Vrijednost borbi


U najboljoj namjeri, Majka te hrani i poji. U svaki zalogaj kojeg na tanjuru nudi, u svakoj kapi svog pića za tebe, utkano je najljepše za tebe. Barem kako Majka misli, a prava mama uvijek misli u najboljoj namjeri. Tako i uzimaš kao dijete – bezrezervno, s punim povjerenjem. I to je ljepota vaše ljubavne razmjene.


Upijemo vrijednosti koje su zaista dragocjene, ali neke od njih nisu naše – u smislu da ne odgovoraju našoj prirodi i svrsi. Primjerice: od majke upiješ vrijednost kako su odnosi važni. Kako je lijepo imati svog partnera i zajedno graditi obitelj. A u tvojoj prirodi je divljina i samoća. Ne znači to da ne želiš imati odnose, ali ne odgovaraju ti veze, ti dugotrajni savezi gdje se zajedno živi, radi... Treba ti tvoja sloboda. Ali to ne znaš odmah - kao da si uspravan cvijet, ali su te cijeli život oblikovali da rasteš grmoliko, trebalo bi vremena da shvatiš kako se voliš i nasušno trebaš protezati i razvijati na drugačiji način. Neki to shvate brže, neki sporije, no dobro da shvate.


Zato je ovaj tjedan vrijedan za Razgovor s Majkom. Unutarnji dijalog kojim ideš koliko god duboko možeš doći. Razabiranje uvjerenja koja su te oblikovala na način što ti odgovara, i onaj drugi. Da vidiš gdje nisi grm, nego trebaš u visinu rasti. Negdje te majka naučila da trebaš štititi svoje i čuvati tajne, a tvoja priroda je možda da ih otvoreno iznosi i tako dolazi do rješenja... U najboljoj namjeri je predana ova lekcija, ali tvoje pravo učenje je odučiti se od mehanizma zatvorenosti i ponuditi svoju jedinstvenu vrijednost u svijet. Zašto je to bitno? U protivnom te tuđa vrijednost počinje napadati, gristi. Izaziva stalnu borbu u svijetu, unutarnji konflikt u samome sebi. Čini da ne sjediš na svom tronu, ne osjećaš se stabilno nego uvijek nekako u prosječnoj borbi. Te vrijednosti ćeš najbrže detektirati gledajući borbe: gdje se i za što borila tvoja majka ili nije? Kako? Gdje se, kako i za što boriš ti? Boriš li se s grčem, glasno, ili u tajnosti? Sa strahom ili optimistično, kao da si na debati ili u sportskoj igri? Borbe pokazuju vrijednost: spremni smo ući u njih samo za nešto što nam je izuzetno važno. Zato su ključ da vidiš koliko su tvoje važnosti – baš tvoje, a koliko ne.


Ovo djeluje jednostavno, pa se nemoj obeshrabriti kad u procesu vidiš da nije kako izgleda. Nije jer smo s Majkama srasli, pa je teško razlučiti što je čije. A bitno je da to napraviš zbog svjesnijih prijenosa vlastitoj djeci. Jer što su više ne-svoji, to ih sustav može uspješnije u unificirane biorobote brojeve pretvoriti. Što ti više nisi svoja ili si polusvoja... to više slabiš i tjelesno i svakako jer te unutarnji konflikt troši. I pusti – skini krune koje nisu tvoje, da možeš slobodno letjeti mislima, skini s glave tuđa naslijeđa, možda su plava, a ti crvenu voliš.

COPYRIGHTS: www.elementi.info DESIGN: Dea Devidas 2010. - 2020.

  • Facebook
  • YouTube
  • Instagram