Prava slava

Zašto ti cvateš? – zanimalo je čovjeka. Zato što je to moja priroda! – odgovori mu Magnolija.

I zamisli se taj, gleda cvijet koji blista, bilo Sunce ili kiša. Stajali ispred njega turisti i diveći se slikali ga, ili ne bilo nikoga. A cvijet sjaji i blista, jer je sad njegov trenutak.

I ne zanima ga jel' mu se tko divi, da li ga „lajka i šera“, nije on slavan jer je aplauz bučan, nego je njegova slava božanska i duša mu zna da je dovoljno biti svoj skroz jer se samo to računa kao kozmički bljesak, otisak. A možda i ne zna, ali ga i za to baš briga: jedino je važno dati svojih sto posto i blistati iz petnih žila. Iz svog Sebe. A opet za Sebe. Da ispuni Sebstvo svrhu svog postojanja živeći što mu je priroda.


Isto kao što i slavuj pjeva. Njegova pjesma je njegova priroda, pa time i potreba. Ne pjeva on jer ovacije želi ili jer treba odobrenje nekoga. On eto pjeva jer mu se pjeva. A ako ga netko čuje, pa s njim zapjeva, još je veća sreća svemira. No, i bez toga, već je najveća. I zato se igra, bez opterećenja, kao pravi Umjetnik Života. Dok čovjek jadan – ne svaki, srećom, ali većina – i dalje biva uvjetovan onim što misli publika. Kao da je gladan potvrda izvana jer nema podršku iznutra, jer ne zna što je njegova priroda. Pa tako na pola biva, ako je to uopće bivanje, više je to laž, kao da se kakva izmrcvarena, a lijepo našminkana lutka uvjerava da je uspjela. I svejedno je koliko je vješta laž, mala ili velika, uvijek je ubojita jer istinu negira. No cvijet ili slavuj nemaju takvih problema. Oni su svoji i kad su možda iskidanog pera, ili kad nitko ni ne zna za njih: žive svoju prirodu svaki trenutak. Čudno je to jer čovjek je, navodno, inteligentnija vrsta. Ali kakva je to inteligencija ako mu sreću oduzima? Ako čini da ne cvjeta u tome što jest i ne pjeva svoju pjesmu usprkos svemu i svima, zapravo samo za Sebe jer mu je to radost življenja?

COPYRIGHTS: www.elementi.info DESIGN: Dea Devidas 2010. - 2020.

  • Facebook
  • YouTube
  • Instagram