Kraj ludostiTema ovog tjedna je - gdje smo Budale - kada nije pametno da ludujemo sa sobom, budalimo sa životom i sa čim je dobro prestati jer zaglupljuje, a priča divni Playing Marseille limited edition by Ryan Edwards.


Paa, da vidimo... Ludi smo kad:

SVIJET, CARICA, PRAVDA: Ludujemo kad se prema svojoj kreativnosti i moći stvaranja, vlastitoj ljepoti - odnosimo više kao maćeha, a manje kao majka. To je ono kad mjerimo igru i vrijednost nečega što smo napravili kriterijima društva. Isto vrijedi za ljepotu: kad dopustimo da nam je svijet i tuđa istina diktira. Kao danas kad se sve djevojke i žene znaju iskonturirati i savršeno našminkati, ali avaj! Sve izgledaju isto s metlama na očima, imaju isti izraz i mekoća individualnosti je izgubljena.

Blesavi smo oko svoje ljepote i kreativnosti kada nam nije iscjeljenjen ženski princip, pa nesvjesno odobrenja za njega tražimo od "onih koji su ostvaren" - nekih drugih idola... U nekom trenu je to od pomoći, ali kao trajno stanje je opasno zato što smanjuje tvoj svijet na razinu nečije lutke, a time taj netko ima utjecaj i na ona područje gdje nije ostvaren i suveren, a čovjek to ne vidi jer ga okiva u status onoga čije su riječi završne presude i jedina istina.


LJUBAVNICI, SUD, VRAG: Ludi smo i kad golemu količinu energije dajemo gospodaru podzemlja, a s njom i vlasništvo nad nama, raspravljajući se na društvenim mrežama i tražeći potvrde grupa kojima "pripadamo". Svjestan ne pripada ni jednoj grupi, nego Svijesti. I grupe, koliko god podržavajuće lijepom riječju u vremenima dilema, mogu postati opasne kao trajan organizam koji hrani svoj trbuh hladnog pogleda energijom svojih sluga. Oni ni ne znaju da služe - u Vragu vide Anđela i odgovor na svoje molitve, a kako i ne bi kad im obećaje cvijeće, tulipane i zavodi crvenim govorom strasti, ali zapravo... oko vrata i umijeća izražaja su ljudima u takvim grupama lanci i svijest nije jasna. Imaju potpunu iluziju i misle da je to stvarnost prava.


MAG, OBJEŠENI, SNAGA: Idioti smo kad oživljavamo leševe. Kad ne znamo procjeniti koje borbe su vrijedne bojevanja, a koje ne. Nekad imamo sjajnu ideju, onako zeleni - svježi, puni entuzijazma, damo u to sva svoja oruđa, sve iznesemo na stol svijeta i pokažemo se u najkreativnijem svjetlu. Ali fućkaj ga. Loš tajming, neka izdaja, greška u procjeni, tko zna... Stvar vrisne. Čovjek ili projekat završe obješeni. Tada je mudro odustati. Nekad je jednostavno to rješenje. Ne forsirati, plaćati oglase... Ili u slučaju odnosa, popravljati nešto što je završilo - da je imalo potencijala za trajanje, vjerojatno ne bi završilo... Nekad to nije slučaj, ali često jeste. Kao kad film ne valja - gasiš ga. Ne sjediš u kinu "jer si platio ulaznicu" - ako si već potrošio novac na glupost, nećeš sad i sat vremena svog života, energije i živaca. Znači mudro je znati u koje borbe ima smisla ulaziti, a koje su borbe s duhovima i samo mogu čovjeka dodatno umoriti.


PUSTINJAK, SMRT, SUNCE: Blesavi smo kad svoju potragu za svrhom, smislom... pa i razvoj kreativnosti koji je prati okončamo jer smo našli srodnu dušu. To se ljudima u odnosima često dogodi, da ni ne primjete - odustanu od nekog hobija, neke aktivnosti. Kao "imaju novi život". Sve je to ok, ali imaš i Sebe. Ništa ne može jamčiti vječnost nekog odnosa, naravno, ali ako mu išta daje živost za trajnost, to je zadržavanje individualizma. Konačno, to je ono što nas i privuče s drugima. Tako da je mudro zadržati svoju lampu, bez obzira što zajedno imamo golemo Sunce koje oblistava naš dom, važno je sačuvati tu jednu lampicu za unutarnja putovanja u svoje pećine, svoje spoznaje - zadržati svoj prostor i interese.


PAPA, CAR, UMJERENOST: Glupi smo kad inzistiramo na jednom principu. Vrhunski profesionalac, majstor u nekom području je glup kad zaboravi da njegovo znanje nije apsolutno nego uči i učenik je uprao podučavajući učenike i slušajući njihova pitanja, znači što imaju za reći. Veliki vladar, snažan otac je glup kad prestane slušati što mu cvrkuće njegovo dijete jer nekad iz te male pjesme dolaze velike inspiracije i ideje. Poanta je ne zamrznuti poziciju - ostati fleksibilan u tome što misli druga strana, suprotan princip. U tome je često rješenje dilema - kad ne ide, ovim društvom nametnut, muški, agresivan princip "čizmom", često ide meki ženski. Kad ne ide propovijedanje, ne prolazi, ide da se smanjiš i mirno zamoliš. I glupi smo kad inzistiramo na ili - ili, a istina je aspurdna i često je i- i. Kad se otvorimo toj mogućnosti, dobivamo novi prostor za iscjeljenje jer vidimo da rješenje nije ni lijevo, ni desno, nego ravno, u sredini.


COPYRIGHTS: www.elementi.info DESIGN: Dea Devidas 2010. - 2020.

  • Facebook
  • YouTube
  • Instagram