Vrijeme za njegovanjeHoćeš pravi, partnerski odnos? Gdje zajedno nosite terete, zajedno dajete, suvereno stojite jedno uz drugo? Onda - iscjeli unutarnje dijete. I svog unutarnjeg roditelja s tim. Zato što se to direktno odražava na ljubavni odnos u kojem jesi (a i sve ostale) – kažu 3 PEHARA, UMJERENOST I 2 PEHARA kada pitam karte što je važno učiniti ovaj tjedan za svoje maksimalno usklađenje sa Sobom, Životom, Svemirom.


Pitam to jer energije oko tjedna eklipse znamo, ritual imamo od jučer i sada nam ostaje jedan konkretan čin za napraviti za najbolje vlastito poravnanje sa Sobom, Svojom prirodom. A onda iz nje slijede djelovanja, stvaranja i ostalo.


I ove karte su slične, odnosno upućuju na važnost naše emotivne razine. Emocije trebaju da teku, da se kreću. Zato su blagoslovljene i suze i smijeh, i vriske i tuge – zaslužuju našu pažnju, a to znači da ih pogledamo gdje nam i kako kolaju u tijelu, pa već svijest mijenja kvalitetu, kamoli namjera da im damo da dišu, da se kreću. Kad se kreću one, kreće se i naš život. A ne kreću se (kod većine ljudi zbog društvenog programiranja od ranih nogu, tipa kad nam kao djeci kažu „nemoj plakati/vikati...“). Kad tako stoje na glavi, natovarene na čovjeku, čine ga manjim i u stalnom strahu – da ne padne, da nešto ne slomi. Kako iz tog stanja da stvori išta velebno u svom životu.


Bila sam jučer u gostima, kod prijateljice i svjedočila divnoj sceni. Ona se igra sa sinom u jednom trenu mu kaže „hoćeš me poljubiti?“.

Mali kaže „ne“ (ne da mu se, sav je u igri).

Ona ponovi „pa daj me poljubi, bolje ću se osjećati“.

Mali opet „ne“.

Uključim se i kažem „Bravo, Marko, to je to!“.

Ona meni, sarkastično, „baš ti hvala prijateljice, očekivala sam da si mi podrška“.

Ja njoj „hvala tebi, na prilici da svi nešto osvijestimo. I btw, jesam ti podrška“.

Ona: „Pa kako?“

I objasnim joj što je učinila, odnosno skoro počinila gadnu emotivnu manipulaciju.

- Rekla si djetetu da ćeš se bolje osjećati ako te poljubi.

- I u čemu je problem, pa nisam rekla da me mora poljubiti, nego da ću ja biti sretnija kad me poljubi!

- Točno je u tome problem. Ako hoćeš biti sretnija, odi radi jogu, meditiraj, diši, šta god. Tvoja sreća nije izvana, nego u tebi. I nije nitko drugi odgovoran za to kako se ti osjećaš, osim tebe. Kad učiš dijete tome, stvaraš odraslog čovjeka koji ili udovoljava drugima na svoju štetu tj. prilagođava se i radi što god će drugoga učiniti sretnim...plus temeljiš mu svijest da mu je sreća iz vana. Stvaraš nesretnog emotivnog ovisnika.

Tišina, skužila je. Počela se grohotom smijati. O jebote...

- Da, čovječe, zamisli koliko takvih mehanizama je u nama.


I to je poanta ovih karata – svi ti ćupovi koje nosimo i kojih se držimo... Vrijeme je da ih ispraznimo. Tko zna koja su sve uvjerenja i mehanizmi utisnuti u toj mladoj ranjivoj dobi dok nemaš kritički stav, pa rasteš dalje s tim uzimajući zdravo za gotovo. I koliko god treniraš afirmacije, pišeš ciljeve, vizualiziraš... Neće tvoj sistem u lijevo, ako iz pozadine radi komanda desno, recimo to tako. A komanda je isključivo emotivna. Neće ti sistem u ravnopravno partnerstvo, ako ga komanda usmjerava u služenje, neće u obilje, ako komanda nalaže „daj, žrtvuj se“.


Stoga je ovaj tjedan jako podržano učiniti emotivno restrukuriranje. Uzeti si lagano vrijeme za njegovanje sebe, da obratiš pažnju na ono što ugrožava tvoju sigurnost (Kralj mačeva, 4 dinara) iznutra i da analitički pogledaš gdje je tvoja kreativnost svezana zbog sigurnosti. Osjetiš u tijelu kako i gdje ti to titra i pustiš, kroz istezanje i lijevanje emocija (plači, smij se, kašlji, pusti da se izrazi i proteče). Uzmi si mir da rekonstruiraš svoju vrijednost (4 mača, 8 dinara): mir znači mali odmak iz svakodnevnih borbi i promišljanje o svojim starim i novim licima. A lica su identiteti, i nastaju iznutra. Ono kako se osjećamo iznutra se odražava na van, tako izgledamo iz vana (čak i kad šminka pokušava zavarati, upravo boja previše nešto otkriva).


A ključ je iscjeljenje unutarnjeg djeteta. Otkrij u miru gdje je stisnuto i rastereti ga. Pusti ga da se kreće po svom. I izgradi najboljeg unutarnjeg roditelja. Možda si napušteno dijete, zanemareno dijete... dijete koje se smijalo do trena neke traumatične promjene... Nađi svoje pravo unutarnje dijete i pričaj s njim, zagrli ga. Tretiraj sebe kao svoj roditelj – pričala sam s mnogim majkama koje su tek nakon majčinstva shvatile što znači ova Tarot uputa „budi sebi majka“. Te žene su se dugo zanemarivale, stavljale na zadnje mjesto, a dolaskom djeteta su, brinući o njemu, naučile brinuti o sebi. Poprilično apsurdno, ne zbog sebe, nego zbog djeteta, ali je vremenom i svjesnim radom to došlo Zbog Sebe jer i ja Vrijedim. Eto, to je naš proces ovog tjedna, uživajmo!

Ako želiš provjeru s Tarotom oko toga

* Koja je slika mog ozdravljenog unutarnjeg djeteta

* Kako da je postignem tj. ozdravim tu svoju izvornu emotivnu silu djeteta u sebi

* Koja je slika mene optimalnog roditelja sebi?

* Kako da je izgradim?

- piši na devidas.dea@gmail.com

* Ako želiš još Tarot inspiracije svoje moći i uvida za rješenje dilema, pridružite se ELEMENTIMA na Fejsu ili zaprati TaroThrone na InstagramuCOPYRIGHTS: www.elementi.info DESIGN: Dea Devidas 2010. - 2020.

  • Facebook
  • YouTube
  • Instagram