječi rane i obeća si da će pomnije paziti, da se ovo ne ponovi. Ali eto, odvedu je stvaranja u nekim drugim smjerovima, a Razaračica se sad iz osvete okomi na lijepo cvijeće, baš u inat. Nikome posebno, a zapravo svima jer, u suštini, Sebi na koju je najviše ljuta, koju najviše mrzi, pa se na drugome sveti. Ništa racionalno, ali eto – sav bijes svijeta suklja u njoj. Znamo to lice. Ne mora biti agresivno, može biti i tužno, ali to dođe na isto, samo što tada ne počupa vrt u naletu bijesnog ludila, nego ga preplavi gorkim suzama i crnim oblacima, pa je opet otrovano polje koje je Stvarateljica tako pomno gajila. I nije važno je li ta bašta neki odnos – gdje Stvarateljica gradi sveobuhvatno partnerstvo, a Razaračica sve sruši zbog hira - ili projekt u kojem se Stvaračica trudi, a Razaračici skoči živac pa ga u afektu sabotira – činjenica je da se noć i dan, plus i minus, ženskog principa vrte se u svim područjima života. Anđelica i demonka.


No, što biva kada se te dvije, tako suprotne, udruže? Kada se prihvate trigonom Lilit i Venera, kao što se sada na nebu zbiva, a time i pojačano u našim psihičkim organima? Kada nastaje pregovor i dogovor za zajedničko usmjeravanje snaga? Nastaje brak koji čini da je naš ženski princip ocjelovljen. Da Razaračica uskoči u vrt kada je Stvarateljica pozove da makne korov ili otjera uljeze, i da Stvarateljica pomogne Razaračici, usmjeravajući tu eksploziju sile na uništenje onoga što ionako smeta, suhih i starih grana, a ne tek procvalih cvjetova. E taj je savez dobro formirati sada, jer nas na Zemlji Nebo podržava. Da formiramo svoj ženski princip u Kraljicu: onu koja zna kada opaliti bičem, a kada toplo zagrliti. Zato je mudro sjesti sa sobom i olovkom, pa zapisati svoje snage stvaranja i razaranja. Primjerice: „iskreno volim ljude, želim ih podržati..“ ali i „iskreno me nervira glupost, znam brutalno ošamariti“... I zatim povezati to – kada zagrliti, kada odbiti. I tako sa svakom stavkom suprotnosti u sebi – vjenčati ih i vidjeti gdje sjajno igra jedan, a gdje drugi princip. I to je način za sretno i SVJESNO (a svjesno je, koliko god nekad djelovalo bolno, ali ipak suštinski jedino sretno djelovanje) živjeti, u miru sa cijelim spektrom svojih lica. Zato što njih može ujediniti namjera – pa si u stanju mirno i lijepo farbati ogradu, ali nogom razbiti snagom bijesa stari lokot na njoj... I tako plesti tu pletenicu stvarateljstva, primarnog ženskog principa, s ujedinjenim moćima sjene i svjetla.COPYRIGHTS: www.elementi.info DESIGN: Dea Devidas 2010. - 2020.

  • Facebook
  • YouTube
  • Instagram