IGRU ŽIVOTA...

... Tarot predstavlja kroz priče karata koje se sastoje od tzv. Velikih tajni (Velika arkana, zapravo izvorno Aduti ili Trijumfi/Pobjede), Malih tajni (Mala arkana) koju čine Poeni (brojčane karte od 1 do 10) i Dvorani podijeljeni u 4 boje/grupe/garniture - štapove, pehare, mačeve i dinare.

Aduti/Trijumfi govore o nekoj situaciji, Dvorani pokreću radnju, a Poeni su konektori izeđu funkcije, agenta i prirodnih ciklusa. Ili, kako se zna reći: u filmu života, Dvorani predstavljaju likove kojima se događaju situacije (Poeni) iz određenih razloga (Aduti). Ovo je vrlo pojednostavljen pristup, jer Dvorani mogu predstavljati i različite aspekte ličnosti, unutarnja stanja... Aduti karmičke aspekte... Sve zavisi od vrste istraživanja koja se radi putem Tarota. 

Imajući to na umu pristupajte tekstovima o kartama na ovim stranicama. Klikom na svaku rubriku ulazite u galerije s kartama, pa daljnjim klikom na njih u prostore tekstova o kartama - negdje ih je više, negdje manje jer je pisanje o njima stalan proces. Ali za svaku kartu postoji glavni tekst o općim značenjiima: to su tradicionalna značenja koja su se usmeno prenosila. Ono što je najvažnije znati da karte, same po sebi, nemaju fiksna značenja, naprosto njihov broj i boja određuju mogućnosti. Značenja karte imaju svaki put druga jer ovise o kontekstu - pitanju koje se istražuje i kartama koje ih okružuju. One dobivaju značenje u "spojevima", barem kada se tiče korištenja karata za predviđanje i uviđanje.

 

U kontekstu inspiracije, magije i filozofije, mnogo je duhovnih škola koristilo karte za svoj rad i prišilo im brojne korespondencije - astrološke, masonske, mitološke... Govoriti o kartama iz te perspektive znači pričati o njihovom ezoternom aspektu. To znajte kada čitate tekstove ovdje - oni su ezoterni i divni za inspiraciju. Ali, u predviđanju, koristi se egzoterni pristup, a taj nema značenja "sama po sebi" nego ih dobiva svaki put nova, drugačija. U tome je istinska čarolija karata....

COPYRIGHTS: www.elementi.info DESIGN: Dea Devidas 2010. - 2020.

  • Facebook
  • YouTube
  • Instagram