Prokletstvo pohlepe


Čovjek koji čvrsto drži sve svoje vrijednosti, zadovoljno se čak cereći jer je "pokrio sve svoje uglove", zaboravlja da je dao srce za stalne muke. Zapravo zaboravlja pravu vrijednost koja daje istinsku sigurnost.

Što nas dovodi do uvjerenja - što je vrijedno, onako suštinski. Ono što zaista vrijedi se ne gomila. Zato što nema potrebe - ima ga u izobilju. A to je SAD. Potpuna uronjenost u vječno SAD, iz svijesti srca je dovoljna za osjećaj sigurnosti, pokrivenosti. Voljenosti.

A kad čovjek nije u tome, ima potrebe gomilati. Nije važno što gomila - poslovne poteze, ambicije, planove, hranu, piće, lajkove. Svejedno je. Isto je. Dolazi iz rane gladi, na koju sjeda neuroza kulture i društva koja tjera na gomilanje - jer se gladnim neurotičarima lakše vlada.

- Hoću više lajkova, veću popularnost... ovo je sjajna poslovna prilika, treba je zgrabiti... idemo još ovo, još ono... - sve su to zamaskirana lica gutanja, gladi. Potrebe da se bude još nešto, napravi još nešto. Zapravo nahrani još jedan identitet, lice ega, maska... Ukrasi još jedan kostim. A to je vječna trka, jer um uvijek hoće još i još i više i još više, i nikad mu nije dosta. I to je to - osuda na vječnu patnju i bol, u startu. Koliko god se čovjek u tome, pred sobom, zaogrće plaštem strasti, upravo je to što smatra "strašću stvaranja" ono što će poslije biti bol i bijes frustracije. Jer tjera na grčevitost.

A s tim nema mira. Samo stalna neuroza da se "izbori" za nešto još&više. Čini te robom - ono što misliš da posjeduješ, zapravo posjeduje tebe. Vezan si, u stalnom grču obrane. I u tom stanju si zapravo jadan, koliko god imaš ili misliš da imaš, jer nemaš ništa - duboko iznutra osjećaš da nemaš Sebe nego hrpu vanjskih prividnih i prolaznih kompenzacija. Zapravo iznutra znaš da ništa vanjsko, ništa za što ti društvo može pljeskati ili dati medalju nije - medalja. Nije vrijednost. Nego samo unutarnje biće, otvorena svijest bogatstvu života i životu samom, sa svim svojim yin i yang bogatstvima.


Čovjek sve to zaboravlja kad sjene nisu osviještene i rane zacijeljene. Na rane tuga, boli, jadova sjeda manipulacija društva i tjera "da odeš na ovaj seminar, da izgradiš sebe (kakva jebena gradnja i konstrukcija, potrebna je zapravo dekonstrukcija)... da se promoviraš i imaš više lajkova (???) riječju da se stalno dokazuješ. To užasno umara, jasno, a kad je čovjek umoran i tako probodenog uma, lako je njime vladati, zamagljujući mu jasnoću srca novim "postignućima" za ostvariti. I tako da ni ne znaju, hodaju okolo kao robovi ili ponosno sjede u svojim kavezima, misleći da su u kraljevstvima.

Ali ima i onih znaju da jesu, bez obzira na broj medalja iz mašine. Jesu s pet ili pedeset pari cipela, Jesu tmurna ili vedra raspoloženja, Jesu jednostavno svijest koja to gleda. Takvi su istinski vladari svog srca i tijela. Pa, ako želiš biti među njima, preispitaj svoj doživljaj vrijednosti. Vidjet ćeš da mnoge vrijednosti koje misliš takvima, nisu tvoje - nameće ih okolina sjedajući na neku unutarnju neriješenu glad. Skidajući tako slojeve kostima ega, doći ćeš do toga da su ti vrijednosti vrlo osnove, zdrave: wow, vidi super, muče me teške misli, ali to znači da mislim, znači vrijedim... wow, umorno se osjećam, ali to znači da sam se naradio, a to znači da me ništa ne boli pa mogu raditi, znači zdrav sam, wooooow.... wow vidi imam ambicije, i želje i planove, ali ih vidim i shvaćam da su to samo prolazni oblaci, znači imam distinkciju viđenja i ega...

I tad ćeš se osjetiti stabilnim, istinski pokrivenih uglova - kada u JESAM jasno vidiš scene oko sebe s raznim likovima koje možeš igrati, a znaš da nisi ni jedan od njih, nego SVIJEST KOJA SE IGRA.COPYRIGHTS: www.elementi.info DESIGN: Dea Devidas 2010. - 2020.

  • Facebook
  • YouTube
  • Instagram