Za dobrobit zajedniceSjećaš se što je Kant pisao o ispravnom djelovanju?

„Ako želiš znati da li je neki tvoj potez pravi, pitaj se što bi donio društvu da je opći zakon“, da parafraziram. Vrlo slično onome „ne čini drugome što ne želiš da čini tebi“, ali meni draže jer... koji sjajan kriterij.


Kad bi moje to-i-to ponašanje bilo opći zakon, kako bi svijet izgledao?Recimo, imaš se tendenciju svaditi za najmanju sitnicu, dokazivati, raspravljati. Kada bi to bio opći zakon, kada bi svi imali uputu tako se raspravljati... na što bi društvo ličilo?


Na sve ovo podsjećaju karte za ovaj tjedan, kad kažu „Jake nalete iznutra i izvana, da ideš u akciju, da pokrećeš stvari, preispitaj prema kriteriju toga koliko će sreće donijeti grupi u kojoj jesi“ – 8 ŠTAPOVA, PAŽ MAČEVA, 10 PEHARA. Često smo sebični, da ni ne znamo. Zapravo, sebičnost je poprilično uzela maha u ovim vremenima, kao ispravan stav. Razumljivo jer u trulom društvu, možeš samo tako igrati da ostaneš minimalno dirnut smradom truljenja. No zato se, kroz nove tehnologije, formira novo društvo: povezani smo s ljudima s kojima se volimo, razumijemo, iako se tehnički možda nikada nismo zagrlili fizički. I u tome postoji nekako „mi protiv njih“.


Ali, što ako pobjedu svijesti i rušenje starih struktura ostvarujemo bez sukoba? Bez borbe? Jednostavnosvojim primjerom, pa se onda toliki osobni novi primjeri po prirodi stvari povežu i obrat se dogodi, po sebi? Idealistično, ali Kant je isto tako pisao da to što je nešto ideal, pa time neostvariv, ne znači da mu ne treba težiti. Uglavnom, jak tjedan, obilježava ga kvadrat Marsa i Plutona, golema snaga, ona koja ruši, koja svakako može pobijediti neprijatelja, koja izaziva sukobe i zna izdržati najteže. Jak energetski udar, a najbolji način za upotrijebiti je – kažu karte – stati, obustaviti poriv da se ide u akcije, nego promisliti kako tu snagu uliti u kolektivno polje sreće. I to je tvoja osobna magija. Neki naizgled „mali“ čin koji znači sretnu zajednicu. Ona može postojati, čak globalno.


Pojedinac – jedan, drugi, stoti, milijunti – su gradivna jedinica društva. O stavu i djelovanju pojedinca ovisi što će vidjeti i naučiti drugi pojedinci i kakvo će društvo izgraditi. A ovo može biti društvo slavlja. Rijeke mogu biti zdrave s pitkom vodom, šume mogu biti plodne biljem koje liječi, Zemlja može biti raj kakav jeste. A to ovisi o tebi i meni. Svakom najmanjem djelu. Zato nas valjda karte pozivaju da ovu golemu silu, koju bi po inerciji ekspresirali u neki konflikt, rušenje, ili dramu – usmjerimo u služenje i pomoć drugome, ona djela koja čine da se drugi osjećaju dobro. Naši srodnici, duševni ili obiteljski, kako tko osjeća. I s takvom podrškom, zapravo sabotiramo rušeću silu podzemlja. Ovladavamo svojim impulsima nervoze, sumnje, distanciranosti – otvaramo srce za nove generacije. Znam, izazov je golem, ne spržiti nekoga tko baš zaslužuje. Ali ovaj tjedan je veće ostvarenje odmaknuti se i držati polje kroz dijeljenje radosti i pjesme.👑 Ako želiš Tarot podršku na temu "Koje moje djelovanje najviše doprinosi sretnom svijetu" ... piši na devidas.dea@gmail.com 🌟💖👑


* Ako hoćeš još Tarot inspiracije svoje moći i uvida za rješenje dilema, pridružite se ELEMENTIMA na Fejsu ili zaprati TaroThrone na InstagramuCOPYRIGHTS: www.elementi.info DESIGN: Dea Devidas 2010. - 2020.

  • Facebook
  • YouTube
  • Instagram