Do daske, za srce

Oni koji su na fakultetu učili samo za prolaz, obično bi padali ispite. I bili su oni koji su učili kao da moraju dobiti pet, ful gas.

I ne bi uvijek dobili pet, iz milijun razloga, ali su u najgorem slučaju dobili tri. Ili, ljepše rečeno, ako ciljaš zvijezde, pogodit ćeš barem Mjesec, ali ako ciljaš samo Mjesec, vjerojatno će ti strijela zapeti o neke brdske krošnje.


I to je pravi stav zdrave ambicije. Nemoj nikada odustati od želja svog srca zato što ih, na temelju tko zna čega zapravo, smatraš preambicioznima i dalekima. Istina, do vrha stepeništa krećeš s prvom stepenicom, ali samo te vrh na umu pokreće da napraviš korak na prvu, pa s prve na drugu. I da, zdrav je cilj jednu po jednu svladati, ali ako samo misliš da je prva iznad tebe dovoljna za uvijek, nećeš se razvijati. Zato, da! Tvoja ambicija da, primjerice, planeta bude zdravo mjesto sa sretnim društvom počinje time da sam budeš sretno društvo i tvoj vrt i dom budu zdravo mjesto, a nastavlja se time da podržavaš druge, i drugi treće i tako lančano. Vidiš, zato je opasno odustati od svoje želje. Jer možeš srušiti svijet. No, znam, ima i ljudi koji odustaju, eto tako bude u nekom trenu života. I čak ni to nije loše, dođe kao neka pauza za revizije ili promišljanja. I tada je važno ne uhvatiti se u zamku, a ta je da se pauza pomiješa sa stanjem. To je kad čovjek povjeruje da ga je napustila sreća i da je njegovim stremljenjima kraj. Jer faza prođe, a on ako se zamrzne u njoj, pa nastavi grčevito držati stava da mu je došlo vrijeme neuspjeha, silnu će energiju za dalje potrošiti na autodestrukciju. Tako, među ostalim, nastanu probadanja u srcu ili bolne šake – kada grčevito držiš sliku koja je prošla, kada si kao stablo koje užasno puno energije troši da zadrži stari jesenski list. A ne treba ga više, naravno. Jer je odustajanje kao faza trebalo samo za odmor i obnovu, za novo jurišanje, nove ambicije. Kako god velike ili naizgled nemoguće, ako ih duša opetovano šapće – a duša zna – onda u njima ima potencijala da se san pretoči u ravni fizičke stvarnosti.COPYRIGHTS: www.elementi.info DESIGN: Dea Devidas 2010. - 2020.

  • Facebook
  • YouTube
  • Instagram