Reanimacija voljenjaKoliko toga u tebi je „gotovo“? Što si pokopala jer misliš da više nema smisla? Odnosno, proglasila to mrtvim „jer ti ne ide?“


Moja prijateljica je upravo proglasila da je gotova s ljubavnim odnosima. Iz mira. „To je sve golemi neprekidni niz neuspjeha. Očito mi ne ide. Kao kad ti ne ide balet, a ti forsiraš. Na svoju štetu. Lijepo odustaneš i baviš se, štajaznam, boksom“ – kaže.


I sve to ima smisla, a žena ima i godina i nije baš da joj je romansa više na prvom mjestu u životu. No, zatvoriti vrata za nove odnose je drugi ekstrem od široko ih i nekritički otvoriti, kako je ona cijeli život. Istina, treba proći vremena da se ona oporavi od zadnjeg razvoda, ali nema potrebe za finalnim zaključavanjem.


Na sve to me podsjećaju karte koje se otkrivaju kada ih pitam koja je najbolja magija namjere koju čovjek može napraviti sad za današnjeg mladog Mjeseca, što najkonstruktivnije posijati u duši i životu – u svijesti i čemu se otvoriti: SMRT, MAG, UMJERENOST. Ono što je umrlo (Smrt), kao u mojoj prijateljici volja za odnosima, može oživjeti na nov način (Mag), ako mu se pristupi iz drugačijeg ugla (Umjerenost).U njenom slučaju – novi ugao je umjerenost. Da, za nju su umrli odnosi na stari način, a taj je bio pijana zaljubljenost. Ono „do kraja svijeta i preko“, „ginem za tebe i ti za mene“ i taj ekstrem. Ona treba u sebi izgraditi novi način, a to je pristup odnosa koji se razvija kroz prijateljstvo, pa vremenom i postepeno dva pehara miješaju svoje sadržaje i stvaraju treći, u vidu odnosa.


Odnosi su tema Vage u kojoj je nov Mjesec, a odnosi su važni svima: kroz njih zrcalimo, rastemo, osvještavamo i stvaramo. No problem je što nas nitko ne uči pravilno se odnositi – to nerijetko ispadne festival projekcija, pa time poslije razočarenja.Odnos je ples, a ne kino predstava. Odnos je ravnoteža razmjene, zato u ezoternom Tarotu Vagu predstavlja Pravda: žena s mačem totalno jasna o svojoj istini, spremna je braniti mačem, ubosti za nju i odrezati sve što narušava njen balans. Žena spremna mjeriti odnose, baš kao što anđeo (viša svijest) na Umjerenosti u ovim našim slikama, mjeri i procjenjuje, s fokusom s kojim ulijevaš nešto iz boce u čašu recimo, paziš.


Novi način je partnerstva formirati svjesno, kao poslovni ugovor: razumno procjeniti ide li se u odnos, razumno odlučuješ hoćemo li se skupa opiti. Ne obrnuto, ono da se prvo opijemo, izdrogiramo emocijama, a onda se natežemo i navlačimo, patimo u razočarenju jer nas je netko izdao, prevario trikovima, naveo na krivo i iznevjerio. Normalno da jeste, a i sami smo se, opijeni emocijama. Novi način je obrnuto: prvo se skeniramo razumom, sviješću, a onda odlučujemo da li s tom osobom pijemo i ludujemo, u tom emotivnom smislu.


Zato karte kažu nosi se s tim izazovom, treniraj tu svijest (Snaga), diži ljestvicu ovih kriterija više, umjesto da bježiš od teme i formiraš odnose stihijski, u trku (Kočija).


Tako da je dobra namjera, dobar ritual, postaviti da zaživi u nama ona vatra strasti koja nam daje krila da grlimo i volimo, pa tako formiramo odnose, tek nakon što s drugom osobom pootvaramo skrivene kutije i vidimo što je – koja blaga ili zvijeri – su u njima. Na taj način možemo ono što je mrtvo – strast i unutarnji ples koji traži partnerski ples – oživjeti na nov način, bez straha od greške i nove povrede (koji nas inače navodi na „gotovo je“ tvrdnje i bijeg).


* Ako želiš još Tarot inspiracije svoje moći i uvida za rješenje dilema, pridruži se ELEMENTIMA na Fejsu ili zaprati TaroThrone na InstagramuCOPYRIGHTS: www.elementi.info DESIGN: Dea Devidas 2010. - 2020.

  • Facebook
  • YouTube
  • Instagram