Samhain ritual


Treći i finalni festival žetve u godini je Samhain, poznat i kao Vještičja nova godina: dan kada je veo između dva svijeta – onog živućih i umrlih – najtanji, odnosno kada su najbliže ova i nad-ova dimenzija (prethodni tekst o blagdanu klik tu).


Danas poznat kao Halloween, Keltima znan kao Samhain označava zadnji dan ljeta i vrata u zimu. Kao i svoj svjetlosni duplikat (vrata iz zime u ljeto) smatra se „ni tu, ni tamo“, između zonom, kao zora i sumrak kada nije ni dan ni noć i zbog toga je posebno magično vrijeme. U tim danima (na Samhain i Beltaine) zakoni ljudi, i vremena, su privremeno obustavljeni. To su bili magični dani koji se ne mogu jasno definirati ni kao zima, ni kao ljeto i zbog toga se vjerovalo da se na Samhain – zbog te obustave ljudskih zakona, uma i reda – mrtvi mogu vratiti da hodaju među živima. Običaj dubljenja bundeva kao ljudskih glava i paljenje svjećica u njima nastao je sa svrhom da prevari duhove koji se vraćaju jer, nikad se ne zna tko može doći. U toj noći djeca su trčala od kuće do kuće i tražila slatkiše, a ako bi se svom domu vratila s bogatom košarom, smatralo se da će se moći snaći i u budućnosti koja im je financijski svijetla. Običaj je bio da se za stolom postavi i za važne članove koji su napistli fizičko tijelo. Svi plodovi su se prestali skupljati nakon 31. jer se smatralo da tada u njih mogu ući zlonamerni duhovi koji uživaju mučiti ljude koji progutaju hranu skupljenu tada. U Italiji su se nosili kostimi da sakriju nečiji identitet od potencijalno osvetljivih duhova.


Na tu noć, priča Stregheria, Boginja silazi u pozdemlje tražeći razumijevanje Misterije Smrti. Tamo sreće Disa, boga pozdemlja na kojeg se isprva ljuti jer misli da je on oteo sve što je voljela. No on joj objašnjava da su vrijeme i sudbina uzeli to od nje, a ne on. Dok ona čeka tren za preporod, Dis se trudi odobrovljiti je, pa se na kraju i zaljube te dijele svoje tajne jedno s drugim.


Na taj dan i mnoge latinoameričke kulture odaju počast precima festivalom duhova (duša). Plemena Menomonee i Ojibwa odaju počast precima tako što im najmlađe nevjenčane žene u zajednici nude hranu na tanjurima: hrana se iznese za duhove, a onda djevojke uzmu malo sa svakog tanjura, a potom se tanjuri zapale kao ponuda precima, tek nakon toga ostali smiju jesti. A dok su djevojke pripremala tanjure za duhove, ostali u zajendici su pili vodu iz zajedničke zdjele te pušili duhan, uz molitve (zbog vjerovanja da umrli u svijetu duha nemaju pristup vodi i duhanu). U Meksiku ljudi slave Dia de los Muertos (Dan mrtvih) tako što se šminkaju kao kosturi i plešu na ulicama.


Cijeli ovaj blagdan je nalik onome što se zove „Sudnji dan“, a mitovi o njemu su u svakoj kulturi. Prema Barbari Walker (knjiga The Women's Encyclopedia of Myths and Secrets) taj dan se, u skandinavskoj religiji, dogodio kada je Boginja bacila kletvu Mutspell jer su se bogovi osilili i prestali poštovati zakone mira i ljubaznosti – tako se dogodio Ragnarok, najveća bitka ikad. Nakon toga je počeo Sumrak bogova u kojem su svi progutani, a svijet – i nebo i zemlja –su utonuli natrag u primordijalnu maternicu. Potom, kao u svim ostalim mitovima o posljednjem danu (osim mlađeg mita o Apokalipsi), Boginja bi ponovo rodila novi svemir.

E sad, prijedlog OSOBNOG RITUALA za blagdan: Iziđi u prirodu, otvori se i pusti da te Boginja zasipa darima - magičnim predmetima na koje naiđeš dok šetaš šumom otvorenog srca i kamo te stopala vode. To može biti grančica neobičnog oblika, šišarka, kamen sa čudesnim oblicima ili list koji djeluje kao ispisan nevjerojatnim slovima. Uzmi svoja oruđa sa zahvalnošću, opusti tijelo i um disanjem i gledaj u njih - otvori um da primiš poruke i zapiši ih. Potom vodi razgovor s njima - dijalog - daj si vremena da čuješ što kaže kamen, što pokazuje list, čemu ti je namijenjena grana... I spremi ih na svoj kućni oltar.


Tradicijski, ovo je moćno vrijeme (taj dan, noć) za divinaciju i uvide o narednom ciklusu - usmjeri um na pitanja koja želiš rasvijetliti, teme svog života... I vodi dijalog o njima s jednim od predmeta, ili svakim, kako ti dođe. Radi to polako, dajući si mira i vremena da čuješ odgovore koji mogu dolaziti u obliku slika, zvuka, reakcija tijela, utisaka. Ritualni predmeti su oruđe i alat, koji te vode u dublje stvarnosti.


Uživaj i zahvali Prirodi!
COPYRIGHTS: www.elementi.info DESIGN: Dea Devidas 2010. - 2020.

  • Facebook
  • YouTube
  • Instagram