Iluzije ljubavi
TAROT PORUKA: U prolasku kroz prepreke upornost je besmislena ako je uzemljenje zamijenjeno fantazijom koja čini da opasnosti izgledaju kao izazovi ljubavi.


Promijeniti zemlju, naučiti novi jezik, razviti novu karijeru... obračunati se s nečijim demonima bivšim, prisutnim i psihičkim... proći kroz Sile i Haribde na krilima - ljubavi? Da, na nevjerojatne stvari čovjeka pokreće ljubav... ali, čekaj malo? Je li to ljubav? Nekad je, da. A nekad... su hormoni i iluzije. Projekcije. U konačnici, sve je lekcija, razvoj i sve je super.

Ali ono... jel' može malo lakše s tim žestokim lekcijama? Pa nije duša baš toliko kreten da je odabrala mazohizam kao glavni mehanizam samospoznaje.

Ideja je ova: može li se mjeriti Ljubav? Ne, naravno, ona je više od svih riječi i doživljaja i pojmova. Kao i Život, ona je misterij. Kao i duša, ne može se mjeriti granicama tijela. A ipak, kroz njega se izražava. Tako i ljubav. Ona je apstraktna, ali se konkretno izražava. Stari su govorili "ne živi se od zraka", a mladi okretali očima. Pa ipak, svi razvodi i svađe završe oko toga da su se prestali voljeti zbog - novca.

No, to nije zbog novca. Novac je, kao i sve, materijalizirana energija. S naglaskom na MATERIJALIZIRANA. Ravnoteža: ja dam pet dinara, ti skuhaš ručak. Ti daš deset dinara, ja nam operem veš. Stvar je u ravnomjernom ulaganju energije u materijalizirani svijet odnosa i zajedništva. Nije stvar u tome koliko tko zarađuje nego koliko partneri ravnomjerno rade u odnosu i za svoju stvar - koja god bila: zajednički biznis, životinje, obitelj... šta god.

I to je kriterij ljubavi. Sve ostalo je mudro jako preispitati jer velika je vjerojatnost da je opasna iluzija. Iluzija nezrelosti, projekcije, želje, rane... Naslijeđenog uvjerenja, nepromišljenog iskustva...

U tom kontekstu, evo tjedna divnog za promisliti o tome koja je, zapravo, MOJA DEFINICIJA LJUBAVI. Moja u dva smisla - ona od mene trenutno, kao uvjetovanog skupa karme, roditeljskog odgoja, DNK naslijeđa, društva... i MOJA u smislu mog bogoljudskog ostvarenja i moje duše. Primjerice, možda ni ne znaš da je tvoja definicija ljubavi - jer si odrastao u okolnostima borbe - da je ljubav borba. Pa biraš partnere oko kojih se stalno moraš boriti ili se stalno u životu događaju stvari da se vas dvoje satirete od borbe, tako si živeći i samopotvrđujući svoju definiciju ljubavi. Nesvjesnu, u stvari. Ili su tvoje pretkinje često iznevjerene, pa ti je definicija ljubavi bol izdaje - ako ti ne probode srce svojim preljubom ili prevarom dok ne iskrvariš, nije prava... tako taj entitet misli. I da ne nabrajamo ima ih hrpa.

A onda to sve prevrni u glavi i srcu i pitaj se KOJA JE MOJA BOGOLJUDSKA DEFINICIJA LJUBAVI. I prema tome mjeri gdje si ljubav i gdje živiš ljubav i koliko je tvoje partnerstvo pravo i ljubavno, a koliko opsjenarsko i umjetno.

Naravno, pomažu tome i planete: Venera u kvadratu s Plutonom čini da Prozerpina kaže "hej, dobro, ali dosta podzemlja, evo proljeća i ja izlazim van, na polja i kišu ako treba...", a to je Venera u Ovnu, spremna redefinirati sebe i kako voli na nov način, reći novo "Ja sam"... bez obzira što je kvadrirana s Mjesecom, dapače čak - spremna raskrstiti s majčinim definicijama ljubavi naslijeđenim kroz maternicu i mlijeko... jer je u trigonu s Vestom i zna što je u ljubavi sveto... a konjukcija s Merkurom brzo joj vraća znanja i lekcija iz svih starih komunikacija i razmjena s drugima, isto kao konjukcija s Uranom: njena ljepota sjeda nova i točno zna tko je Onaj kojemu će u domu huhati jer je zaslužio to, praktičnom borbom za zdravlje njenog srca, a koji su svi toliko nebitni da ih je u pepeo spržila struja...

COPYRIGHTS: www.elementi.info DESIGN: Dea Devidas 2010. - 2020.

  • Facebook
  • YouTube
  • Instagram