Iscjeljenje odnosa


Ako nekog moraš stalno držati za pramen ili vući za grivu da stojite jedno uz drugo, pa to satima analizirati i proučavati – tko je što mislio kad je nešto rekao i kako tko vidi stvari... onda je velika vjerojatnost da to nije tvoja srodna duša pod Suncem. Na ovaj način je (SNAGA, SVEĆENICA, SUNCE) idealno osvijetliti odnose.


Sve bliske, vrijedne, jasno, no najviše partnerske. I poslovne, ali najviše ljubavne. Nekad su borbe i čupanja za kosu dio puta. Razvoja. Moraš malo nekog povući za pramen da se probudi, isto tako tebe netko raščupa da ti rastrese stvari u glavi – da se bolje čujete, jasnije vidite. Povremeno, to jeste dio priče. Ali ako je to stalno tako, ta priča nije tvoja. I nije tema zašto on ili ona rade to što rade, nego uslijed čega tebi kao biću to treba. Možda biraš takav odnos na poligonu neke mladenačke opijenosti, tinejdžerskog tripa ili uvjerenja (PAŽ ŠTAPOVA, 3 PEHARA). Sigurno iz neke dječje nezrelosti u umu koja kaže „ako dovoljno uporno i jako udaram svom svojom snagom, stvari će se promijeniti“. U odnosima, teško. Puzzle ili pristaju, ili ne. Da, neko kamenje treba brušenje da lijepo sjedne u prsten, ali neki se dragulji ne daju brusiti.


Treba znati odabrati. A to možeš svjesno. Netko postaje svjestan metodom greške – kada ga stalne borbe iscrpe, pa pusti po prirodi stvari. Shvati da odnos nije stalna borba, konflikt. Konstantna psihoterapija. Bez daljnjeg, zajedno se nekad spotiče u priči, ali i pleše, čita i shvaća, smije i raste. Odnos nije dokazivanje moći. Pokušaj da nekoga čija je priroda da te popraviš nekoga čija je priroda da te rastrga. Možda ne treba popravak, možda je jednostavno ta priroda takva i nesuglasna svojom. Možda je i pokoriš, pa kako ti narediš, ona krene u izvršenje. To je u redu, kada dolazi iz dogovora: „vidiš stvarno, hvala što si me naučila biti odgovaran; ju, hvala ti što si me naučio biti opuštenija“. Ali to nije u redu kada je nametnuto iz moći i želje za zapovijedanjem, dominiranjem (VITEZ MAČEVA, KRALJICA ŠTAPOVA). Tada on bježi od kuće njoj u osvetu, jer previše šefuje. A ne zna da je u startu nesvjesno odabrao majku. A ona mlađeg od sebe, nezrelijeg, "sina", da se izgradi u snazi nad njime. Takvi odnosi ili ozrele ili pucaju. Ovisi o svijesti pozadinskih motiva. Spremnosti da se pogleda gdje tko koči, a tko gura. Mirno, bez osude. Onda ima spasa i prijelaza u sjaj. U protivnom, bolji je razlaz. Ovaj tjedan prilika je za rješavanje tako ključnih mehanizama odnošenja i iscjeljenje onoga u osobi što čini da bira kako bira.


A ljubavni odnos je zapravo mjesto s najmanje osobne moći. Da, ona se rađa iz odnosa voljenosti, ali u samom modusu odnošenja joj nema mjesta jer je priroda odnosa u tome da je moć u samoj relaciji, ne u ljudima koji je čine. Kao moć plesača tanga: nije ni u jednom, ni u drugom, nego skladu kojeg rade, muzici koja ih povezuje – u plesu samom. To je odnos. Ako je tvoj odnos mjesto dominacije gdje se dvije volje lome... niste u pravom odnosu: u ringu ste, umjesto zagrljaju. I ne trebaš analizirati kako to promijeniti nego zašto si u takvoj priči. Što je tvoj glavni unutarnji uzrok? Što učiš tako? Što osvještavaš? Što se samoiscjeljuje u tebi na taj način? U što se samoostvaruješ? I dokle, odnosno kako da to okončaš. Tek tada možeš ostvariti odnos s nekim s kim se istinski razumiješ – iz svoje golotinje, nutrine. Tko će, ne iz nametnute moći, nego iz zadovoljstva učiniti za tebe stvari, kao što ćeš ti iz predanosti u njemu pokrenuti snage.

COPYRIGHTS: www.elementi.info DESIGN: Dea Devidas 2010. - 2020.

  • Facebook
  • YouTube
  • Instagram