Traženje svrhe


„Provjeri tuđe ideje o tome KAKO trebaš raditi stvari. O tome što trebaš raditi. Sve ih dovedi u pitanje. Neke će preživjeti, većina ne. Neke će se transformirati, pojednostaviti jer takvo je ogoljenje do kosti“ – kažu PAPA, KRALJ ŠTAPOVA i PUSTINJAK kada pitam Tarot na čemu je, za svjesnog čovjeka, ključno raditi ovaj tjedan za samoiscjeljenje. Traženje smisla i svrhe u svom djelovanju je zadatak. Fokusiranje na nju.


Svrha, ili priroda – priroda slavuja je da pjeva, čineći to on ispunjava svoju svrhu, dharmu – zakon postojanja. Koja je tvoja priroda? Da li si osoba čija riječ otključava umove drugih, čija batina pokreće druge u akciju, čiji fokus vraća jasnoću? Tko traži, taj i nađe. Jer već ima u sebi to što traži. Inače bi bi osjećao potrebu za traganjem. Zato je traganje zapravo otkrivanje. Razgolićenje – da skineš sa sebe sve raskošne odore kojima se ego nakitio, sve krune i šešire i ostaneš gole glave, jasne glave koja jasno gleda ono što joj je pred očima.


I za one koji su osvijestili svoju dharmu i žive je – poziv je da promotre način. Svojevrstan upgrade koji je u toku. Zato stvari mogu stati privremeno: nemaj panike ako se to dogodi. Ako ti ideš svojim uhodanim putem i istreniranim načinom djelovanja, s idejama koje djeluju jasne i zaokružene, a upadneš u blokadu (VITEZ DINARA, 9 ŠTAPOVA). To je znak za reviziju tuđih ideja o sebi. Čak i onih koje primiš kao komplimente, iskrene. Jer to su tuđe, a opasne jer zažive u čovjeku i onda ih on stvori, pa se ravna prema njima. I tako nikada ne ostvari. Zato što ostvarenja nema bez osobnog načina rad. Svatko, recimo, može imati iste sastojke i isti recept za neki kolač, istu kuhaču kojom radi, ali opet – ako je imalo svoj i kreativan, taj će kolač napraviti na neki svoj način.


Tako da je prvi glavni zadatak upgrade alata, odnosno uzimanje u ruke svoje batine i jedinstveno vitlanje s njom: škole su dobre, metode naučene, a sad s njima – osobna kreacija. Bez osobnosti, nema ostvarenosti. A nema je ni bez iscjeljenog osjećaja unutarnje vrijednosti (9 MAČEVA, KRALJ DINARA): ako se kopa samo da se zaradi, probija svoj um rokovima i moranjima – jer je društveno uobičajeno – dinar kojeg zaradiš može biti velik i jak, ali će ispadati iz dlana jer glavu, ispod maske bogatog šešira, stalno bode drama pohlepe i grča. Produktivnost je mehanička, a ne kreativna i inspirativna. Tako zapravo nije živa vrijednost, pa ti ni ne donosi istu, u kontestu profita na kojem gradiš dalje. Znači, prvi posao je pogledati štap kojim gradiš: kist kojim slikaš, olovku kojom pišeš, svoj alat. Može biti kićen i debeo, izgledati moćan, ali ako ti ne može poslužiti kao oslonac u hladnim noćima – nije tvoj i ništa od njega. Cilj je pojednostaviti stvaranje, osloboditi ga da izlazi iz suštine, iz krvi, ne pozlaćenih šljokica ili umjetno nabildanih mišića.


Ono si što jesi i nema potrebe da se upireš raditi kao netko drugi: potrebna je i jabuka i šljiva i miris tulipana i magnolija. Usudi se dići iz stabilnih pozicija i ugodnih stolica i odšetati u nepoznato, vođen samo fokusom svog svjetla – to je dovoljno za traženje: usmjeren um, otkrije. Nađi posao gdje si to što jesi prirodno, gdje ti rad iznutra dolazi, ne „po direktivi“. Ono što ti je dano, uvijek živi – cvijeće miriše i kad kiši, slabije nego inače, ali ipak se osjeti, ptica pjeva, tako i ti: ono što je tvoje živi u tebi po prirodi stvari. Nađi način i uči što je potrebno da to majstorski u svijetu izvodiš. To će te dugoročno osloboditi sumnje u svoju operativnost, pročistiti stare ubode neuspjeha u nesvjesnom i sjećanja na njih te okrenuti u plodna polja strasti stvaranja. I ono što je glavna dilema za razriješiti je – čiji ste savjeti čine Kraljem, osobom okrunjene glave, odnosno zlatne i budne svijesti? Ideje tvog unutarnjega Pape – onog nacifranog ego autoriteta društva, ili savjete tvog unutarnjeg Šamana, čudaka koji radi po svom? Ovoga koji propovijeda i melje svaki mogući tren, baš kao um čovjeka, ili onoga koji rijetko što prozbori, šuti, sluša i gleda? Oni su suprotni, baš kao braća blizanci – jedan se okitio, drugi je sve to napustio, jedan uživa pred publikom, drugi bježi od nje.


Ključ nije u izboru, nego u pomirenju ova dva u sebi – da su kao lijeva i desna noga, u skladnom tai ji položaju, svaki stabilan na zemlji. To je ključ s kojim možeš svijetliti u tami, odnosno uspješno se kretati u ovim čudnim vremenima. Da nađeš svoj osobeni način, a opet nevezan si za ego, pa se znaš pognuti pred ego-strukturama društva, pognuti u smislu saviti, fleksibilno kretati kroz njih ne odustajući od svog pogleda na svijet.

COPYRIGHTS: www.elementi.info DESIGN: Dea Devidas 2010. - 2020.

  • Facebook
  • YouTube
  • Instagram