Oblici spoznaje


Nekako su ljude odgojili da je u magli opasnost i da je to logično. U smislu - ništa ne vidiš, ne znaš što te vreba. I je, za racionalni, logični um, opasno je ne vidjeti na prvu, ne moći razaznati stvari na uobičajen način. Ali za viši um, to je zabavno. To je kao kad gleda oblake i u njima vidi oblike. Ili ih očita u kapljici nečeg prolivenog na stolu, u kori debla, talogu kave ili rasporedu čajnih listića. To je snolik, astralni način viđenja gdje uhvatimo informaciju koje šalje naše nesvjesno, i nadsvjesno, spoznaju koju nam svojim neuobičajenim načinima otkriva veliko skriveno.

Kako bilo, nekako je ugodnije kada je sve to "iz kave", a ne iz guste i hladne magle koja nas okružuje. Ali, zašto ne? Zašto ne iskoristiti taj jesenji dar prirode za uvide? Čudna nam je magla, tako sablasno djeluje, kao da te okružuju utvare. No, s druge strane, ista ta magla ponekad ti se učini kao zaštitni ogrtač ili nevidljivi plašt. Sve ovisi o tome što je unutra, a odražava se kroz maglu van. Sjećam se jednog putovanja u Irsku tokom našeg ljeta, ali tehnički, tamo je izgledalo kao naša jesen. Sve bijelo, maglovito, sivo. I sjećam se da sam se oduševljavala kako je mistično i prekrasno... Čula me jedna u grupi i rekla "užas, pa to bi bilo lijepo da je sunčano, a ne ovako". Pomislila sam kako ta ništa ne razumije. "Ali da je sunčano, rekoh joj, to onda ne bi bila Irska i ne bi bilo mistično.". Znači, stvar percepcije.

Stoga, zašto ne bismo ovu jesen percipirali maglu - mistično. Kako nam otkriva, ako utvare - utvare, znači lica naše sjene, ako duhove, poruke drugog svijeta... Što god nam želi reći... O prirodi, o nama, o tome što nosimo, a da ni ne znamo, u svojoj nutrini...

COPYRIGHTS: www.elementi.info DESIGN: Dea Devidas 2010. - 2020.

  • Facebook
  • YouTube
  • Instagram